El «last dance» de Puigdemont arrenca amb Sánchez en el punt de mira: «És el moment de dir prou»

El candidat de Junts aspira a convertir la campanya en un cara a cara amb el president espanyol, però també observa el 12-M com una oportunitat única per distanciar-se d'ERC en la pugna persistent per l'hegemonia independentista

Carles Puigdemont i la plana major de Junts, a Argelers.
Carles Puigdemont i la plana major de Junts, a Argelers. | Junts
25 d'abril del 2024
Actualitzat a les 20:54h

Hi ha en la mirada de Carles Puigdemont un punt de descans, d'haver-se tret un pes de sobre, d'una certa tranquil·litat. Instal·lat al Vallespir, buida ja la Casa de la República de Waterloo, sap que el retorn a casa és més a prop. De fet, hi ha tres quarts d'hora entre la seva residència actual i la casa de Sant Julià de Ramis des d'on va marxar a l'exili la tardor del 2017. Amb la certesa que, més d'hora o més tard -s'ha compromès a ser al debat d'investidura encara que no sigui el candidat amb més suports-, podrà emprendre el retorn definitiu gràcies a la llei d'amnistia, Puigdemont ha posat en marxa una espècie de last dance polític que aspira a portar-lo de nou a la Generalitat. L'arrencada de campanya, a l'espai Jean Carrère d'Argelers, ha estat impregnada d'aquest ambient: l'oportunitat és única per mantenir viva la flama del xoc amb l'Estat i per distanciar-se d'ERC.

Al final de l'acte, en el qual també ha intervingut Laura Borràs -presidenta de Junts-, Jordi Turull -secretari general-,Anna Navarro -la número dos ha debutat en un míting- i Josep Rull -número tres per Barcelona i nom escollit per representar el partit als debats-, a banda dels caps de llista territorials, l'expresident, amb exhibició de bon humor en l'arrencada, ha remarcat que les eleccions no són "normals". En el vídeo de campanya, en tot cas, s'esforça per indicar que els comicis "no van d'ell", sinó de "nosaltres".  I, en aquest nosaltres, hi té molt pes el fet d'haver "trencat la coalició del no" que encarnen el PP i el PSOE, i que servia per negar l'amnistia. Còmode sobre l'escenari amb pantalla blau matí de fons, amb més gestos amb les mans que de costum, Puigdemont ha repartit amb ganes contra els socialistes. Missatge inclòs per a Pedro Sánchez: "A la política s'hi ve plorat de casa".

En aquest sentit, i pensant en els pactes, ha advertit que el PSC "agafarà encantat" els vots del PP si això serveix per tenir la Generalitat. "Aquesta campanya no va d'Espanya, va de Catalunya", ha ressaltat Puigdemont, tot i que al mateix temps ha situat Madrid com a ase dels cops. "Que es paguin ells la festa", ha remarcat l'expresident de la Generalitat. Ara, segons el candidat, ha arribat el moment de "mirar als ulls" el govern espanyol i dir-li "prou". "Li hem de dir que no", ha apuntat en referència als incompliments. Acompanyat del seu entorn més immediat, en un context entre transcendent i seriós, amb la recuperació del missatge de la gestió per al centre de la campanya, Puigdemont ha demanat "mirar al futur". "No podem improvisar: ens pot passar que, sense adonar-nos-en, som vuit milions", ha apuntat l'expresident de la Generalitat. Ara, ha dit, és hora de "tornar-hi".

"Hora de demostrar que estem preparats per ser un estat independent, i per arribar-hi sense cap tipus de temor. I per això necessitem un bon Govern amb mirada d'Estat", ha remarcat Puigdemont, que ha citat la llengua com una de les prioritats. "O tenim un executiu que vol posar el país al congelador, o és el moment de tornar-hi. De tornar l'esperança a la gent. Aquest país necessita ser lliure. Cap norma internacional ens ho prohibeix", ha ressaltat el dirigent independentista. "En quin punt del dret internacional hi ha que un poble no té dret a decidir lliurement el seu futur?", s'ha preguntat de manera retòrica. I, en aquest moment, ha dit que ell va "a totes". En el vídeo de campanya, indica que per a alguns és un "heroi", però que per a d'altres és un "covard". Una manera de plasmar la polarització que genera com a candidat, per bé i per mal.

