Càritas Manresa acompanya entitats que han donat feina a 27 persones en la seva regularització

A través del Programa Treball i Formació ACOL de la Generalitat

Siham Arraj treballant al CITE de CCOO
Siham Arraj treballant al CITE de CCOO | Càritas
Redacció
02 d'abril del 2023
Actualitzat a les 11:47h
Vint-i-set persones poden treballar i regularitzar la seva situació administrativa gràcies a l'acompanyament de Càritas Arxiprestal de Manresa a diferents entitats manresanes, a través del Programa Treball i Formació ACOL de la Generalitat de Catalunya

Un dels eixos de treball importants de Càritas Manresa és l'acompanyament sòciolaboral per afavorir la millora de la qualitat de vida de les persones que es troben en situació d'exclusió social.

Amb aquest objectiu, Càritas ha acompanyat els darrers dos anys a diferents entitats manresanes per acollir-se a la línia ACOL del Programa Treball i Formació de la Generalitat de Catalunya, creat per afavorir la regularització de persones en situació administrativa irregular. Té per objectiu facilitar l'obtenció d'un permís de residència i treball per motiu d'arrelament social. Aquest programa, també reforça l'activitat de les entitats que s'hi acullen.

Ha sigut a través d'aquest programa que aquest any han pogut començar a treballar 27 persones que han regularitzat la seva situació administrativa i passen a contribuir i a enriquir la vida de 17 entitats. En dos anys, les entitats que s'hi ha acollit han passat de 10 a 17, i les persones acollides al programa han passat de 17 a 27.

Per les persones que han pogut entrar al programa, l'accés a una feina i per tant a ingressos econòmics estables, suposa un canvi radical a la seva situació.
 

La Llei d'estrangeria, "una causa d'exclusió"

El projecte de formació i d'orientació sociolaboral de Càritas intenta donar resposta a les diverses situacions d'exclusió, posant al servei de la persona diferents eines i estratègies que ajudin a sortir d'aquesta situació de desigualtat.

Però hi ha un element clau i condicionant amb el què l'entitat topa cada dia que és la Llei d'estrangeria, "perquè aconseguir la condició de persona amb permís de residència i treball és cada vegada més difícil, pels requisits que exigeix i per la lentitud exasperant en la tramitació". 

Segona expliquen des de Càrites, la Llei d'estrangeria "és profundament discriminatòria, ja que classifica les persones segons la seva situació administrativa (nacional, resident de llarga durada, resident temporal, irregular, indocumentat). Les situacions d'irregular o indocumentat bloquegen l'accés als drets socials i laborals, i no els permet tenir un contracte de treball ni permís de residència, i deixa en condicions d'absoluta precarietat a moltes persones que han sortit de casa seva buscant noves oportunitats i amb moltes ganes de contribuir a la societat de destí. Una part important de les participants dels programes de Càritas es troben vivint aquesta realitat. I sovint són persones formades, que la llei no permet aprofitar la seva experiència". 

És per superar aquesta situació, que el Programa Treball i Formació – ACOL de la Generalitat de Catalunya, permet a persones migrades en situació irregular, que s'hi pugin acollir, l'obtenció del permís de residència temporal i poder subscriure un contracte de treball i realitzar una acció formativa important per la seva inserció a la societat.

Un cop assolit aquest primer any de feina amb l'impuls del programa ACOL, continua la necessitat de trobar un nou treball, per poder mantenir els permisos de treball i residència. És part d'un llarg recorregut de cinc anys en el que la llei d'estrangeria marca uns terminis i condicions "molt estrictes que pesen sobre les persones".