Qui és qui als grups parlamentaris de la nova legislatura?

La majoria dels partits fa repetir els mateixos líders que en l'anterior legislatura, mentre que la CUP batalla per evitar compartir grup mixt amb l'extrema dreta d'Aliança Catalana

Ple de constitució de la XV legislatura
Ple de constitució de la XV legislatura | Kike Rincón / Europa Press
18 de juny del 2024
Actualitzat el 19 de juny a les 12:40h

Un cop iniciada la quinzena legislatura al Parlament, amb la constitució de la mesa el dilluns de la setmana passada sota la presidència de Josep Rull, els grups parlamentaris estan enllestint aquesta setmana l'organització interna. Tenen com a data límit el dijous per registrar qui en seran els màxims representants. La majoria situa al capdavant dels grups als mateixos presidents i portaveus que en l'anterior legislatura. Al mateix temps, la CUP es troba en ple procés per intentar tenir grup parlamentari propi i evitar compartir el mixt amb Aliança Catalana, la nova formació d'extrema dreta catalana que ha irromput al Parlament aquest 12-M. Qui és qui a cada grup?

PSC

President:Salvador Illa. Guanyador de les eleccions del 12-M, va exercir en la passada legislatura com a president del grup parlamentari socialista i cap de l'oposició. Nascut a la Roca del Vallès el 1966, d'on va ser alcalde, és també el primer secretari del PSC des del desembre del 2021, quan va substituir Miquel Iceta. La seva trajectòria política és extensa, amb el ministeri de Sanitat durant la pandèmia com a principal responsabilitat. Al Parlament hi va aterrar l'anterior legislatura com a guanyador de les eleccions, però va ser el republicà Pere Aragonès qui va assolir la presidència de la Generalitat. Després de les últimes eleccions catalanes, espera substituir-lo en el càrrec.

Portaveu: Alícia Romero. Nascuda a Caldes d'Estrac el 1976, ja va fer tàndem com a portaveu del grup socialista al costat d'Illa en la passada legislatura en substitució d'Eva Granados, que va fer el salt al Senat. Romero va entrar al Parlament l'any 2012, amb Pere Navarro al capdavant del partit, i des de llavors ha anat assumint responsabilitats com una de les principals negociadores del grup parlamentari. El passat mes d'abril va guanyar encara més pes a l'executiva, i el partit la va situar com a número dos en les llistes.

Junts

President: Albert Batet. President del grup parlamentari des del 2019, quan va substituir en el càrrec Jordi Sànchez, repeteix al capdavant dels diputats de Junts. Abans del 2021, Batet (Tarragona, 1979), ja havia sigut portaveu dels nacionalistes, i un dels homes de la màxima confiança de Carles Puigdemont, que va ser qui el va proposar llavors per portar la batuta del partit al Parlament. És diputat des del 2012, va ser alcalde de Valls entre 2008 i el 2019 i també vicepresident de la Diputació de Tarragona. Ocuparà el càrrec de president del grup de Junts almenys fins que es resolgui la investidura, moment en el qual es poden produir canvis.

Portaveu: Mònica Sales. Nascuda a Tortosa l'any 1983, va irrompre al Parlament el 2017 quan va anar a les llistes com a número 4 per Tarragona. Va ser el 2021 quan va guanyar força esdevenint portaveu parlamentària. Ara repeteix en el càrrec després d'haver estat una de les cares visibles del partit durant tota la legislatura a la cambra. Abans de ser diputada va ser regidora de l'Ajuntament de Jesús. També forma part de l'executiva de Junts. A les eleccions del 12-M, es va estrenar com a cap de llista per Tarragona.

ERC

President: Josep Maria Jové. Nascut a Barcelona el 1975 i resident al Vallès Oriental, va entrar com a diputat al Parlament el 2018. Abans, havia estat secretari general de la Vicepresidència, i està encausat pels preparatius del 2017, amb un judici encara pendent de data que té números de ser cancel·lar arran de l'amnistia. President del consell nacional d'ERC, ja va liderar el grup parlamentari en l'anterior legislatura.

Portaveu: Marta Vilalta. Va iniciar la seva trajectòria política a les joventuts d'ERC. Nascuda a Torregrossa l'any 1984, va entrar com a diputada el 2012. El 2016 va passar a exercir com a directora general de Joventut de la Generalitat, i va tornar a ser diputada el 2018. Arran de l'empresonament i exili de bona part de la cúpula d'ERC, aquell mateix any va començar a exercir com a portaveu d'ERC al Parlament en substitució de Sergi Sabrià, que llavors va assumir la presidència del grup. El 2019, va assumir el càrrec de la secretària general adjunta a l'executiva del partit. Ara, revalida el càrrec al Parlament. El 12-M va encapçalar la llista per Lleida.

