20
de desembre
de
2023, 19:10
Actualitzat:
21
de desembre,
14:07h
La jornada arrencarà al Barcelona Supercomputing Center a les 10.30 hores, i continuarà, ja al migdia, al Palau de la Generalitat. Aquest és el timing del primer contacte presencial entre Pere Aragonès i Pedro Sánchezdes de la investidura del líder del PSOE amb el suport de l'independentisme. Una cita que servirà per posar el termòmetre a la nova etapa de relacions entre l'Estat i la Generalitat, marcada per la llei d'amnistia -al gener hi ha el segon tràmit parlamentari al Congrés dels Diputats- i l'ofensiva de la dreta -judicial i política- per frenar-la. Si per a Aragonès l'amnistia és el punt de partida per negociar el referèndum, per a Sánchez és un punt i a part per acabar amb els efectes del procés i aprofundir en l'agenda del "retrobament".
Al marge de l'amnistia, però, els dos presidents acumulen carpetes per tractar. N'hi ha dues de relativament urgents com són el finançament i el traspàs de Rodalies, que s'hauran d'anar concretant en els primers compassos de la legislatura, en paral·lel a la negociació sobre pressupostos a Catalunya i a l'Estat. I d'altres que sobrevolaran els propers anys, com ara el paper d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont com a altres interlocutors de Sánchez. Aquestes són totes les qüestions que tenen impacte en la primera trobada de presidents de la legislatura, que obre una nova etapa marcada, encara, per les conseqüències del mandat anterior.
L'agenda sectorial també és important per a Aragonès, que aspira a trobar marcs que li permetin ensenyar millores en el dia a dia de la ciutadania. Pel que fa al català a Europa, aquest dimecres Sánchez ha indicat que intentarà "seriosament" que sigui oficial, però ha admès que depèn d'altres actors comunitaris. Mentre Aragonès i Sánchez estiguin reunits, la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, es trobarà amb l'ambaixador belga a Madrid per abordar la qüestió de l'oficialitat, ara que Bèlgica prendrà el relleu de la presidència del Consell de la UE.
Al marge de l'amnistia, però, els dos presidents acumulen carpetes per tractar. N'hi ha dues de relativament urgents com són el finançament i el traspàs de Rodalies, que s'hauran d'anar concretant en els primers compassos de la legislatura, en paral·lel a la negociació sobre pressupostos a Catalunya i a l'Estat. I d'altres que sobrevolaran els propers anys, com ara el paper d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont com a altres interlocutors de Sánchez. Aquestes són totes les qüestions que tenen impacte en la primera trobada de presidents de la legislatura, que obre una nova etapa marcada, encara, per les conseqüències del mandat anterior.
Finançament i pressupostos
Quan es parla de finances públiques, els números no acostumen a ser el més important. El Govern està immers en les converses amb els grups per aprovar els comptes de l'any vinent, i la Moncloa s'hi posarà durant les primeres setmanes del 2024. Hi haurà intercanvi de favors? ERC votarà els del PSOE -com també té tots els números de fer Junts- i el PSC validarà els d'Aragonès, com ha passat aquest 2023? Els dos presidents van posar les bases perquè fos així en la trucada que van mantenir el 31 d'octubre, però ara el Govern veu com Junts i la CUP s'hi posen bé per negociar. A banda, l'executiu té en marxa una proposta de finançament singular que s'haurà de debatre amb el PSOE el primer trimestre de l'any que ve. Serà un dels primers moments en què es veurà la voluntat dels socialistes de sortir del marc comú habitual.Traspàs de Rodalies
La transferència ferroviària no serà ràpida ni fàcil, però és una de les prioritats del Govern. A hores d'ara Catalunya ja es prepara amb l'impuls del Centre de la Formació Ferroviària, tot i que encara no hi ha hagut converses entre els dos executius per posar fil a l'agulla a la resta de qüestions. De fet, la consellera de Territori, Ester Capella, va enviar una carta fa unes setmanes al nou ministre de transports, Óscar Puente, però per ara no hi ha resposta. L'acord ERC-PSOE és un punt de partida, i la trobada entre els dos presidents serà clau per definir un calendari que haurà de contemplar la culminació del traspàs abans d'acabar la legislatura espanyola. L'acord implica, entre altres qüestions, la creació d'una empresa pública anomenada Rodalies de Catalunya, que estarà presidida per la Generalitat i tindrà una participació majoritària. L'Estat, però, tindrà poder de veto en les decisions estratègiques.Amnistia i referèndum
Des d'un inici, ERC ha donat l'amnistia per descomptada i ha posat l'accent en Rodalies i finançament. Ara bé, malgrat que la mesura de gràcia pels represaliats es doni per superada, Aragonès -i també Junts- haurà de fer front comú amb Sánchez tant per la correcta tramitació de la llei, que toparà amb l'oposició de la dreta política, com per la seva aplicació, que toparà amb la dreta judicial. És per això que ara els republicans han refredat la presentació d'esmenes al text jurídic, amb l'objectiu de facilitar al màxim procediment. A hores d'ara, el calendari amb què treballa l'independentisme és que l'amnistia s'aprovi definitivament al Congrés durant la primavera. Aragonès i Sánchez es conjuraran a la unitat per fer-ho possible. I només quan s'hagi aconseguit aplicar, serà quan el president català centri els esforços a reclamar avenços per l'autodeterminació i establir les bases per parlar del referèndum.Acord pels Mossos (i el català pendent)
Aquest dimecres, la consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha anunciat un acord amb l'Estat per finançar el desplegament dels Mossos d'Esquadra fins al 2030, quan hi hauria d'haver 22.006 agents arreu del país. L'entesa implica que la Generalitat rebrà uns 1.600 milions d'euros fins al final de la dècada per fer-ho possible. El Govern branda aquesta entesa com un primer estadi de compliment dels acords als quals va arribar amb el PSOE per la investidura de Sánchez i com a eina per mostrar fruits concrets del clima generat a Madrid.L'agenda sectorial també és important per a Aragonès, que aspira a trobar marcs que li permetin ensenyar millores en el dia a dia de la ciutadania. Pel que fa al català a Europa, aquest dimecres Sánchez ha indicat que intentarà "seriosament" que sigui oficial, però ha admès que depèn d'altres actors comunitaris. Mentre Aragonès i Sánchez estiguin reunits, la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, es trobarà amb l'ambaixador belga a Madrid per abordar la qüestió de l'oficialitat, ara que Bèlgica prendrà el relleu de la presidència del Consell de la UE.