El fruit sec poc habitual que té poques calories i és antioxidant

Castanyada 2023 al Centre de Manipulació de la Castanya de Viladrau
Castanyada 2023 al Centre de Manipulació de la Castanya de Viladrau | Oriol Clavera
Redacció
13 de juny de 2024, 19:06
Actualitzat: 14 de juny, 22:41h

Els fruits secs tenen molts beneficis per a la salut, sí, però alhora són alts en calories degut el seu contingut en grasses. Tot i que són grasses 100% saludables, sobretot quan estan crus, cal anar alerta de no fer-ne un consum excessiu perquè la conseqüència directa és un augment de pes. 

Ara bé, dins de la família dels fruits secs n'hi ha un que es caracteritza per ser el que menys calories aporta: només 200 per cada 100 grams d'aliments -les ametlles n'aporten 600, per exemple. A Catalunya és habitual menjar-ne a la tardor, sobretot pels volts de Tots Sants, però les castanyes es poden menjar tot l'any.

Són riques en carbohidrats complexos i fibra dietètica, i a més contenen menys grasses i calories en comparació amb altres fruits secs. Conegudes pel seu sabor, a continuació detallem els beneficis més rellevants per al cos humà.

  • Riques en nutrients. Com dèiem, són una excel·lent font de vitamines, sobretot la C i del complexe B (B1, B2, B6 i àcil fòl·lic), i minerals com el potassi, el magnesi, ferro i fòsfor.
  • Font d'antioxidants. Ajuden a combatre els radicals lliures i alhora a reduir el risc de malalties cròniques i a enfortir el sistema immunitari.
  • La fibra present a les castanyes ajuda a millorar la digestió, preveu l'estrenyiment i afavoreix la salut intestinal. A més, també ajuda a regular els nivells de sucre en sang i el colesterol.
  • Energitzants. L'alta quantitat de carbohidrats que contenen i que es digereixen lentament proporciona energia sostinguda i ajuda a mantenir estables els nivells de sucre en sang.
  • Ossos forts. El calci i el fòsfor que proporcionen les castanyes són essencials per mantenir una bona salut òssia i previndre malalties.
  • Salut cardiovascular controlada gràcies al baix contingut en grasses, així com a l'aportació d'àcids grassos essencials que contenen les castanyes.