De l'assalt a una televisió al «conflicte armat intern»: què passa a l'Equador?

Grups criminals es revolten contra el govern, que declara la guerra al "narcoterrorisme" amb el suport incondicional de l'oposició, la policia i l'exèrcit

Militars de l'Equador mobilitzats contra la revolta dels criminals
Militars de l'Equador mobilitzats contra la revolta dels criminals | Europa Press / Contacto
10 de gener de 2024, 10:02
Actualitzat: 14:22h
A última hora de la nit catalana d'aquest dimarts saltaven totes les alarmes a l'Equador. Un grup d'encaputxats armats entrava en directe en un programa de televisió i retenia tots els presents al plató. Era l'escenificació d'una revolta del crim organitzat a tot el país que el govern ja considera un "conflicte armat intern" i que, escasses hores després, deixa ja almenys deu morts.

El president del país, Daniel Noboa, ha reaccionat a la revolta declarant la guerra a qui considera grups "narcoterroristes", i ha trobat el suport incondicional de l'oposició liderada per l'expresident Rafael Correa. De fet, hi ha consens entre tots els grups parlamentaris de l'Assemblea Nacional per indultar i amnistiar qualsevol actuació de la policia o de l'exèrcit.

Entre els morts hi ha almenys dos policies, però per les xarxes socials corren desenes de vídeos de cruels assassinats d'agents a mans dels criminals. Tant policies com militars s'han desplegat pels carrers de les grans ciutats i ja han fet les primeres detencions, igual que també han blindat el palau de Quito que serveix de seu de l'executiu.

A Guayaquil, la ciutat més gran del país, és on se centra bona part de la tensió. Allà hi ha la televisió que inicialment van assaltar els criminals, que ja han estat detinguts, igual que també van irrompre en cinc hospitals i una universitat. Els danys en infraestructures i vehicles eren visibles en les primeres imatges que es difonien per xarxes socials, que han narrat pràcticament a temps real l'esclat del conflicte.
 
De les mateixes xarxes socials està tirant la policia equatoriana per comunicar les intervencions a diferents punts del país, i ja es compten almenys una seixantena de detinguts a la vegada que s'alliberen ostatges, majoritàriament policies tot i que també hi ha alguns civils. Als arrestats se'ls han retirat còctels Molotov i armes de foc, algunes d'elles robades a l'exèrcit del Perú, fet que ja s'investiga al país veí de l'Equador.

Tot plegat es produeix després que Noboa decretés aquest dilluns l'estat d'excepció, que permetia a policies i militars intervenir a les presons davant el que el president considerava una "crisi de seguretat penitenciària". Noboa feia referència a la fuga de presó de dos líders de les pitjors bandes criminals del país i fins i tot un d'ells està acusat de planejar un atemptat contra la FiscalGeneral.