Revindicació de la restitució de la Generalitat

Borràs ha ressaltat el component de "justícia poètica" que suposa el retorn de Puigdemont, mentre que Turull ha posat de manifest que l'1-O és l'exemple per "no rendir-se". En aquest sentit, ha demanat esquivar la "temptació" d'optar per l'abstenció o de fer costat als "còmplices de l'espoli del país". "Passaríem de la resignació a la submissió", ha remarcat el secretari general de Junts. L'únic lideratge per evitar això, ha dit, és el de l'expresident de la Generalitat. El cos a cos amb el PSC i el PSOE serà constant, i per això Turull ha insistit en la idea que Salvador Illa "no ha aixecat mai la veu" per defensar Catalunya, ni té voluntat de singularitzar el finançament o fer el traspàs de Rodalies.

Un dels més aplaudits del vespre a la Catalunya Nord ha estat Isaac Padrós, número tres per Girona, que ha explicat la seva història de superació després d'haver perdut la vista en un accident de cotxe. Ennatu Domingo, número sis, ha fet una crida a la participació, mentre que Rull ha reivindicat la manera com es va restituir la Generalitat. "Inspirava perquè, si amb poder limitat som capaços de fer això, el dia que tinguem tots els recursos aquest serà un país imparable", ha ressaltat. "I allò ho vam construir des de l'actitud. Puigdemont ens demanava que les competències d'un conseller no depenien de l'autonomia, sinó sobre tot el que interpel·la la ciutadania", ha indicat l'extitular de Territori. Navarro, que no ha amagat els nervis del debut, ha indicat que Catalunya és el "millor país del món", i ha reivindicat el talent català que hi ha repartit arreu.

Objectiu: per sobre d'ERC i retallar distàncies amb Illa

Les enquestes, de moment, somriuen l'aposta que va fer Puigdemont per ser candidat. Ho va decidir en qüestió d'hores quan Pere Aragonès, un cop tombats els pressupostos, va convocar eleccions anticipades. La llista aspira a anar més enllà de les sigles de Junts -s'han fitxat independents com Ennatu Domingo i s'ha reclutat Agustí Colomines-, però tot passa pel cap de llista. La intenció, un cop detectat que es navega per sobre de les xifres que té Aragonès -ara mateix per sota dels 30 escons-, és retallar distàncies amb Salvador Illa. La idea no és només confrontar amb el candidat del PSC, sinó també amb Pedro Sánchez, que dilluns anunciarà el seu futur polític.

Què ha de passar l'endemà? Puigdemont assegura estar disposat a refer ponts amb ERC per obrir una nova etapa. Els republicans, per ara, estan sent durs amb l'expresident, a qui acusen de "predicar" una unitat que "no practica". El candidat de Junts no està disposat a mantenir cap cara a cara amb Aragonès, i tampoc es preveu acceptar el debat entre números dos que ERC planteja entre la vicepresidenta Laura Vilagrà i Anna Navarro. Es reeditarà una coalició independentista després dels comicis? Dependrà de si hi ha majoria -amb la necessitat, en aquest cas, de convèncer la CUP- i de si no es plantegen pactes alternatius en forma de tripartit, un fantasma que Junts agitarà en campanya.

Gestió i futur Govern

Un dels aspectes que Junts potenciarà en aquesta campanya és el de la gestió. Un dels eslògans, de fet, és aquest: "Catalunya necessita un bon govern". És el lema, per cert, que apareixia en el faristol de l'acte de Martorell en el qual Jordi Pujol va fer públic que votaria Puigdemont, un gest que el líder a l'exili ha agraït públicament. El candidat de Junts dedicarà la primera jornada efectiva de campanya a presentar el programa de Govern, una variable que té més pes que en les eleccions catalanes recents. De les decisions del partit al Parlament -pressionar per eliminar l'impost de successions, reclamar una unitat dels Mossos contra les ocupacions irregulars, avalar el Hard Rock- se'n desprèn un gir cap a posicions liberals i conservadores que suposen un canvi respecte dels inicis de la formació, quan es reivindicava de centreesquerra.

També s'ha procedit a un acostament amb Foment a través d'una fotografia amb bona part de la direcció comandada per Josep Sánchez Llibre, i Puigdemont ja ha fet saber públicament que Anna Navarro, amb tres dècades d'experiència a Silicon Valley i enquadrada en valors liberals, formarà part del nou Govern. "Hem de poder demostrar que hi ha una altra manera de gestionar", remarquen aquests dies fonts de Junts, on també s'esforcen per dotar el candidat d'experiència a l'executiu després del seu pas per Palau entre el 2016 i el 2017, un moment en què fins i tot consellers del seu partit van dubtar del seu gust per les qüestions del dia a dia. Puigdemont rebat aquestes qüestions amb l'argument que s'ha de gestionar amb mentalitat d'Estat per tal que el país "no caigui de les mans". El last dance del candidat també passa per revaloritzar la gestió.