Terroristes en llibertat!

La Fiscalia insisteix que els CDR són terroristes, però se n'espera alguna prova més que els informes poc rigorosos de la Guàrdia Civil. Avui també són notícia Albert Botran, Josep Ramon Bosch, el "Be Negre" i Josep Maria Batista i Roca

23 de juny de 2020, 06:00
Actualitzat: 6:37h

Rep El Despertador cada matí al teu correu

En els darrers mesos hem constatat que el govern de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias no controla ni la Fiscalia ni la resta de poders durs de l'Estat, que van administrant justícia pel seu compte per salvar Espanya i els poders fàctics còmodament instal·lats. Sabem, a més, que el govern que es reclama més d'esquerres del continent no té cap pla (o és molt ocult) per revertir la situació. Els independentistes catalans, siguin anònims o amb responsabilitats institucionals de pes, en són ara les principals víctimes. Quan hi ha ombra de sospita o algun fet poc clar es magnifica i, quan no hi és, el globus s'infla fins on calgui.

El cas és que 13 presumptes terroristes podran celebrar avui en llibertat la revetlla de Sant Joan a Catalunya. Els membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) detinguts en l'Operació Judes estan acusats de terrorisme però una acusació tan severa no serveix per mantenir-los a la presó malgrat la perillositat que se'ls suposa. Ahir la Fiscalia va afegir, també acusades de terrorisme, a altres quatre persones en una interlocutòria en la qual en cita sis. Les defenses van denunciar "persecució política", però el fet és que després de mesos de suposada investigació als terroristes debutants ni se'ls han trobat explosius de cap mena ni llistes d'objectius. La Fiscalia insisteix, això sí, que els CDR són terroristes. Se n'espera alguna prova més que els informes de la Guàrdia Civil, poc amics del rigor.

La "casualitat" ha volgut que el moviment de la Fiscalia intentant presentar els Comitès i les seves accions com a terrorisme arribessin el dia abans que, al Congrés i a instàncies dels dos diputats de la CUP, es debati i voti una moció sobre la repressió de la dissidència política a l'Estat que fa referència explícita als CDR. El bloc del règim del 78, que formen el PP, el PSOE, Cs -i que compta amb la inestimable ajuda de Vox per blindar símbols com la corona- no hi donarà suport. Sí que ho faran la resta de formacions sobiranistes. El dubte és què votaran Podem i els comuns a la moció defensada per Albert Botran.

El partit de Jaume Asens i Ada Colau mira de reposicionar-se. Es prepara per competir a les urnes amb ERC i el PSC. I això vol dir no regalar tot l'espai de l'esquerra sobiranista als republicans, i crear tantes contradiccions com pugui als socialistes en temes que a Catalunya són impopulars, com ara la monarquia o la guerra bruta (que ara es fa d'altres maneres) al País Basc. El projecte de Colau a Barcelona no és, ni de lluny, el que havia de ser abans d'arribar a la plaça Sant Jaume. Ni tan sols el que va ser a l'anterior legislatura. Les urgències, que es van fer visibles acceptant els vots de Manuel Valls per seguir a l'alcaldia, passen ara per entendre's amb el PSC, el partit que més connecta en aquest moment amb l'establishment. No ho tindran fàcil si volen ser socis lleials del PSOE. 
 

Avui no et perdis

»Operació Judes: la Fiscalia reactiva el relat del terrorisme independentista; per Andreu Merino.

» El judici a Bèlgica per l'extradició de Lluís Puig, vist per a sentència.

» La invitació al fiscal de l'1-O mobilitza l'oposició contra Maria Eugènia Gay al Col·legi d'Advocats; per Pep Martí.

»Els comuns esmolen l'estratègia per al cos a cos electoral amb el PSC i ERC; per Sara González.

» Opinió: «En el camí de la plurinacionalitat»; per Joan Mena, diputat d'En Comú Podem.

