Hi ha alternatives a Puigdemont? Qui puja i qui baixa a Junts

Amb el candidat al capdavant de l'operació per mantenir viva la flama d'una investidura cada vegada més complexa, el nou grup parlamentari concentra els principals dirigents amb aspiracions a construir el futur del partit

Els principals lideratges de Junts, en imatges d'arxiu.
Els principals lideratges de Junts, en imatges d'arxiu. | Nació
25 de maig del 2024
Actualitzat el 27 de maig a les 8:11h

El lideratge de Carles Puigdemont és indiscutible dins de Junts. És la figura que relliga totes les famílies, el principal reclam electoral -35 escons el 12-M, un triomf en el camp independentista que no va servir per atrapar el PSC- i cridat a ser el protagonista quan s'apliqui la llei d'amnistia. Complirà amb la seva paraula de deixar la primera fila si no és president de la Generalitat o, com apunten diversos dirigents consultats, continuarà d'una manera o una altra com a gran referent del partit? Hi ha alternatives al seu lideratge? Aquests són els principals noms de la formació que aspiren a governar el futur intern, siguin quines siguin les circumstàncies de la investidura.

Carles Puigdemont

Com en cada negociació rellevant, Puigdemont s'hi ha posat al capdavant. La prioritat és aconseguir el suport d'ERC per arribar als 55 escons, una xifra superior als que sumen el PSC i els comuns, que n'apleguen 48. Manté viva la flama de la investidura, però necessita el concurs del PSC. Ja sap que la CUP, amb quatre escons, no hi col·laborarà. Quin futur li espera? S'ha compromès a tornar a Catalunya pel debat d'investidura, programat pel 25 de juny com a molt tard, encara que comporti una detenció. Si no es president, plegarà com havia dit? Ja no es dona per fet, com remarquen diversos dirigents consultats per Nació. La seva figura és indiscutida dins de Junts, tot i que no hi té càrrec orgànic. Encara.

Jordi Turull

"Tenim el partit exactament on volíem. Endreçat, activat i amb Puigdemont al capdavant", assenyalava en privat el secretari general quan quedaven pocs dies per a les eleccions. Des que va arribar al càrrec, Turull s'ha arromangat per desactivar les pugnes entre famílies -el pes de Laura Borràs és cada vegada menor- i s'ha convertit en un actor clau de la negociació amb el PSOE, on té Santos Cerdán com a interlocutor. També manté vies obertes amb ERC. Tanmateix, és Puigdemont qui diu haver-se posat al capdavant de l'operació per refer ponts amb els republicans, que estan vivint un procés de reordenació. Turull, com resumeixen al partit, és "l'únic que mana" en el dia a dia.

Josep Rull

Conseller durant l'1-O, pres polític, president del consell nacional de Junts i ara diputat electe, Rull és un dels principals referents del partit. Fins al punt que, en cas que el partit aposti per tenir la presidència del Parlament -una qüestió que està sobre la taula-, és un dels noms que apareixen en les travesses. El seu perfil institucional i la capacitat de teixir aliances en reforçarien la candidatura. Va participar en els debats electorals en representació de Puigdemont, compta amb l'estima de les bases i era un dels noms que tenien opcions de formar part del Govern en cas que Junts hi accedís. Al Parlament ja té experiència, abans de ser conseller, en matèria d'infraestructures.

Anna Navarro

Fitxatge estrella de Puigdemont de cara al 12-M com a números dos de la candidatura, el seu protagonisme en campanya va ser mínim. Dos minuts en el primer míting, una intervenció en un acte sectorial a Argelers i cap moment de faristol a l'acte central o en el final, entrevista o roda de premsa. Puigdemont va assenyalar que la faria consellera -d'Empresa, molt probablement- en cas de tornar a la Generalitat, però la dificultat d'accedir de nou a l'executiu compliquen aquesta possibilitat. No té experiència com a diputada. Ha deixat la vida professional que tenia als Estats Units per instal·lar-se a Barcelona, on el partit l'ha ajudat per trobar habitatge i per fer més còmode el canvi des de Silicon Valley.

