El govern espanyol prohibeix la recerca de les restes de Josep Sunyol

Una nova pista situa la tomba del que fou president del Barça i polític d'ERC en una zona militar de Madrid; Ayuso n'havia autoritzat l'entrada dels investigadors però Defensa l'ha aturat

Josep Sunyol, en una imatge d'arxiu
Josep Sunyol, en una imatge d'arxiu | FC Barcelona
05 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 18:32h
El govern espanyol, a través del ministeri de Defensa, ha prohibit la recerca de les restes de Josep Sunyol. Una fotografia de l'any 1936 que ha estat trobada recentment situa la possible tomba del que fou president del Barça i polític d'ERC en una zona militar de Madrid. Ara bé, segons ha avançat El Debate, si bé el govern d'Isabel Díaz Ayuso, en compliment de la llei de memòria històrica, havia autoritzat l'entrada dels investigadors a l'espai, l'executiu estatal l'ha aturada.

Sunyol, juntament amb tres persones que l'acompanyaven un 6 de juliol de 1936, pocs dies després del cop d'estat franquista, va ser capturat per les tropes franquistes i afusellat sense judici previ. Va ser en algun punt de la serra de Guadarrama i les investigacions sobre les seves restes sempre s'han enfocat en aquesta zona. Ara, però, un grup de treball dirigit per l'actual president del Barça Joan Laporta ha trobat aquesta nova pista i ha demanat una prospecció en una zona en què ara hi ha un recinte militar.

El permís es va demanar a la Comunitat de Madrid, segons explica El Debate, i el 8 de setembre va ser autoritzat pel govern de la capital de l'Estat. Però aquesta autorització ha quedat en res perquè el ministeri de Defensa ha comunicat a l'equip d'investigadors que no pot entrar a l'espai on pretenien accedir i on ara s'ubica la Residència Militar Guadarrama. Fins i tot els responsables d'aquesta residència van donar llum verda a la prospecció, però van haver de negar el pas un cop van rebre la notificació de l'executiu estatal.

Els investigadors es mantenen en què amb l'autorització del govern autonòmic és suficient per iniciar la recerca, però l'argument del ministeri de Defensa és que la sol·licitud l'ha de fer un familiar de Sunyol. L'inconvenient, però, és que l'únic fill de l'expresident del Barça i expolític d'ERC va morir recentment. Per evitar aquest problema, però, el mateix fill va deixar el poder de signar qualsevol decisió sobre el seu pare a la Fundació Sunyol. Amb aquesta justificació, la gerent de l'entitat va remetre un document al mateix ministeri que fins ara manté el silenci administratiu.

ERC ho porta al Congrés
ERC, formació de la qual va formar part Sunyol, ha reaccionat a la notícia traslladant-la fins al Congrés dels Diputats. El grup republicà a Madrid ha demanat al ple de la cambra i a la comissió de Defensa insta al govern espanyol a rectificar i autoritzar la prospecció geofísica i l'excavació arqueològica que el grup de treball ha demanat fer a la serra de Guadarrama.

A més, la proposta del diputat d'ERC Gerard Álvarez també demana a l'executiu presidit per Pedro Sánchez que mantingui el compromís amb els represaliats del feixisme espanyol garantint que no hi hagi ingerències en l'objectiu de recuperar les restes dels represaliats republicans i que tampoc interfereix en futures exhumacions o recuperacions de les seves restes.