PP

President: Alejandro Fernández. Nascut a Tarragona el 1976, es va forjar en la política sent 13 anys regidor de l'Ajuntament de Tarragona. Va entrar com a diputat -i portaveu del PP- al Parlament el 2016, però abans havia acumulat experiència al Congrés dels Diputats. Des del 2018 és el president del PP català, i va tornar a ser el cap de cartell del PP el 12-M, després d'una legislatura d'uns populars afeblits amb només tres diputats i sense grup parlamentari propi. Abans de les eleccions, va estar en entredit que fos el cap de cartell per una guerra oberta amb Génova i el president del PP, Alberto Núñez Feijóo. Després d'obtenir 15 diputats el 12-M, va sortir reforçat, però el fet que no hagi pogut imposar com a portaveu una persona de la seva confiança com Lorena Roldán indica que Génova continua mirant-lo de reüll. 

Portaveu: Juan Fernández. És tinent d'alcalde a l'Ajuntament de Badalona, sent una de les persones de màxima confiança de l'alcalde Xavier García Albiol. La diputada tarragonina Lorena Roldán, que tenia molts números per ser la portaveu i és molt propera a Alejandro Fernández, i Manuel Reyes, alcalde de Castelldefels, han estat designats com a portaveus adjunts d'un grup que ha passat de 3 a 15 diputats. La proposta ha estat feta per Alejandro Fernández.

Vox

President: Ignacio Garriga. Nascut a Sant Cugat el 1987 i exmilitant del PP, abans de l'entrada de Vox al Parlament va ser diputat pels ultres a les Corts generals. Va entrar a la cambra catalana el 2021, com a cap de llista, i des de llavors es manté en el càrrec de president parlamentari. També ha guanyat força al partit en l'àmbit nacional i n'és el vicepresident. Ara mateix, es troba en el punt de mira perquè un informe del Parlament ha acreditat que va carregar a la cambra despeses personals valorades en gairebé 40.000 euros.

Portaveu: Joan Garriga. Nascut a Barcelona el 1973, repetirà com a portaveu dels ultres al Parlament, càrrec que ja va desenvolupar en la passada legislatura. Igual que Ignacio Garriga, va militar abans al PP. També a Plataforma per Catalunya. 

Comuns

Presidenta: Jéssica Albiach. Albiach, que va ser la cap de llista dels comuns aquest 12-M per segona vegada consecutiva, tornarà a ser la presidenta del grup parlamentari. Nascuda a València l'any 1979 i amb un inici polític a Podem, va ser elegida diputada al Parlament el 2015 i des de llavors ha anat escalant posicions fins a consolidar el seu lideratge.

Portaveu: David Cid. Barcelona, 1980. El portaveu de la formació al Parlament en la passada legislatura tornarà a fer tàndem al costat d'Albiach. Va iniciar la militància política a Joves d'Esquerra Verda, va ser coordinador d'ICV fins a la seva dissolució, i va participar en la construcció de Barcelona en Comú. És diputat del Parlament des del 2018, i va ser el cap de campanya del 12-M. 

CUP

La CUP encara no ha designat els càrrecs que representaran la formació. De fet, els anticapitalistes es troben ara mateix en negociacions amb diversos grups per explorar la forma de tenir grup parlamentari propi, després d'haver-se quedat amb només 4 diputats aquest 12-M. El seu objectiu, és evitar compartir el grup mixt amb Aliança Catalana. En cas de no poder-ho aconseguir, preveuen crear un subgrup. En tot cas, la màxima representant és la diputada Laia Estrada, que va ser la cap de llista de la formació el 12-M. Nascuda a Tarragona l'any 1982 i filla de sindicalista, va ser regidora per la CUP a l'Ajuntament de Tarragona i va irrompre com a diputada el 2021. 

Aliança Catalana

La formació d'extrema catalana, que ha irromput al Parlament aquest 12-M, encara no ha designat els càrrecs que exerciran els seus dos diputats, Sílvia Orriols i Ramón Abad, a l'espera que com s'acabi configurant el grup mixt. Orriols va arribar a l'alcaldia de Ripoll ara fa un any amb el 30% del suport, i amb un ideari nacionalista, essencialista i contrari a la immigració.