ERC, PSC i CUP tanquen l'acord per governar Ripoll i incrementen la pressió a Junts

Els partits d'esquerra anuncien l'entesa sense esperar el suport dels postconvergents

Cartells de la campanya del 28-M a Ripoll.
Cartells de la campanya del 28-M a Ripoll. | Arnau Urgell
12 de juny del 2023
Actualitzat a les 22:46h
ERC, PSC i CUP ja han tancat un acord per governar Ripoll. Una entesa que, per tirar endavant, necessita els vots de Junts. L'anunci ha transcendit poc després de les 10 de la nit i suposa augmentar la pressió als postconvergents. Tot plegat, després d'una jornada amb diversos girs de guió i on la posició de l'executiva nacional de Junts per facilitar el pacte ha enutjat la secció local.
 

Comunicat sense esperar la decisió de Junts

Els tres partits d'esquerra han fet públic un breu comunicat on anunciaven haver assolit "un govern progressista a Ripoll, que permetria la governabilitat durant els propers quatre anys". També assenyalaven la "incapacitat d’aconseguir suports per governar per part de les altres formacions", però no feien cap referència explícita al paper de Junts.

Es dona la circumstància que aquesta nit s'havia de celebrar una reunió entre els quatre partits. Tanmateix, l'anunci de l'executiva nacional de Junts de facilitar un pacte per evitar que l'extrema dreta d'Aliança Catalana pogués governar, ha provocat que la secció local del partit anul·lés la reunió, tal com ha avançat la regidora Manoli Vega a Nació.

En canvi, sí que s'ha mantingut la reunió ja prevista entre ERC, PSC i Alternativa per Ripoll-CUP on, després de tancar l'acord que ja estava molt encaminat des de dijous, s'ha anunciat el pacte sense esperar la decisió de Junts. Els tres partits ampliaran detalls de l'acord en una roda de premsa aquest dimarts a primera hora.
 

De Ripoll a Barcelona

Fins ara, la decisió sobre el futur de l'Ajuntament de Ripoll s'havia jugat exclusivament a la capital del Ripollès. Tanmateix, en les darreres 24 hores ha fet el salt nacional i ha passat a ser un dels elements protagonistes del debat polític català.

La metxa la va engegar Laura Borràs, presidenta de Junts, que en una piulada a Twitter va suggerir la possibilitat de deixar governar l'extrema dreta d'Aliança Catalana. Tot i matisar-ho posteriorment, aquesta posició ha estat corregida clarament per la direcció nacional del partit, que aquest dilluns al migdia després de l'executiva ha expressat sense dubtes que evitaria de totes totes que Sílvia Orriols sigui la nova alcaldessa de Ripoll.

Mentre durava la reunió de l'executiva de Junts, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha pressionat Junts per sumar-se a l'acord que ja tenien encarrilat ERC, PSC i la CUP. Ho ha fet en la compareixença per anunciar els canvis al Govern: "Hi ha una majoria democràtica", ha assenyalat Aragonès, les paraules del qual han estat replicades també per Marta Vilalta, portaveu d'ERC, que ha acusat Borràs de “blanquejar el feixisme” per haver posat en dubte la fórmula que permetria apartar de l'alcaldia Orriols amb un pacte a quatre.