Dotze curiositats i dades clau de la Sagrada Família

Els detalls amagats i sorprenents del temple més famós de Barcelona, un monument viu en constant evolució

Llum dels vitralls de la Sagrada Família
Llum dels vitralls de la Sagrada Família | Pexels / Aleksandr Kuzmenko
03 d'octubre de 2024, 15:44
Actualitzat: 15:48h

Barcelona, la ciutat de Gaudí, és famosa per la seva arquitectura única i avantguardista, i la Sagrada Família és, sens dubte, el seu major emblema. Aquest temple expiatori, encara en construcció després de més de 140 anys, atreu milions de visitants anuals que queden fascinats per la seva complexitat i bellesa.

Tot i ser una de les obres més conegudes a escala mundial, hi ha molts aspectes d'aquesta basílica que són desconeguts per la majoria de persones. En aquest article explorarem els secrets i les curiositats de la Sagrada Família que potser no coneixes i respondrem algunes de les preguntes més freqüents sobre el seu procés constructiu.

Secrets de la Sagrada Família que potser no sabies

Coneix alguns dels secrets que potser desconeixies d'un dels monuments més icònics d'Antoni Gaudí:

1. Antoni Gaudí no va ser el primer arquitecte

Tot i que la Sagrada Família està inextricablement lligada a Gaudí, no va ser ell qui va començar el projecte. El primer arquitecte fou Francisco de Paula del Villar, qui va renunciar després d'un any de treball. Gaudí va assumir el projecte quan tenia només 31 anys i el va transformar completament.

2. La natura com a font d'inspiració

Gaudí va dissenyar moltes de les estructures de la basílica basant-se en formes naturals. Les columnes interiors, com la majoria de columnes en les obres arquitectòniques d'Antoni Gaudí, estan inspirades en arbres i formes naturals, creant una sensació de bosc dins del temple.

3. El temple, un immens instrument musical

Gaudí va concebre la Sagrada Família com un temple que sonaria com un gran instrument musical. Al seu imaginari creatiu, cada façana i cada torre tindria un so diferent quan el vent bufés a través d'ells, aportant música una música orgànica i genuïna a la ciutat de Barcelona.

4. 50 tipus diferents de pedra

La construcció de la Sagrada Família -tal com va pensar el seu artista, Gaudí- ha utilitzat més de 50 tipus diferents de pedra, que provenen de pedreres de tot el món. Això assegura la diversitat i la durabilitat del material utilitzat, que és una de les peces clau a l'obra.

5. Pedres úniques

Cada bloc de pedra utilitzat en la construcció és tallat a mà en un treball summament artesanal, i no n'hi ha dos d'iguals. Cada picapedrer treballa de manera personalitzada, fent que la Sagrada Família sigui única en cada detall, com diu la inscripció d'Antoni Gaudí de l'entrada "per fer les coses bé cal: primer, l'amor per elles; segon, la tècnica".

6. La façana del Naixement

Gaudí sabia que no veuria acabada la seva obra, però va construir primer la façana del Naixement com al reclam inicial per al finançament per obtenir més donacions i assegurar la continuïtat del projecte.

7. L'església més alta del món

Un cop finalitzada, la Sagrada Família serà l'església més alta del món, amb una torre central que arribarà als 172 metres, però sempre respectant la regla de Gaudí de no superar l'alçada de Montjuïc, ja que considerava que cap obra humana ha de superar l'obra de Déu.

8. Construcció amb tecnologia avançada

Tot i ser un projecte històric, la Sagrada Família utilitza tecnologia moderna per accelerar el procés constructiu, incloent-hi impressores 3D així com tecnologia moderna per coses quotidianes -com la rosa de Sant Jordi- per a la creació de models i estructures.

9. Finançada amb donacions

A diferència d'altres monuments, la construcció de la Sagrada Família es finança exclusivament a través de donacions i les entrades dels visitants, sense ajudes governamentals ni inversions privades.

10. Un projecte declarat patrimoni de la humanitat

La façana del Naixement i la cripta van ser declarades patrimoni de la humanitat per la UNESCO el 2005, reafirmant la importància i valor d'aquest monument únic, entre d'altres de la ciutat catalana que s'han anat incorporant en aquest prestigiós llistat.

11. 2026, l'any clau

Es preveu que la Sagrada Família estigui completada el 2026, coincidint amb el centenari de la mort d'Antoni Gaudí. Tot i això, encara queden molts reptes per superar abans d'aquesta data. No obstant això, la complexitat del projecte i els imprevistos al llarg dels anys han allargat significativament el procés constructiu.

12. El somni de Gaudí: un temple per a tothom

Gaudí va concebre la Sagrada Família com un temple universal, obert a tothom, independentment de la seva religió o creences. Si bé és cert que es convertirà en un focus de turisme religiós per la població cristiana -i molt més específicament la catòlica-, cap persona té tancada les portes del monument per motius de creença. 

Quan es va començar a construir la Sagrada Família?

La primera pedra de la Sagrada Família es va col·locar el 1882. Inicialment, es va planificar com una església neogòtica, però quan Antoni Gaudí va assumir el projecte, el va transformar en una obra única i innovadora. Gaudí hi va treballar durant més de 40 anys, dedicant els últims 12 anys de la seva vida exclusivament a aquest projecte monumental.

Quina alçada té la Sagrada Família?

Un cop finalitzada, la Sagrada Família tindrà una alçada màxima de 172,5 metres, convertint-se en l'església més alta del món. Gaudí va voler que aquesta alçada fos inferior a la muntanya de Montjuïc, ja que considerava que l'obra de l'home no hauria de superar la de Déu.

Qui és el propietari de la Sagrada Família?

La Sagrada Família és propietat de la Fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, una entitat sense ànim de lucre encarregada de la seva construcció i gestió. Tot i això, el temple també és part del patrimoni de Barcelona i un símbol de la ciutat.

El futur de la Sagrada Família

Amb més de 140 anys d'història, la Sagrada Família és un projecte en evolució constant. No només és un temple religiós, sinó també una obra d'art viva, que continua captivant i inspirant milions de persones arreu del món. La seva finalització marcarà el punt culminant d'un somni que va començar fa més d'un segle, però la seva influència perdurarà per sempre.

Fins ara, s'han invertit centenars de milions d'euros en la construcció de la Sagrada Família. El finançament prové principalment de donacions i de la venda d'entrades als milions de turistes que la visiten cada any. La seva finalització requereix una inversió considerable, però el suport continuat dels visitants fa que el projecte avanci.