Carles Puigdemont va suspendre divendres passat les negociacions sectorials amb el PSOE pels incompliments socialistes, un trencament sense trencar del tot que va tenir categoria d'ultimàtum. Cinc dies després, Junts va decidir infligir una nova derrota parlamentària als socialistes i, per extensió, al govern de coalició que lidera Pedro Sánchez. Desfeta especialment sonora pel contingut del decret òmnibus que ahir es votava al Congrés -un dels tres que s'havien de validar-, i que incloïa la revalorització de les pensions i les ajudes al transport públic, entre altres mesures d'escut social. El "no" del partit de Puigdemont, altre cop alineat amb el PPa la cambra baixa espanyola, és la primera plasmació d'una ruptura circumstancial que desgasta Sánchez i alimenta fantasmes sobre la viabilitat de la legislatura.
"Governar en minoria exigeix una gran responsabilitat; culpar els altres de les conseqüències dels teus actes no genera confiança", va escriure Puigdemont a les xarxes socials hores després de la votació, i davant les crítiques de ministres -Óscar Puente va anunciar l'encariment immediat del transport públic- i partits integrants de la majoria de la investidura, inclosa ERC, especialment crítica amb Junts per veu de Gabriel Rufián. A Waterloo es posa pressió a la Moncloa per complir amb la delegació de les competències d'immigració i l'oficialitat del català mentre s'acusa el govern espanyol de centrifugar responsabilitats, pel fet d'incloure en un sol decret de 140 pàgines una amalgama de mesures -des de les ajudes per la dana de València fins a la suspensió dels desnonaments- que ara decauen.
Junts sosté que seria partidari d'actualitzar les pensions i de prorrogar les ajudes al transport -si les votacions es fessin per separat-, però el cert és que aquest dimecres es va alinear amb el PP per tombar-ne l'aprovació. Un càstig al PSOE per la falta d'avenços en els compromisos adquirits que ni la reunió secreta d'aquesta setmana a Bèlgica -amb emissaris socialistes i la presència de Puigdemont- va poder evitar. Des de Waterloo es flirteja amb els populars per advertir Sánchez del que pot passar si no compleix, un pas més després d'episodis com el de la suspensió de l'impost de generació elèctrica la suspensió de l'impost de generació elèctrica o el "no" a l'ampliació de l'impost a les energètiques, votació feta de bracet amb el partit d'Alberto Núñez Feijóo.
Puigdemont ha passat de les declaracions i els ultimàtums als fets. Junts, pendent de què decidirà la mesa sobre la petició per debatre sobre una qüestió de confiança a la qual no se sotmetrà Sánchez, ha demostrat que és capaç de fer perdre votacions al govern espanyol, encara que això impliqui votar amb PP i Vox. "Els xantatges no funcionen", deia aquest dimecres la cap de files del partit a Madrid, Míriam Nogueras. Es tracta del compliment d'una advertència que vol fer veure al PSOE que no els afecta votar amb la dreta i l'extrema dreta espanyoles. Un missatge que es va encarregar de remarcar Rufián, que fa temps que avisa que Junts no tindrà problemes per fer caure Sánchez sumant els seus vots al PP i Vox. "Hi ha una operació en marxa i vostès no tindran ni idea del que està passant, però passarà", va dir el diputat republicà. La mala relació entre ERC i Junts no ha canviat, malgrat la trobada entre Junqueras i Puigdemont de la setmana passada.
Suïssa i compliments per recuperar la majoria
El cert és que, ara com ara, Junts no preveu l'escenari de donar suport a una moció de censura presentada pels de Feijóo. Ho va deixar clar Puigdemont a Brussel·les la setmana passada, quan va dir que no hi havia cap "negociació" en aquest àmbit i que no participarien d'un moviment que implica també Vox, que és acusació popular en les causes del procés i maniobra per frenar l'amnistia als tribunals. Junts es troba en una situació privilegiada, perquè tot i els mals resultats de les darreres eleccions té la clau de l'estabilitat de Sánchez. Provar sort a les urnes li podria fer perdre aquest paper central en la governabilitat de l'Estat, que se sumaria a la debilitat institucional que arrossega el partit, sense la Generalitat ni tampoc els principals ajuntaments del país.
El distanciament de Junts amb el PSOE alimenta la incertesa sobre la viabilitat de la legislatura. Sánchez passa per un moment de feblesa, que té com a prova de foc els pressupostos general de l'Estat. Si no els aprova -ara com ara ni tan sols té l'aval per al sostre de despesa-, aquesta fragilitat s'incrementarà. Si el president espanyol aspira a dotar de contingut la segona meitat del mandat necessita rearmar la majoria progressista que li va permetre la investidura, i recuperar la confiança de Junts. La recepta del PSOE és la de sempre, el diàleg, que s'haurà de plasmar en la reunió a Suïssa amb el mediador internacional. Però més enllà d'això, Junts voldrà exhibir èxits i els socialistes hauran de concretar el traspàs de les competències d'immigració, l'oficialitat del català o desencallar d'una vegada l'amnistia -judicial i política- de Puigdemont. Si no, la "normalitat" de Sánchez seran les derrotes parlamentàries com la d'aquest dimecres. Aquest és el missatge de Junts, alineat per interès amb el PP.