L'expresident de la Generalitat Pere Aragonès i l'encara secretària general d'ERC, Marta Rovira, han fet costat a Nova Esquerra Nacional en el duel amb l'exlíder del partit Oriol Junqueras per reimpulsar els republicans en el pròxim congrés que la formació celebrarà el pròxim 30 novembre. Així s'ha materialitzat aquest mateix dissabte al migdia en un acte de presentació a Barcelona que ha comptat amb una afluència de 800 persones segons l'organització en què s'ha projectat la formació com la gran referent del sobiranisme d'esquerres amb el lideratge de Xavier Godàs.
A banda d'Aragonès, la plana major de l'anterior Govern, així com diversos rostres destacats del partit, també han assistit a l'acte de Nova Esquerra com a mostra de suport total. Concretament, s'hi han deixat veure l'exconsellera de Presidència Laura Vilagrà, l'anterior titular de Salut Manel Balcells, l'exresponsable d'Educació Anna Simó, la d'Exteriors Meritxell Serret, la d'Igualtat i Feminismes Tània Verge, la secretària general adjunta i portaveu dels republicans, Marta Vilalta; l'expresident Joan Puigcercós, el senador Joan Queralt, així com l'ex cap de files a Barcelona Ernest Maragall, que ha rebut un càlid homenatge i a qui han convidat a tornar al partit després de la polèmica amb els cartells contra l'Alzheimer.També hi havia Apel·les Carod-Rovira, germà de l'exlíder republicà i primer delegat de la Generalitat a França.
L'altra cara de la moneda, en canvi, l'han protagonitzat les absències de l'exconsellera d'Economia Natàlia Mas, de l'exresponsable d'Empresa i Treball Roger Torrent, o de l'exconsellera de Territori Ester Capella. Tampoc hi era Joan Ignasi Elena, que estava al càrrec de la cartera d'Interior i que fa costat a Junqueras.
Una presència simptomàtica
La presència d'Aragonès en l'acte d'aquest dissabte és simptomàtica. L'alineament de bona part dels membres de l'anterior consell executiu amb Nova Esquerra Nacional s'ha anat concretant amb el pas de les setmanes, i va fer-se evident amb la signatura del manifest renovador i amb l'enganxada de cartells dels últims dies. Que l'expresident de la Generalitat hagi fet costat a la candidatura constata la sintonia existent amb el sector més afí a Rovira i, alhora, la distància amb Junqueras. Mentre Aragonès governava, hi va haver episodis -la convocatòria d'eleccions o bé la tria del candidat a les últimes eleccions- que van corcar la relació entre Palau i l'expresident del partit.
Junqueras lidera la candidatura de Militància Decidim, amb Elisenda Alamany com a aspirant a la secretaria general. El panorama electoral el completen Helena Solà i Alfred Bosch, al capdavant de Foc Nou, i Xavier Martínez Gil i Àngel Ruiz, responsables de Recuperem ERC. Una de les especificitats del reglament és que, si cap de les llistes supera el 50% dels vots, hi ha d'haver una segona votació al cap de 15 dies de la primera, és a dir, a mitjans de desembre. En aquesta segona votació només hi participarien les dues candidatures més votades, que poden incorporar membres de les ja descartades sense tocar els o les caps de llista ni modificar més de la meitat de les persones que les integren.
L'ambient, en tot cas, continua molt enrarit de cara al 30 de novembre. La setmana ha estat marcada per l'última intervenció de Rovira com a secretària general, en la qual va passar comptes amb Junqueras i també li va allargar la mà -de manera enverinada- per obrir una nova etapa amb la renúncia de tots dos. En els últims dies també hi ha hagut xocs de tota mena per les accions de l'estructura B, siguin els cartells dels Maragall o el ninot penjat de l'expresident d'ERC a Sant Vicenç dels Horts. El clima entre els entorns de Rovira i Junqueras continua caldejat, amb la direcció demanant públicament bones pràctiques a totes les llistes i més material inflamable com a munició.
Recosir ERC "fent gran" el llegat de Rovira i eixamplant la base
Mentrestant, aquesta jornada la candidata a secretaria general del partit després del congrés del novembre, Alba Camps, ha proposat recosir ERC "assumint, cuidant i fent gran" el llegat que han deixat dirigents com Rovira. "Ens diuen que som roviristes com si fos quelcom dolent, però som garants de la feina ben feta, que ens pengin l'etiqueta que vulguin", ha etzibat. Amb aquest objectiu, la candidata a assumir la vicepresidència de Cohesió Interna, Teresa Jordà, ha demanat deixar enrere "la por" que s'ha instal·lat al partit. "No ens podem permetre que ningú ens segresti la il·lusió, aquí n'hi ha, i és de fer el partit gran" ha defensat l'actual diputada al Congrés. Així, Jordà ha assegurat que no es quedaran "al sofà" veient "com alguns purguen i despurguen" i ha sostingut: "Ens conjurarem totes per recuperar l'essència republicana".
Per la seva banda, Godàs ha defensat que cal "eixamplar la base" del partit i que l'executiva de Nova Esquerra "s'hi dedicarà". Així s'ha expressat: "Treballarem braç a braç per recuperar vots, n'hem perdut 500.000, però en serem més". Alhora, ell mateix ha anunciat la convocatòria d'una conferència nacional de les esquerres sobiranistes el 2025 per, textualment, acumular forces i que els republicans siguin una força política hegemònica. Finalment, ha conclòs el seu discurs insistint en la idea que els noms que integren la seva candidatura estan disposats a "fer caure governs" si no es compleixen els acords, en una alerta evident al president del Govern, Salvador Illa, i al líder de l'executiu estatal, Pedro Sánchez.