Mònica Sales

Ascendida a portaveu parlamentària en el tram final de la legislatura, com a cap de llista a Tarragona va millorar els resultats: uns 10.000 vots més que el 2021 i un escó extra que van permetre a Junts quedar en segona posició per darrere del PSC. Veu de futur de la formació, ben vista per totes les famílies i propera a Turull, està cridada a tenir pes en el futur grup parlamentari, on s'ha guanyat la confiança de bona part dels diputats. "Haurem de gestionar uns quants galls", resumia aquesta setmana un dirigent del partit. Si Albert Batet no continua com a màxim dirigent de Junts a la cambra catalana, el nom de Sales és un dels que compta amb números per succeir-lo.

Salvador Vergés

I dins d'aquests "galls" ara s'hi suma el candidat per Girona, una de les revelacions de la campanya i a qui alguns companys al Parlament veuen de portaveu parlamentari si es mouen peces. Orador hàbil, dotat per la comunicació propera a les xarxes socials i veu de referència de Junts en qüestions com la sequera i la pagesia, Vergés demana tanda per tenir més responsabilitats en aquesta legislatura. Els resultats del 12-M -creixement de 13.000 vots per mantenir els set escons en un dels feus del partit- el reforcen. 

Jaume Giró

Erigit com el principal referent del sector més pragmàtic, un grup que també inclou l'exconsellera Victòria Alsina, ara regidora a Barcelona, Giró és diputat electe i un dels que més quilòmetres ha recorregut en aquesta campanya. Va ser el primer en reivindicar Jordi Pujol, ara rehabilitat en l'ideari de Junts, i és un dels que més ha insistit de portes endins per situar el concert econòmic en les negociacions amb el PSOE. Forma part dels dirigents que no veurien amb mals ulls negociar amb Illa, per bé que aquesta possibilitat ha estat descartada pel nucli dur que acompanya Puigdemont i pel mateix candidat, que en campanya va dir que no arribaria a cap entesa amb els socialistes.

Albert Batet

Director de la campanya del 12-M, membre del cercle més proper a l'expresident i president del grup parlamentari en les últimes legislatures, Batet era un dels noms que es donaven com a fixos en les travesses per ocupar conselleries en un Govern integrat per Junts. Si no es produeix -com és probable- aquest escenari, quin horitzó se li obre? La presidència del Parlament, si el partit està en disposició de tenir-la. Si no hi ha aliances, el PSC disposarà el càrrec amb els 42 vots de què disposa. I, si els socialistes aposten per pactar amb ERC, poden acabar cedint-lo als republicans. En tot cas, el pes de Batet en clau interna no disminuirà, encara menys després d'una campanya que ha estat un èxit de mobilització.

Josep Rius

Com Batet, és membre del nucli dur de Puigdemont. En el seu cas, l'horitzó també passa per Barcelona. Es dona per fet que Xavier Trias plegarà en les properes setmanes, i això obrirà el pols per saber qui n'agafa el relleu. El preferit per Trias és Jordi Martí, que sempre ha estat el seu número dos, però Rius és un dels noms que apareixen en les travesses per ser candidat als comicis del 2027. És dels pocs que està al corrent de les negociacions discretes obertes amb el PSOE, en les quals també hi participa Míriam Nogueras, un dels perfils que ha guanyat pes en els últims mesos. De fet, Puigdemont està molt satisfet del "creixement" que, diu, ha viscut a Madrid des que Junts és decisiva.

Laura Borràs

Omnipresent en etapes recents, el paper de Borràs en les campanyes electorals té dues atribucions: arrencar els mítings i recórrer el país per fer territori. Amb cada vegada menys pes de portes endins, com demostren les llistes al Parlament, i a l'espera que el Tribunal Suprem es pronunciï sobre la condemna pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), no ha participat en les últimes grans negociacions. Des del 2021 ha passat de ser referència -candidat a la Generalitat i presidenta del Parlament- a tenir un paper accessori en la vida interna. La situació judicial, a banda, li impedeix tenir un rol institucional i al partit ningú, més enllà del seu entorn, reivindica incloure-la a l'amnistia.