«L'abans» de Sant Joan, un llibre de fotografies antigues en fascicles

L'obra, que es podrà comprar al llarg de les properes 50 setmanes, es presentarà dissabte

Redacció
15 d'abril del 2015
Actualitzat a les 16:22h
«L'abans» de Sant Joan
«L'abans» de Sant Joan | Cedida Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses
L’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses i l’editorial Efadós presentaran, aquest dissabte 18 d’abril (18.00), el primer fascicle del col·leccionable "L’Abans" dedicat al municipi. Es tracta d’una publicació de 824 pàgines que recull prop de 1.000 fotografies representatives de la vila entre els anys 1868 i 1976, i que posa l’èmfasi en l’aspecte humà, la gent, la manera de viure, els costums, les tradicions i les festes, els paisatges, els edificis i els monuments patrimonials.

Les fotografies s'han aconseguit gràcies a l'aportació altruista de molts santjoanins i d'altres formen part dels fons dels fotògrafs professionals Eudald Esteve, Ramon Serrat i Jaume Vergés, de l'Arxiu Històric Municipal i de l'Arxiu del Monestir de Sant Joan de les Abadesses. Les dates escollides com a inici i final del període que apareix al llibre corresponen a la fotografia més antiga de la que se’n té data (una fotografia del 1868 del Pont Vell que va formar part d’un àlbum de monuments històrics per a l’Exposició Universal de París), i una altra fotografia del mateix pont, però en la reconstrucció que se’n va fer l’any 1976).

Es tracta d’una obra que ha estat possible gràcies a un treball intens i en xarxa d’un equip de col·laboradors que ha fet la recerca i selecció de les fotografies, i que n’han escrit els continguts. En aquest sentit, cada un dels set capítols està redactat per un santjoaní diferent amb coneixements sobre el tema que tracta.

«L'Abans» dedica un volum a Sant Joan de les Abadesses. Foto: Cedida Ajuntament de Sant Joan


El primer fascicle dedicat als carrers i places, les cobertes, les guardes i les sobrecobertes es podran adquirir durant la Diada de Sant Jordi, de forma gratuïta, a les papereries i llibreries de Sant Joan de les Abadesses. Els 50 fascicles següents que tindrà "L’Abans" es publicaran setmanalment a un preu de 2,95 euros.

La presentació comptarà amb la intervenció de la regidora de Cultura Montserrat Tallant, del director de l’editorial Efadós Jaume Campderrós, i de Marcel Miquel i Teresa Massoni, en representació dels autors i col·laboradors.

La col·lecció "L'abans", d'imatges antigues per fascicles, ja va dedicar un volum els anys 2008-2009 a Ripoll.