«Sant Cugat és una ciutat segura»: Mossos desgrana el balanç delinqüencial del 2023

L'inspector de la comissaria municipal reivindica la "contenció" aconseguida pel que fa als robatoris a l'interior de domicilis i la davallada d'assalts violents

La roda de premsa amb l'inspector de la comissaria de Sant Cugat, Manel Rodríguez
La roda de premsa amb l'inspector de la comissaria de Sant Cugat, Manel Rodríguez | Sergi Baixas
28 de febrer de 2024, 16:01
Actualitzat: 16:01h
En un "exercici de transparència", la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Sant Cugat ha convocat als mitjans de comunicació locals de manera unilateral per donar més detalls sobre el balanç delinqüencial del 2023 a la ciutat. Una trobada que inicialment es pretenia fer de la mà de l'Ajuntament però que, "per motius d'agenda", no s'ha pogut organitzar finalment de forma conjunta.

L'inspector en cap local, Manel Rodríguez, explica que la tònica general de les xifres és molt similar a la dels darrers anys; això sí, amb "petites oscil·lacions" puntuals com són els robatoris amb força a l'interior de vehicles. El taló d'Aquil·les de la ciutat que desgranarem més avall.

En comparació amb les dades del 2022, les infraccions totals del darrer any han augmentat un 4% passant de 5.188 a 5.394. Un percentatge que també es veu emmirallat amb el nombre de detencions que han passat de 247 a 260 (+5%). Ara bé, en general, la ràtio de criminalitat de Sant Cugat continua sent significativament menor que les àrees del seu entorn amb 56 delictes per cada 1.000 habitants; mentre que a la Regió Metropolitana Nord aquesta xifra s'enfila als 61; i en el cas del conjunt de Catalunya fins als 78.

"A Sant Cugat no existeix cap focus preocupant i tan sols observem un petit increment pel que fa a l'apalancament de certs grups de caire delictiu que fan cau"; ha declarat Rodríguez puntualitzant, això sí, les notòries ocupacions del carrer Plana de l'Hospital i de l'avinguda de Cerdanyola que van provocar força inseguretat ciutadana i un pic de delictes relacionats amb robatoris, furts, amenaces, coaccions i lesions. En qualsevol cas, pel que fa al conjunt de delictes, es destaca que el 88% són contra el patrimoni (4.747) i tan sols un 7% contra les persones (416). "A més a més, que el percentatge respecte a delictes contra la salut pública sigui tan residual -sobretot pel que fa al comerç de drogues- és un molt bon indicador de la tranquil·litat que es viu al municipi", ha detallat l'inspector.

Pel que fa als furts, aquests han caigut de 1.677 a 1.621 (-3,3%%) mentre que les estafes s'han disparat passant de 1.227 a 1.475 (+20%). Una dinàmica que qualifiquen d'esperable i que continuarà augmentant davant l'increment de la digitalització i el conseqüent robatori de dades personals. 

En el cas dels robatoris amb força a l'interior de domicilis de Sant Cugat, aquests han passat de 278 a 289 (+4%); mentre que els robatoris violents genèrics (125) i els robatoris violents en espais públics (68) han caigut un -26% i un -33% respectivament. Tot i això, els robatoris en establiments i empreses sí que s'han vist lleugerament incrementats passant de 33 a 41 i de 20 a 29.

Robatoris en domicilis

L'any 2017 es va arribar al pic de 700 robatoris amb força a domicilis. Una xifra que ha anat en descens fins al 2021 (246) i que ara es manté prou estable (289). "Hem aconseguit contenir les entrades i evitar tornar a èpoques dures", ha exposat Rodríguez insistint que continuaran treballant per reduir-les al màxim. "No són dades òptimes, però sí raonables", ha apuntat al·legant que l'efecte alarma "no respon a la realitat" davant d'un parc habitacional de més de 33.000 immobles.

Pel que fa a aquesta tipologia, des de Mossos expliquen que es tracta de "grups organitzats i especialitzats" amb rutes determinades i proclius a entrades mitjançant el mètode del marcador o l'escalament a primeres plantes. "Estem amatents a les detencions que passen a altres indrets del país perquè a la millor la desarticulació d'una banda criminal també ens afecta a nosaltres", ha afegit verbalitzant que no es tracta d'una delinqüència "autòctona o perifèrica". 

Finalment, pel que fa a les ocupacions, des del cos policial català insisteixen que es tracta d'una forquilla baixa -amb una mitjana d'una quarantena de denúncies anuals- i que resulten residuals les que s'acaben consumant. Unes entrades que sempre són a pisos buits de bancs o fons voltor recordant que en cas que s'entri a una primera residència respondria una violació del domicili o usurpació i, per tant, el desallotjament s'efectua de forma immediata. "Que Sant Cugat tingui tants pocs pisos buits també ajuda que aquestes xifres siguin tan baixes", ha rematat en relació amb les 35 denúncies d'enguany (-20%).
 

El taló d'Aquil·les

"Aquí sí que hem de reconèixer que no hem estat encertats i que no hem sabut reaccionar a temps", ha declarat Rodríguez recordant que fa un any que ja van adaptar el format de vigilància i dedicat més recursos per aturar els robatoris amb força a l'interior de vehicles. Un dispositiu excepcional que enguany també es mantindrà. Respecte a aquests incidents, des de Mossos apunten que s'ha passat del robatori "matusser" a l'especialització de petits grups que s'organitzen amb rols determinats per fer actuacions fugaces.

En referència a les "zones calentes", apunten a pàrquings amples on els delinqüents es poden mimetitzar amb la ciutadania com són els estacionaments del Centre Comercial, instal·lacions esportives i restaurants freqüentats per executius. Així, han insistit a recordar que els cotxes no són caixes fortes i que els lladres sobretot els interessen mòbils i ordinadors portàtils.
 

Conclusions

Entre les valoracions finals, des de la comissaria s'ha volgut incidir en el "bon estat de salut" del municipi en matèria de seguretat. Brandant la comparativa amb la resta de ciutats de l'entorn i que a l'Observatori Sociològic la branca de la seguretat s'estableix com la 6a preocupació -fins i tot per darrere de l'estat de les voreres-, Rodríguez ha verbalitzat que "Sant Cugat és una ciutat segura". "No tenim cap alerta en cap tipologia o elements que ens preocupi especialment ni per la gravetat ni per reiteració de fets", ha remarcat.

I malgrat assegurar que en cap cas abaixaran la guàrdia, l'inspector ha volgut posar en valor la contenció aconseguida pel que fa a robatoris en domicilis, la davallada de robatoris violents contra les persones, la caiguda de delictes de llibertat sexual i les ocupacions. Tot plegat, gràcies al reforçament d'efectius d'altres regions i la col·laboració de la Policia Local. Així també s'han agraït les més de 7.700 trucades rebudes enguany al 112 per informar d'incidències que permeten al cos actuar amb major celeritat.

Preguntats per aquest mitjà sobre si, amb les dades fefaents a la mà, el discurs de certs partits polítics -com Junts, PP i Vox-  que s'enroquen en vincular la immigració amb els fets delictius té raó de ser, Rodríguez ha asseverat que els delinqüents són de totes les nacionalitats i que empíricament no tenen dades que puguin recolzar aquesta mirada.