El Govern avisa Sánchez que l'independentisme «té la paella pel mànec» a Madrid

L'executiu insisteix que cal "fer passos" cap a l'autodeterminació i l'amnistia, i assegura que l'autocrítica per la pèrdua de vots a les urnes en dues convocatòries consecutives ha d'anar a càrrec dels partits

Pere Aragonès i Laura Vilagrà, aquest dimarts.
Pere Aragonès i Laura Vilagrà, aquest dimarts. | Govern
25 de juliol del 2023
Actualitzat a la 13:47h
El president Pere Aragonès, després de les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig, va sortir públicament a defensar la necessitat de posar en marxa un "front democràtic" davant l'ascens de la dreta i l'extrema dreta. Dos mesos i comicis estatals després, la situació ha virat completament: el PP i Vox no han sumat majoria absoluta i Pedro Sánchez està en disposició de tornar a ser investit president del govern espanyol. Per mantenir-se a la Moncloa, però, necessitarà els vots de l'independentisme, tant d'ERC com de Junts, un escenari nou que pot obligar el PSOE a fer més passos per resoldre el conflicte polític si vol evitar el bloqueig.

En la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu, la portaveu Patrícia Plaja ha indicat que el Govern "continuarà defensant" els catalans, mani qui mani a la Moncloa. "L'independentisme ha patit una forta davallada i cal una reflexió per trobar-ne els motius", ha assenyalat Plaja, que ha indicat que el moviment és "imprescindible" si es vol evitar un executiu de la dreta i l'extrema dreta. "Catalunya és clau per evitar-lo", ha insistit. "Estan obligats a negociar les legítimes reivindicacions catalanes. L'independentisme té la paella pel mànec", ha ressaltat Plaja, que ha demanat al PSOE que "escolti" i "doni respostes".

"És una oportunitat per avançar cap a l'objectiu compartit de fer passos en ferm cap a l'amnistia i el referèndum d'autodeterminació", ha indicat la portaveu. En certa manera, la clau de volta de la investidura la té Carles Puigdemont des de l'exili, perquè per primera vegada el seu partit està en la tessitura d'inclinar la balança a Madrid. Els set diputats de Junts són decisius, a diferència del que passava aquesta legislatura, i si s'abstenen poden catapultar Sánchez a la Moncloa, sempre i quan ERC voti a favor de la investidura. Els republicans van posar tres condicions al PSOE durant la campanya: avançar en el diàleg, el traspàs de Rodalies i acabar amb el dèficit fiscal. Junts només parla d'autodeterminació i amnistia, per ara.

"Seria molt estrany que Sánchez no mogués fitxa", ha ressaltat Plaja, que ha indicat que l'independentisme està "lluny de la irrelevància". "Si volen evitar un govern pensat i fet contra Catalunya, no queda una altra que asseure's, escoltar i prendre nota de les reclamacions", ha indicat la portaveu, que ha deixat l'autocrítica pels resultats de l'independentisme per als partits. En les dues últimes convocatòries electorals, ERC ha perdut entre 300.000 -municipals- i 400.000 vots -espanyoles- a les urnes, una dada preocupant per l'estratègia dels republicans.

Plaja ha indicat que l'independentisme té "més força" si va "unit", de manera que encara veu vigent que es posi en marxa el front que va demanar Aragonès. En tot cas, ha donat per fer que les negociacions per la investidura seran "feixugues", i que hi haurà un "impàs de setmanes o mesos" abans que es tinguin certeses absolutes. Mentrestant, a banda, es continuen produint moviments que qüestionen els fruits del diàleg obert entre la Generalitat i la Moncloa, com ara el fet que la Fiscalia ja hagi demanat reactivar l'euroordre contra Puigdemont. Malgrat això, l'executiu insisteix que cal posar en valor els indults i els passos cap a la desjudicialització.

En clau de futur, Plaja ha assenyalat que no està sobre la taula la convocatòria d'eleccions -la legislatura s'acaba el febrer del 2025-, i ha asseverat que no està previst que Junts rebi una invitació formal per tornar-se a incorporar al Govern. La formació que lideren Laura Borràs i Jordi Turull va deixar l'executiu l'octubre de l'any passat, i quan Aragonès va plantejar el "front democràtic" van començar a aparèixer defensors d'un retorn a la coalició. Per ara, això sí, no hi ha hagut cap oferta en aquest sentit, a l'espera del que pugui passar a Madrid.