El carnet boletaire finalment només s'aplicarà als boscos de la Generalitat

El Consell Comarcal descarta, si més no la temporada vinent, ampliar la iniciativa a forests privades o municipals i quedarà limitada a 8.000 hectàrees

El carnet de boletaire només serà necessari en 8.000 ha
El carnet de boletaire només serà necessari en 8.000 ha | Xevi Mas
Redacció
21 de maig de 2014
El carnet de boletaire només serà necessari en 8.000 hectàrees. Foto: Xevi Mas

El carnet boletaire, de moment, només s'aplicarà als boscos propietat de la Generalitat. Així ho va confirmar Miquel Rovira, president del Consell Comarcal, en el ple que es va celebrar aquest dimarts al vespre. D'aquesta manera es descarta ampliar la regulació de cara a la temporada vinent a la resta de boscos, de propietat privada o municipal.

Després de tres trobades entre diferents agents com ajuntaments, partits polítics, propietaris forestals, consorcis, ens turístics, ramaders, restauradors, etc., Generalitat i territori han vist que fer una regulació als boscos de tota la comarca de cara a la propera temporada és precipitat. Han considerat que cal un treball més acurat sobre el terreny i un diàleg més extens amb tots els implicats. De fet, el Consell Comarcal ja havia advertit que sense consens la mesura no tiraria endavant.

Tot i això, el Departament d'Agricultura i Forestal Catalana sí que tiraran endavant el seu anunci inicial i faran una primera prova pilot en una zona d’unes 8.000 hectàrees (1.700 més de les previstes en un primer moment) de la seva propietat, als municipis de Setcases i Molló –són bàsicament les forests de la muntanya de Sant Miquel i de Molló, respectivament-. Val a dir que Generalitat i municipis han d’acabar de fixar els termes de la regulació que, segons el Consell, “serà beneficiosa pel territori”. Miquel Rovira va recordar que “no es tracta de recaptar diners gràcies als bolets, sinó de regular de manera general l’accés al medi natural per preservar-lo i poder-lo gaudir amb màxima qualitat”.

L’alcalde de Molló, Josep Coma, va explicar que “els diners recollits, que no seran gaires, revertiran al territori amb recuperació de pastures, construcció d’abeuradors, manteniment de camins, foment del territori com a destí micològic... i per això des del territori creiem que la mesura serà positiva. Ara cal acabar de definir com s’aplica”.

Paral·lelament a l’aplicació de la prova pilot, es formalitzarà una comissió de treball per preparar el desplegament de la mesura a la resta de la comarca de cara a properes temporades.