És sabut que el Mediterrani és una de les zones més vulnerables al canvi climàtic. Ara bé, no només afecta les zones riberenques del Mare Nostrum sinó també a la resta de regions amb aquest clima en altres continents. És per aquest motiu que l'any passat Catalunya i Califòrnia van impulsar una coalició per unir esforços que ha aprofitat la COP29 per reclamar més recursos per adaptar-se a la crisi climàtica.
Un finançament específic per a les regions mediterrànies
En la COP del finançament, les bioregions mediterrànies reclamen recursos específics per a projectes d’adaptació, sistemes d’alerta primerenca i infraestructures resilients al clima. En aquest sentit, el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica considera que “fenòmens com les darreres inundacions a València evidencien l’augment dels riscos sobre la vida, la seguretat i la salut de les persones, les economies, les infraestructures, l’agricultura, els ecosistemes i la biodiversitat. “A les regions mediterrànies es perd a un ritme més elevat que a la resta del planeta”, assenyalen en una declaració que ha presentat a Bakú la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Sonsoles Letang.
El manifest s'ha presentat aquest dijous a la COP29 impulsat per les setze regions amb clima mediterrani. Reclamen que es dirigeixin recursos i programes especialment a les seves zones costaneres vulnerables i a àrees amb estrès hídric. Concretament, finançament per a projectes d’adaptació, sistemes d’alerta primerenca i infraestructures resilients al clima. La declaració també parla de mesures de transició justa -per a les comunitats més vulnerables- així com inversió en investigació específica per a les zones amb clima mediterrani, que permeti entendre millor els impactes locals.
Finalment, insten els estats de la COP29 a “prendre mesures valentes” per limitar l’escalfament global a 1,5 °C, incloent-hi una transició ràpida cap a les energies renovables, la millora de l’eficiència energètica i la protecció i restauració dels embornals naturals de carboni.
Qui forma part de la coalició de regions mediterrànies?
El Partenariat Mediterrani d'Acció Climàtica (MCAP, per les seves sigles en anglès) està coliderat per Catalunya i Califòrnia. Creat a la COP28 de Dubai, se'n va celebrar la conferència inaugural el passat mes de juny a Barcelona.
Està format per 16 regions de clima mediterrani de quatre continents: Europa, Àfrica, Oceania i Amèrica, tant del Sud i del Nord.
- Catalunya (Europa)
- Austràlia Meridional (Austràlia, Oceania)
- Baixa Califòrnia Sud (Mèxic, Amèrica del Nord)
- Biobio (Xile, Amèrica del Sud)
- Califòrnia (EUA, Amèrica del Nord)
- Emília-Romanya (Itàlia, Europa)
- Marroc Oriental (Marroc, Àfrica)
- Nova Gal·les del Sud (Austràlia, Oceania)
- Occitània (França, Europa)
- Rabat-Salé-Kenitra (Marroc, Àfrica)
- Regió de Grècia Central, (Grècia, Europa)
- Regió Sud (França, Europa)
- Santiago (Xile, Amèrica del Sud)
- Tànger-Tetuan-Al Hoceïma (Marroc, Àfrica)
- Victòria (Austràlia, Oceania)
- Cap Occidental (Sud-àfrica, Àfrica)
Bakú, la capital de Azerbaidjan acull la 29a Conferència de les Parts del Conveni de Nacions Unindes per al Canvi Climàtic. Impacte, el canal d'emergència climàtica de Nació, en realitza un seguiment especial. Podeu consultar totes les informacions aquí.
- La prèvia més completa: finançament climàtic i 10 qüestions clau més de la COP29 de Bakú.
- Què és una COP? Per què la cimera del clima de Bakú és la 29? Quants països hi participen?Preguntes amb resposta de la cimera climàtica.
- Un amfitrió incòmode. Azerbaidjan, la dictadura cobejada que acull la COP29 de canvi climàtic; per Pep Martí.
- Butlletí Impacte: si les COP de canvi climàtic no existissin, s'haurien d'inventar.
Vuit visions catalanes sobre la COP29 de Bakú:
- Sonsoles Letang, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament de Transició Ecològica: «Com més alta sigui la temperatura global, més probable serà patir desastres com el del País Valencià».
- Marc Serra, responsable d'Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona: «No podem caure en el negacionisme o el retardisme climàtic per por de perdre vots».
- Bruna Cañada, investigadora en justícia financera a l'Observatori del Deute en la Globalització: «El finançament climàtic no pot generar més deute als països empobrits».
- Anna Pérez Català, investigadora a l'Institut per al Desenvolupament Sostenible i les Relacions Internacionals (IDDRI) de París: «Hauria de ser una COP important, però no soc massa optimista».
- Jordi Vilardell, periodista especialitzat en emergència climàtica i president de Renovem-nos: «La transició energètica va ràpida, però l'escalfament molt més».
- Olga Alcaraz Sendra, directora del Grup Governament del Canvi Climàtic de la UPC: «Si Trump aposta pels combustibles fòssils, els Estats Units perdran competitivitat».
- Alicia Pérez-Porro, responsable de Relacions Internacionals del CREAF: «Les solucions basades en la natura són claus per adaptar-nos al canvi climàtic».
- Víctor Cusí, president de la patronal EolicCat: «S'ha d'incentivar l'electrificació en tots els àmbits, també en la reconstrucció per la DANA».
I també cal tenir en compte:
- El planeta esgota el pressupost de carboni: el 2030 se superarà l'objectiu de l'Acord de París.
- El 2024 tornarà a batre el rècord anual i serà el primer any en superar el temut escalfament d'1,5 ºC.
- El planeta bat un nou rècord d'emissions i s'encamina a un escalfament de 3,1 ºC.
- L'impacte climàtic de la victòria de Trump a pocs dies de la COP29: «Podem dir adeu a l'objectiu de l'Acord de París».