La presència de cocaïna a les aigües residuals de Barcelona va disminuir un 43% el 2024 respecte a l'any anterior, mentre que la ketamina segueix en augment, si bé força menys que el 2023, quan es va disparar la seva detecció. Segons les últimes dades publicades per l'Agència Europea de les Drogues (EUDA, per les seves sigles en anglès) la detecció de cocaïna a la capital catalana ha disminuït en l'últim any, si bé continua estant entre les més altes d'Europa.
Tarragona, però, es manté estable i encara és la segona ciutat europea amb una presència més alta de cocaïna, només després d'Anvers, considerat un dels ports principals d'entrada d'aquesta droga. L'estudi anual sobre aigües residuals publicat per l'EUDA revela un augment global d'MDMA, cocaïna i amfetamina a Europa i una disminució del cànnabis, si bé amb diferències segons la ciutat.
"L'estudi d'enguany, que cobreix un rècord de 128 ciutats europees, dibuixa una imatge clara d'un problema de drogues que és alhora generalitzat i complex, amb les sis substàncies detectades a gairebé totes les ciutats analitzades", ha apuntat el director executiu de l'EUDA, Alexis Goosdeel, en un comunicat.
La detecció de la ketamina s'estabilitza
La presència de ketamina a les aigües residuals de Barcelona es va disparar un 77,2% el 2023, segons dades de l'EUDA. En canvi, l'agència europea de les drogues considera que els nivells s'han "estabilitzat", ja que el 2024 la seva detecció es va incrementar només un 7%.
Amb tot, els nivells més alts d'aquesta substància a les ciutats europees analitzades es detecten a Bèlgica, els Països Baixos, Hongria i Noruega. En canvi, Espanya continua a dalt del rànquing de presència de cocaïna a les aigües residuals, només per darrere de Bèlgica i els Països Baixos.