La COP29 de Bakú afronta una situació crítica. Quan pràcticament se superen les 24 hores de descompte respecte l'hora límit per acabar la cimera, les negociacions per acordar el finançament climàtic se situen en punt mort. De fet, dues de les delegacions dels països més empobrits han abandonat temporalment les negociacions mentre que els activistes que encara queden a la cimera aposten perquè "no hi hagi acord, abans que un mal acord". De moment, sembla improbable que s'acabi celebrant la sessió plenària prevista per a les 7 del vespre hora local (16.00, hora catalana) i on s'havia d'intentar aprovar l'acord final.
Un acord impossible, de moment
La proposta d'esborrany de nou objectiu de finançament climàtic (NCQG, per les seves sigles en anglès) és l'element clau de la COP29 de Bakú. Després que en el document de dijous no hi hagués ni tan sols una xifra, la presidència va presentar una nova versió aquest divendres. Ràpidament, es va veure que despertava un rebuig absolut per part dels països empobrits i que seria impossible que fos votada abans del termini oficial per acabar la cimera.
El document assumia que seria desitjable una aportació d'1,3 bilions anuals. En aquest sentit, es limitava a fer una crida a tots els actors -també els privats- per arribar-hi l'any 2035. Tanmateix, a l'hora de fixar una quantitat específica, ho limitava a 250.000 milions, molt lluny del que demanaven els països del Sud global i les ONG. Es tracta d'una xifra que inclou tant els països rics que el conveni obligava a contribuir al finançament -bàsicament la Unió Europea, els Estats Units, el Japó i Austràlia- com també, de manera voluntària, noves potències emergents. D'aquesta manera, la possibilitat que la Xina passés a contribuir-hi no suposaria una aportació addicional, sinó que serviria per completar l'objectiu.
“És una broma?”, es va preguntar dijous el representant de Bolívia -en una roda de premsa amb altres països del Sud global- quan se li va preguntar pel rumor que la xifra podria ser de 200.000. “És inacceptable”, van coincidir els responsables de la coalició africana i dels estats insulars.
#COP29 ¿Es un chiste?”. Así fue la reacción del boliviano Diego Pacheco (bloque de Países en Desarrollo de Ideas Afines), ante la pregunta de un periodista sobre la cifra de USD 200.000 millones que, se rumorea, los países desarrollados querían como nueva meta de financiamiento… pic.twitter.com/PzNcuUaWt9
— Periodistas x el Planeta (@PxP_LAC) November 20, 2024
Aquest dissabte, malgrat que s'esperava un nou text, no s'ha arribat a publicar. Han circulat versions que tot just apujaven la quantitat total del finançament a 300.000 milions de dòlars anuals. Però l'única certesa és que dues de les delegacions han abandonat temporalment les negociacions. Es tracta del grup LDC -format per 45 dels països menys desenvolupats del món- i per l'AOSIS -la coalició d'estats insulars que agrupa algunes de les nacions més afectades per la crisi climàtica-.
LDC & AOSIS just walked out of consultations as they don’t see their priorities reflected on the working text. 🥹🥲 pic.twitter.com/SA0zcSS9af
— Juan Carlos Monterrey (@theeco_nomist) November 23, 2024
Bakú, la capital de Azerbaidjan acull la 29a Conferència de les Parts del Conveni de Nacions Unindes per al Canvi Climàtic. Impacte, el canal d'emergència climàtica de Nació, en realitza un seguiment especial. Podeu consultar totes les informacions aquí.
- La prèvia més completa: finançament climàtic i 10 qüestions clau més de la COP29 de Bakú.
- Què és una COP? Per què la cimera del clima de Bakú és la 29? Quants països hi participen? Preguntes amb resposta de la cimera climàtica.
- Un amfitrió incòmode. Azerbaidjan, la dictadura cobejada que acull la COP29 de canvi climàtic; per Pep Martí.
- COP29 de Bakú: la consagració dels polèmics mercats de carboni? Per Pablo Castaño.
- Butlletí Impacte: si les COP de canvi climàtic no existissin, s'haurien d'inventar.
Vuit visions catalanes sobre la COP29 de Bakú:
- Sonsoles Letang, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament de Transició Ecològica: «Com més alta sigui la temperatura global, més probable serà patir desastres com el del País Valencià».
- Marc Serra, responsable d'Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona: «No podem caure en el negacionisme o el retardisme climàtic per por de perdre vots».
- Bruna Cañada, investigadora en justícia financera a l'Observatori del Deute en la Globalització: «El finançament climàtic no pot generar més deute als països empobrits».
- Anna Pérez Català, investigadora a l'Institut per al Desenvolupament Sostenible i les Relacions Internacionals (IDDRI) de París: «Hauria de ser una COP important, però no soc massa optimista».
- Jordi Vilardell, periodista especialitzat en emergència climàtica i president de Renovem-nos: «La transició energètica va ràpida, però l'escalfament molt més».
- Olga Alcaraz Sendra, directora del Grup Governament del Canvi Climàtic de la UPC: «Si Trump aposta pels combustibles fòssils, els Estats Units perdran competitivitat».
- Alicia Pérez-Porro, responsable de Relacions Internacionals del CREAF: «Les solucions basades en la natura són claus per adaptar-nos al canvi climàtic».
- Víctor Cusí, president de la patronal EolicCat: «S'ha d'incentivar l'electrificació en tots els àmbits, també en la reconstrucció per la DANA».
I també cal tenir en compte:
- El planeta esgota el pressupost de carboni: el 2030 se superarà l'objectiu de l'Acord de París.
- El 2024 tornarà a batre el rècord anual i serà el primer any en superar el temut escalfament d'1,5 ºC.
- El planeta bat un nou rècord d'emissions i s'encamina a un escalfament de 3,1 ºC.
- L'impacte climàtic de la victòria de Trump a pocs dies de la COP29: «Podem dir adeu a l'objectiu de l'Acord de París».