Haig de reconèixer que estic molt impactat per les inundacions del País Valencià. A la magnitud de la tragèdia, s'hi suma el sentiment de germanor i, perquè no dir-ho, el fet de viure-ho quasi en directe a través de les xarxes socials.
La immediatesa també contribueix a anàlisis en calent i declaracions contundents. Hi haurà temps i experts per analitzar si han funcionat les alertes de Protecció Civil, si la Generalitat Valenciana va reaccionar tard o si decisions com la de Carlos Mazón de suprimir la Unitat Valenciana d'Emergències va contribuir a augmentar l'abast de la tragèdia. També si la gestió de l'urbanisme i l'ordenació del territori han estat factors multiplicadors, en un País Valencià on l'orografia contribueix a una elevada recurrència d'aquest tipus d'aiguats.
Això sí: qualsevol episodi de 150, 250 o, com en aquest cas, de fins a 500 litres en poques hores provocarà un desastre. Evidentment, totes les qüestions apuntades anteriorment poden contribuir a mitigar-ne els danys materials i, sobretot, els humans.
I el canvi climàtic? D'aquí a unes setmanes o mesos, els estudis d'atribució ens podran mostrar amb precisió com l'escalfament global ha contribuït al fenomen en un context on el sistema està “dopat” per un excés d'energia.
“No hi ha cap dubte que els xàfecs explosius d'aquesta setmana s'han intensificat per la crisi climàtica”, m'explica la climatòloga Friederike Otto, coordinadora World Weather Attribution, la xarxa de referència en aquesta qüestió. De fet, aquest mateix dijous han presentat un estudi que quantifica com el canvi climàtic ha augmentat la magnitud dels 10 pitjors fenòmens extrems que sumen un total de 576.000 morts.
El trauma que ens deixen els esdeveniments del 29 d'octubre de 2024 hauria de ser un revulsiu per situar d'una vegada l'acció climàtica com la prioritat número 1. “Aquestes inundacions mortals són un altre recordatori de com de perillós ja s'ha tornat el canvi climàtic amb només 1,3 °C d'escalfament”, m'insisteix Otto. I atenció: el Programa Mundial de les Nacions Unides per al Medi Ambient estima que amb les actuals polítiques ens dirigim cap a un escalfament de 3,1 ºC. És un escenari que no podem assumir: cal una reacció immediata.
Compte enrere per a la COP29
Una ocasió propícia per aquest punt d'inflexió climàtic serà la COP29 de Bakú (Azerbaidjan). A 10 d'inicis del seu inici, se succeeixen estudis que mostren la necessitat d'actuar ja:
- El canvi climàtic mata els nostres avis: quasi es tripliquen els morts per calor.
- Un jet privat d'un multimilionari contamina en un any el mateix que una persona pobra en 2.000.
- El compromís íntegre dels compromisos dels estats només limitaria l'escalfament global a 2,6-2,8 ºC.
Aquesta setmana també ha estat notícia
La volta al món en quatre notícies
- El mont Fuji arriba al 29 d'octubre sense neu i supera el rècord en 130 anys de dades (llegit a The Guardian).
- Unes eleccions clau per al canvi climàtic: Kamala Harris el considera una "amenaça existencial" i Donald Trump una "estafa" (llegit The New York Times).
- L'Àfrica occidental i central pateixen aquest 2024 inundacions "sense precedents" que afecten 7 milions de persones (llegit a Le Monde).
- Com està afectant el canvi climàtic als ossos polars? Pateixen ferides que n'afecten la mobilitat (llegit a CBC).
🙏 Gràcies per llegir-me! Fins d'aquí a dues setmanes!