«És difícil ser optimista en la situació actual i coneixent la imprevisibilitat del virus»

Parlem amb el cap de l'UCI del Consorci Sanitari de Terrassa, Alfons Arizméndi, per saber l'incidència de la Covid-19 al centre en aquesta segona onada

El doctor Alfons Arizmendi és el màxim responsable de l'UCI del Consorci Sanitari de Terrassa.
El doctor Alfons Arizmendi és el màxim responsable de l'UCI del Consorci Sanitari de Terrassa. | Cedida
13 de novembre de 2020
Actualitzat: 29 de desembre, 19:05h
Alfons Arizmendi és cap de la Unitat de Cures Intensives (UCI) del Consorci Sanitari de Terrassa, una àrea que nota ràpidament l'augment de pacients ingressats en context de pandèmia. Mesos enrere, a principis de maig, LaTorre el va entrevistar per conèixer de primera mà com s'afrontava la primera onada des de la trinxera de l'Hospital de Terrassa. Aquest divendres, l'UCI de l'Hospital de Terrassa atén 10 pacients només de Covid-19 en un espai preparat per atendre 12 persones. 

Aleshores, assegurava que "era impossible comparar la situació viscuda amb res", i ara ha accedit a parlar amb aquest mitjà per explicar com estan vivint la segona onada de la Covid-19 a l'àrea que dirigeix. En aquesta ocasió, el doctor Arizmendi no amaga la gravetat de la situació actual i destaca que a diferència de la primera onada s'atenen altres patologies. En aquest sentit, assegura que "no es poden permetre" sobrepassar la capacitat habitual ja que "no hi ha professionals sense treballar per poder contractar".

- Com es podria definir l’estat actual de l’UCI del Consorci Sanitari de Terrassa?

- La situació actual continua sent molt complicada per l’alta incidència de pacients positius per Covid-19. Tot i que veiem una davallada lleu de pacients que ingressen a plantes d’hospitalització, aquest efecte, si es manté, no el veurem a l’UCI fins d'aquí a unes dues setmanes. Atenem 10 pacients de Covid-19 en una UCI amb 12 llits, i sense deixar d'atendre altres patologies.

- Quina tendència han observat les últimes setmanes?

- La tendència que tenim a l'UCI no ha millorat en les darreres setmanes, i segueix en creixement sostingut. Cada dia ingressen nous pacients, que ocupen contínuament els llits que s'alliberen quan en traslladem un altre a planta d'hospitalització.

- Quin és el percentatge de pacients d’UCI sobre el total?

- Actualment, entre el 80 i el 85% dels pacients de l'UCI són positius per Covid-19.

- Quin marge hi ha fins a sobrepassar la capacitat límit de l'UCI?

- No ens podem permetre sobrepassar la capacitat. Si no fem canvis en aquest sentit, no tenim ni espai físic ni professionals. Hem de tenir en compte que no hi ha professionals sense treballar per poder contractar. Estem compromesos en seguir donant assistència a pacients amb altres patologies, cosa que no es va fer a la primera onada i que fa augmentar la pressió.

"Estem compromesos en seguir donant assistència a pacients amb altres patologies, cosa que no es va fer a la primera onada i que fa augmentar la pressió"

- Així doncs, quants pacients podria acollir l’UCI del Consorci Sanitari de Terrassa?

- En la situació actual es poden acollir fins a 18 pacients crítics. Per encabir-ne més s’hauria de fer ampliació d’espais i personal amb les premisses que he dit prèviament, cosa improbable tenint en compte que l'hospital compagina la seva activitat normal amb la de la pandèmia. La capacitat de l'UCI del CST és de 12 llits i sis més de semintensius, i últimament no baixem de 16 pacients greus.

"Atenem 10 pacients de Covid-19 en una UCI amb 12 llits, i sense deixar d'atendre altres patologies"

- Li preocupa perdre efectius a causa de baixa per quarantena?

- És un tema que ens preocupa a tots, ja que estem treballant amb plantilles molt ajustades. Qualsevol disminució d’efectius pot generar una impossibilitat de cobertures. De fet, ja ho estem vivint en algunes àrees de l'Hospital de Terrassa. A la primera onada vam comptar amb metges de fora de l'àrea perquè les seves havien cessat l'activitat, ajuda que no tenim actualment.

- Són optimistes de cara a les pròximes setmanes?

- És difícil ser optimista donada la situació actual i la imprevisibilitat de la seva evolució. També dependrà de les actuacions en forma de restricció que es facin a nivell de la societat, estem expectants.
 

El doctor Alfons Arizmendi conversa amb el director de CatSalut, Adrià Comella, en la seva darrera última a l’Hospital de Terrassa Foto: Cedida


- Creu que es pot arribar a una afectació similar a la de la primera onada?

- Esperem que no. El que estem convençuts que passarà és que aquesta segona onada serà més llarga. Això s'explica en el fet que els casos greus no estan ingressant tant de cop sinó de manera més esglaonada.

"Creiem que la segona onada serà més llarga, ja que els pacients arriben de manera més esglaonada"

- Com s’han preparat davant d’aquest augment de les hospitalitzacions? Se l’esperaven?

- Per una banda hem adquirit més material com respiradors, equips de protecció, i altre material necessari pel tractament dels pacients i per altra, tenim un millor coneixement de la malaltia i del tractament més adequat en cada cas. De fet, tots esperàvem un augment dels casos quan arribés la tardor, encara que desconeguéssim com es comportaria el virus en aquesta ocasió.

"Els pacients greus de Covid-19 presenten problemes respiratoris marcats per la tos, febre, dificultat per respirar i alguns trastorns digestius"

- Quins són els símptomes principals dels pacients ingressats?

- Són els mateixos que en la primera onada; aquest aspecte no ha variat. Presenten problemes respiratoris marcats per la tos, febre, dificultat per respirar i alguns trastorns digestius.

- Quin és el perfil del pacient d’UCI actualment?  

- El perfil de pacient no ha variat destacablement, tot i que atenem pacients més joves. Tot i que la majoria són persones a partir de 70 anys, tant homes com dones, no deixem de tenir pacients de 30, 40 i 50 anys en situacions molt greus i que requereixen ventilació mecànica.

"Els professionals estan clarament esgotats; alguns, fins i tot requereixen d'ajut psicològic"

- Quin és l’estat físic i mental dels professionals?   

- Reconec que els professionals estan clarament esgotats; alguns, fins i tot requereixen d'ajuda psicològica. La primera onada va ser dura i ara ens tornem a trobar en una situació de tensió.

- Quin missatge té per a la població, vostè que coneix de la situació a l'UCI?

- Ningú està exempt de necessitar un ingrés a l’hospital o fins i tot a l'UCI. Com en altres malalties, la mortalitat és més alta en pacients d’avançada edat, però també estem veient pacients de menys de 40 anys en situacions molt greus i ingressats a les nostres l'àrea de crítics. Cal ser prendre consciència i respectar les recomanacions sanitàries.

 
Arxivat a