El 75% dels militants d'ERC voten a la consulta pel pacte amb el PSC: què hi ha en joc?

Més de 6.200 afiliats republicans ja s'han pronunciat sobre l'entesa, que si tira endavant permetrà la tria de Salvador Illa com a president de la Generalitat; si es tomba, s'acostarà l'escenari de noves eleccions

Publicat el 02 d’agost de 2024 a les 18:30
Actualitzat el 02 d’agost de 2024 a les 18:37

Els 8.200 militants d'ERC tenen a les seves mans aquest divendres molt més que la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat. La votació sobre el preacord entre els republicans i el PSC, que inclou el finançament singular amb l'horitzó del 2025, tindrà múltiples repercussions a Catalunya i a l'Estat. Si els afiliats validen l'entesa, la investidura d'Illa serà qüestió de dies. Si la tomben, el més probable és que es repeteixin les eleccions. I en clau interna? La consulta també posa a prova la situació que travessa el partit, amb Marta Rovira i Oriol Junqueras com a principals referents i ara en dimensions diferents. De moment ja han votat gairebé 6.000 militants, el 75% del cens.

Illa serà president o hi haurà eleccions?

Si les bases aposten pel vot favorable, la maquinària es posarà en marxa perquè la investidura se celebri la setmana vinent. Els pactes signats pel PSC amb ERC i els comuns permetran a Illa ser escollit en primera votació. A partir d'aquí, si no hi ha cap terrabastall -com ara un retorn de Carles Puigdemont que porti el president del Parlament, Josep Rull, a adoptar mesures excepcionals- ja es podria procedir a la presa de possessió del nou president i del nou Govern, que s'acostuma a fer uns dies després. En canvi, si la militància tomba l'entesa, el més probable és que hi hagi eleccions, perquè amb ERC no hi haurà més negociació. S'obririen converses amb Junts amb la data límit del dia 26 en l'horitzó?

ERC mantindrà la cohesió interna?

Amb la vista posada en el congrés del 30 de novembre, la consulta també pot ser interpretada com un termòmetre dels sectors que encapçalen Rovira i Junqueras. El cert, però, és que no hi ha obediència orgànica entre els partidaris del vot afirmatiu i del negatiu. Dit d'una altra manera: hi ha personalitats properes a la secretària general que votaran en contra de l'acord, i hi ha dirigents afins a l'expresident que hi estan clarament a favor. Un resultat igualat pot ser de difícil digestió, tot i que és un dels escenaris més probables. Junqueras no s'ha significat sobre què votarà, a l'espera de què surt a la consulta i com ha de modular el discurs a l'hora de tornar a optar al lideratge orgànic a partir del novembre.

Tindrà estabilitat Pedro Sánchez?

El panorama per al president del govern espanyol és complex, perquè passi el que passi se li complica l'escenari encara que sigui capaç de tenir una peça socialista al Palau de la Generalitat. Una aliança amb ERC a dues bandes -a la qual caldria sumar l'Ajuntament de Barcelona, en cas de vot afirmatiu- pot fer descavalcar Junts, indispensable a Madrid per aprovar pressupostos. I, en cas que la militància tombi l'entesa, voldrà dir que està tipa, també, dels pactes amb el PSOE a Madrid, que mai han tingut un contingut tan ambiciós com el signat aquesta setmana. En tots els casos, Sánchez haurà de fer d'equilibrista perquè, si singularitza el finançament català, hi haurà una revolta a la majoria de la investidura.

Tornarà Carles Puigdemont?

La resposta només la sap el líder de Junts, que dissabte passat va assegurar que tornaria "peti qui peti" pel debat d'investidura, tot i que advertia que un "cop d'estat" ho podria impedir. Rovira, en una entrevista a Catalunya Ràdio, ha posat en dubte que tingui sentit el retorn si és per ser detingut, que és el més probable que passés. El cert, en tot cas, és que un vot afirmatiu de les bases activa el compte enrere del retorn, perquè comporta anar cap a la investidura, i el mateix passa en cas contrari: si guanya el no, Puigdemont no es veurà obligat a tornar perquè el més probable és que no hi hagi cap investidura. La repetició electoral fa temps que és una opció ben vista pel líder de Junts.

Quina reacció tindrà la resta de l'independentisme?

El partit de Puigdemont ja ha fet saber que està en contra de l'acord, perquè dubta que es posi en marxa el nou model de finançament, i perquè considera que la tria d'Illa és impossible de revertir. La CUP tampoc comparteix l'entesa, i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ja ha cridat a la mobilització sense anunciar mesures concretes. Òmnium, per ara, es manté en silenci. Tots els actors han mantingut contactes des de les eleccions per refer la unitat de l'independentisme, i la tria d'Illa podria fer entrar les converses en la letargia encetada la tardor del 2017. El vot de les bases d'ERC va molt més enllà d'Illa, perquè tindrà repercussions en múltiples esferes.