» Dades | L'Estat fa pública la quantitat d'intervencions de l'exèrcit a Catalunya durant l'estat d'alarma; per Roger Tugas Vilardell.

» Opinió: «Qualitat de govern i mortalitat»; per Jaume Barberà.

» Ajuntament i Salut plantegen l'ampliació del CAP Gòtic a la capella del Sant Esperit; per Andreu Merino.

»
 Opinió: «La flama de la llengua»; per Carme Vidalhuguet.

Tot a punt per a la revetlla...

»Què es pot fer i què no aquesta revetlla de Sant Joan.

»Mapa: les platges que sí que obriran per la revetlla de Sant Joan.

»Com saber si una coca de Sant Joan és de pastisser o de supermercat?; per Àlvar Llobet.

» Vídeos: com fer una coca casolana de Sant Joan, pas a pas.

» Quinze consells per tirar petards amb seguretat en temps de coronavirus.

» Cinc consells per calmar la teva mascota durant la nit de Sant Joan.
 

 El passadís

L'expresident de Societat Civil Catalana Josep Ramon Bosch té enllestit un llibre sobre la situació política que es titularà Cataluña, la ruta falsa i que publicarà Planeta ben aviat. L'obra vol ser un full de ruta per posar fi al procés sobiranista i és molt crítica amb els dirigents independentistes, però alhora es vol presentar com una proposta pretesament conciliadora, amb una defensa del concepte de "nació cultural" per a Catalunya. Bosch va abandonar el primer pla de la vida pública però continua molt actiu en l'espai unionista. Impulsor de la Lliga Democràtica, és un dels que es mouen per construir una candidatura a les eleccions vinents catalanes que aplegués constitucionalistes i catalanistes de centredreta. Anteriorment, però, havia flirtejat amb l'extrema dreta.     

Vist i llegit

Les residències han estat el gran focus de morts per coronavirus. En aquest especial de NacióDigital us vam explicar com s'ha afrontat la pandèmia a Catalunya i quina és la situació del sector. On les coses han anat igual o pitjor ha estat a Madrid, on el govern regional va posar en marxa -i no és broma- l'Operación bicho. El diari El País va publicar ahir aquest fil a Twitter que permet fer-se una idea de què va passar i per què. Presentava una informació de Fernando Peinado.

 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1931, en plena efervescència republicana, es fundava a Barcelona el setmanari satíric el Be Negre, un dels més populars dels anys trenta i que va tenir el periodista manresà Josep Maria Planes com a primer director. El Be Negre va desaparèixer el juliol del 36, coincidint amb l'inici de la Guerra Civil. Moltes de les seccions del setmanari eren obra col·lectiva i entre els seus col·laboradors, majoritàriament catalanistes i progressistes, hi havia alguns dels periodistes i ninotaires més brillants del país com Tísner, Sempronio, Castanys o Xammar. Aquest vídeo de la Biblioteca de Catalunya ens ajuda a conèixer més la mítica publicació.  

 L'aniversari

El 23 de juny de l'any 1895 va néixer a Barcelona l'historiador, etnòleg i polític Josep Maria Batista i Roca, que va morir a la mateixa ciutat l'estiu de 1978. És considerat el pare de l'antropologia científica catalana i és l'introductor a Catalunya de l'escoltisme. Batista i Roca, d'idees independentistes, va col·laborar amb Francesc Macià i després de la guerra es va exiliar al Regne Unit -país davant del qual havia fet gestions per implicar-lo en el rescat de la Catalunya republicana- per fer de professor d'història a Cambridge. Va promoure el Consell Nacional Català i se'l va vincular amb organitzacions armades com EPOCA, fet que mai es va demostrar. En aquest vídeo s'explica la seva implicació en el moviment escolta. L'Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC) en reivindica la seva figura a través d'uns premis anuals que reconeixen els catalans i catalanòfils per mantenir la presència al món.
 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols que t'arribi El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per rebre'l