Tot el que volies saber d'Albert Botran i ningú t'havia explicat

De vendre entrades a les Ruïnes d'Empúries als problemes amb els policies del Congrés: consulta 10 curiositats del cap de llista de la CUP a les eleccions del 23-J

Botran, cap de llista de la CUP pel 23-J
Botran, cap de llista de la CUP pel 23-J | CUP
08 de juliol del 2023
Actualitzat el 10 de juliol a les 8:51h


La CUP va haver d'accelerar el debat intern per decidir si presentava candidatura a les eleccions espanyoles després de l'avançament electoral. Entre la militància es va imposar el sí i l'escollit per encapçalar la llista va ser Albert Botran (Molins de Rei, 1984), una cara coneguda que els últims quatre anys ha fet de diputat a Madrid i abans ja havia estat al Parlament. Historiador i militant de Poble Lliure, ja era partidari que la CUP tornés a competir a les espanyoles molt abans que Sánchez optés per convocar eleccions. Els cupaires opten a mantenir els dos diputats i, si pot ser, guanyar el tercer a Girona. En públic, té una actitud tranquil·la, però els seus discursos al Congrés acostumen a indignar la dreta i l'extrema dreta, i en alguna ocasió l'han fet callar per expressar-se en català des de la tribuna. A continuació, tot el que volies saber sobre Botran i que ningú t'havia explicat.
 

1. Militant de Poble Lliure

Albert Botran és militant de Poble Lliure, un dels partits que dona suport a la CUP, on el diputat també milita. Va començar a involucrar-se activament en l'esquerra independentista al Moviment de Defensa de la Terra (MDT), que més endavant s'integraria a Poble Lliure. Aquest partit ha perdut força darrerament a la CUP i s'ha centrat en altres fronts, com ara la lluita sindical, feminista o el mateix Consell per la República que presideix Carles Puigdemont. Poble Lliure en forma part, però la CUP no.
 

2. Va vendre entrades a les Ruïnes d'Empúries

Al marge de la política, Botran ha fet diverses feines. Ha treballat repartint pizzes, en una indústria gràfica i fent de cambrer. També a Òmnium, com a tècnic de projectes. Durant una època, a treballar a les Ruïnes d'Empúries, on feia de venedor d'entrades o vigilava l'estàtua l'Asclepi, una estàtua trobada al jaciment l'any 1909 i que va després de molts anys al Museu d'Arqueologia de Catalunya, a Barcelona, va tornar a Empúries l'any 2008.
 

3. Els policies del Congrés acostumen a parar-lo

En aquests quatre anys al Congrés, Botran ha vist que hi ha molt pocs diputats que escoltin el que parla a la tribuna d'oradors. Allà se les ha tingudes més d'una vegada amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per parlar en català. També ha hagut d'aguantar que els policies de l'entrada de la cambra el parin habitualment. Potser perquè no porta corbata, o directament, pensa el diputat de la CUP, "per tocar els nassos".
 

4. Als fatxes, ni aigua

Les hores de feina al Congrés fan que molts diputats acabin tenint relació amb d'altres que es troben a les seves antípodes ideològiques. No és el cas de Botran, que assegura que les cerveses les fa amb els seus amics, que ja els veu poc per culpa de la seva feina a Madrid, i que mai "els faria el salt" amb un fatxa.
 

5. Amistat amb Oriol Junqueras

Botran manté una relació de confiança amb Oriol Junqueras. Es van conèixer a la UAB i van fer amistat, perquè a la universitat no hi havia gaire gent del Baix Llobregat. Botran és de Molins de Rei i Junqueras de Sant Vicenç dels Horts, pobles veïns. Més tard van escriure un llibre junts -Les Proclames de Sobirania de Catalunya (1640-1939) (Farrell Editors)- i el líder d'ERC va ser present quan el candidat de la CUP va fer 25 anys. Quan era a la presó, Botran el va visitar un parell de vegades i li va escriure. Últimament, però, no es veuen tan sovint.
 

6. Apassionat de la història contemporània

Botran és historiador, va estudiar Història Comparada a la UAB i ha escrit diversos llibres. És un apassionat de la història contemporània i li agraden especialment els volums escrits per Josep Fontana i Josep Termes de la Història de Catalunya (Edicions 62), que assegura que es llegeixen com dues novel·les d'aventures.
 

7. Un especialista en paelles 

El seu plat preferit són les carxofes a la brasa, però com a cuiner és un especialista en la paella. De fet, li va ensenyar a cuinar-la un amic de Carcaixent, al País Valencià.
 

8. Sentiment agredolç de l'etapa a Molins

Els seus inicis en la política institucional van ser a l'Ajuntament de Molins de Rei, on va ser regidor entre els anys 2011 i 2015, abans de fer el salt al Parlament com a diputat de la CUP. De l'etapa a la política municipal en guarda un sentiment agredolç, perquè no s'hi podia de dedicar plenament i tenia la sensació de no estar a l'altura. Ara bé, ho recorda com un honor, perquè se sent molt identificat amb el municipi.
 

9. Discursos a mida 16

Quan ha de fer una intervenció al Congrés, el discurs l'escriu ell i l'imprimeix amb lletra mida 16. Com que sovint les intervencions de la CUP indignen alguns diputats, si hi ha algun fragment polèmic opta per memoritzar-lo, perquè l'escridassada de l'hemicicle no li faci perdre el fil.
 

10. Correfocs o concerts els caps de setmana

Quan té temps lliure o els caps de setmana i si està amb el seu fill Miquel, acostuma a fer alguna excursió o anar a algun museu. També li agraden els correfocs. Si està sol amb la seva parella, li agrada fer xefles amb amics i família, anar a sopar fora o a algun concert.