Sánchez sacseja el 12-M

La reflexió del president del govern espanyol impactarà en el primer tram de la campanya a l'espera del moviment que adopti dilluns; una moció de confiança obligaria les formacions independentistes a posicionar-se amb la vista posada en les urnes

Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés dels Diputats.
Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés dels Diputats. | Europa Press
25 d'abril de 2024, 12:25
Actualitzat: 12:25h

Pedro Sánchez és un expert en fer canviar els termes de la conversa política. No només pels constants canvis de guió, sinó també per la capacitat de polaritzar. La decisió de cancel·lar l'agenda durant cinc dies mentre medita sobre el seu futur polític un cop coneguda l'obertura de diligències judicials contra la seva parella, Begoña Gómez, arran d'una denúncia de Manos Limpias, marcarà l'arrencada de la campanya catalana. I ho farà per dues raons: perquè Sánchez és el padrí del principal favorit en les enquestes, Salvador Illa; i perquè si el líder del PSOE posa fi al seu mandat farà entrar l'independentisme en una situació inesperada, tenint en compte el suport que presten ERC i Junts als socialistes. En l'enèsim capítol del manual de resistència, Catalunya hi torna a jugar un paper central. Especialment si tot culmina en una moció de confiança.

Carles Puigdemont, candidat de Junts, sap perfectament de què es tracta. Quan la CUP va tombar-li els primers pressupostos quan era president, el juny del 2016, va decidir amb el seu nucli dur que optaria per aquest mecanisme com a via per legitimar-se en el càrrec després d'un revés parlamentari. Ho va resoldre entenent-se amb la CUP i posant rumb cap al referèndum, una decisió que va motivar múltiples tensions internes i que derivaria en el xoc institucional més profund des de la restauració democràtica. No és casualitat, per tant, que la primera reacció de Puigdemont a l'anunci de Sánchez -traslladat a la ciutadania a través d'una carta- fos la de suggerir-li que se sotmetés a una moció de confiança. Si passés, què faria Junts? Què diria ERC, si s'hagués de fixar el vot durant la campanya? De sobte, les eleccions catalanes també orbiten al voltant del líder del PSOE.

No tant per un component estrictament polític -és evident que el president del govern espanyol només pot presentar com a guanyadora l'agenda del retrobament si Illa arriba a la Generalitat, circumstància que no té garantida encara que s'endugui la victòria el 12-M-, sinó també personal. Les apel·lacions a la campanya de la dreta i la ultradreta contra Sánchez i al perill d'un govern format pel PP i Vox -que podria ser interpretat com una de les conseqüències suggerides en cas de deixar la Moncloa- han funcionat sovint el PSC, que es va imposar amb claredat a Catalunya en les últimes eleccions espanyoles. La carta de Sánchez el situa al centre del 12-M, un cop reforçada la posició a Euskadi i camí també de les eleccions europees, en les quals el PSOE estarà liderat per l'ara vicepresidenta Teresa Ribera, perfil pensat pel futur govern continental.

Tant Junts com ERC, en tot cas, intentaran desplaçar al màxim l'eix de la campanya respecte del nou gir de guió de Sánchez. "Ara més que mai cal ser ferms davant Madrid i les seves crisis polítiques inacabables, perquè el que realment està en joc és el futur polític de Catalunya, no el d'un partit ni el d'un primer ministre. Qui vulgui convertir les eleccions catalanes en un flotador del PSOE s'equivoca molt", va remarcar Puigdemont des del seu perfil a la xarxa social X. L'expresident de la Generalitat planteja la campanya com un cos a cos entre ell i Illa, entre ell i Sánchez, de manera que en els primers dies de campanya insistirà en la idea de la qüestió de confiança. Li faria costat? A canvi de què? A Junts sempre indiquen que van peça per peça, i fonts del partit remarquen que ja s'havia traslladat al PSOE la negativa a aprovar els pressupostos generals de l'Estat, retirats abans de començar.

Marta Rovira, secretària general d'ERC, va ser especialment contundent amb Sánchez quan va conèixer la decisió. "Empatitzo amb el dolor. Però el dia que t’acusin d’haver utilitzat la violència per defensar la democràcia, de terrorisme per defensar la justícia i els drets humans… I hagis d’agafar quatre coses, acomiadar-te de la família i trobar un lloc des d’on poder seguir defensant les teves idees, i que vagin passant el anys, què faràs?", va reflexionar des de X. També Gabriel Rufián, cap de files dels republicans a Madrid, va posar de manifest que el PSOE havia "mirat cap a una altra banda" quan es perseguia l'independentisme, però va fer costat a Sánchez. Si el suport al president espanyol equival a evitar que el PP i Vox puguin governar en el curt termini, ERC tendeix a inclinar-se a posar-se al costat del PSOE, si es té en compte el track record dels últims anys.

I el PSC, com ho viu? De moment ha convocat una executiva extraordinària a Sabadell just abans de l'arrencada de campanya, en la qual estava previst que hi comparegués Sánchez al costat d'Illa. El president del govern espanyol és un dels principals actius dels socialistes catalans, de manera que de la decisió que s'adopti definitivament des de la Moncloa en dependrà el to de la campanya. Si Sánchez no plega, el tancament de files del PSC serà absolut per presentar Catalunya com un fre a la dreta, pensant també en l'escenari dels pactes post-electorals. La campanya del post-procés té ara un nou vector que, arribat el cas, pot ser incòmode per a tots els actors en funció del desenllaç.