El PSC proclama Illa com a candidat el 12-M per tornar a la Generalitat

El congrés del partit ratifica per aclamació el primer secretari i el situa candidat en unes eleccions que han de permetre superar el procés

El candidat del PSC a les eleccions del 12-M, Salvador Illa, durant el congrés del partit
El candidat del PSC a les eleccions del 12-M, Salvador Illa, durant el congrés del partit | Hugo Fernández
16 de març del 2024
Actualitzat a les 17:44h
El PSC veu en les eleccions del 12 de maig la possibilitat de tornar, més de deu anys després, a la Generalitat, i ha confiat aquesta missió a Salvador Illa. El congrés del partit l'ha proclamat aquest dissabte com a candidat a la presidència, un moviment que ja estava previst però que s'ha hagut d'anticipar arran de l'avançament electoral. La votació s'ha fet a mà alçada i per aclamació i, per primera vegada, s'ha fet de manera conjunta amb la reelecció com a primer secretari del partit. La prioritat de la "nova etapa" que proposa el PSC passarà per la "normalització política" i "recuperar l'excel·lència" dels serveis públics.

Pocs minuts després de l'anunci de Pere Aragonès, Illa va comparèixer per esvair qualsevol mena de dubte sobre qui encapçalaria la candidatura socialista. "Estic preparat", va dir. No hi ha hagut discussió interna. Els bons resultats en l'últim cicle electoral l'avalen, el partit està alineat, i Illa serà l'encarregat d'intentar fer tornar el PSC al Palau de la Generalitat, en unes eleccions que han de servir per enterrar el procés.

Si divendres, en l'obertura del congrés, el protagonista va ser José Luis Rodríguez Zapatero, que va demanar als independentistes que deixessin governar la llista més votada, el dia d'Illa ha estat aquest dissabte. El líder socialista ja va deixar alguns missatges en el balanç de gestió, però el discurs polític central l'ha fet aquest migdia, un cop ratificat com a candidat i primer secretari per una amplíssima majoria.

El PSC considera que aquests últims anys han estat "perduts" i que cal un canvi -"passar pàgina", serà un dels lemes de campanya- a la Generalitat després dels governs d'Artur Mas, Carles Puigdemont, Quim Torra, o l'actual d'Aragonès. La "política útil", la "responsabilitat", la "convivència" i el "diàleg" han estat els missatges més destacats que ha volgut enviar Illa en la seva intervenció davant dels 1.200 afiliats al Palau de Congressos de Barcelona.

Illa, entre crits de "president", ha definit el PSC com "la força tranquil·la" que necessita Catalunya i ha apel·lat a tota la societat, siguin unionistes o independentistes, de dretes o d'esquerres per aconseguir la "normalització política". La prioritat de la "nova etapa" que vol inaugurar el candidat socialista seran "els serveis públics". "Volem recuperar l'excel·lència en els serveis públics, en educació, sanitat, polítiques d'habitatge, infraestructures, polítiques per fer front a la sequera o energies renovables", ha dit, i ho ha repetit en castellà. "El primer seran els serveis públics, anirem a les coses", ha refermat.
 

Aprofitar l'autogovern sense victimisme

"Ciutadans de Catalunya, la millor política està per venir", ha dit, fent una apel·lació al discurs de Terradellas després de tornar de l'exili. El líder socialista s'ha erigit en hereu de tots els noms històrics del PSC, des de Raventós fins a Maragall, passant per Lluch, Chacon o Mata, i ha agraït la confiança del congrés. "El PSC és una eina al servei dels ciutadans i vol una Catalunya prosperar que excel·leixi en les seves institucions d'autogovern, una Catalunya que s'impliqui a construir una Espanya diversa", ha plantejat el candidat.

Entre les files socialistes hi ha optimisme: amb la presidència del govern espanyol i l'Ajuntament de Barcelona, falta governar la Generalitat i consolidar el bon moment del partit. La ponència política, que s'aprovarà aquest vespre, proposa més diàleg i el desplegament de l'Estatut per abordar el conflicte territorial, fa equilibris amb la llengua i planteja un finançament autonòmic "més just", però sense "privilegis". 

 

Moret i Parlon, noms destacats a l'executiva

Les eleccions anticipades han obligat a convertir el congrés socialista en el primer gran míting electoral. En un principi, havia de servir per ratificar Illa com a primer secretari del partit i triar la nova executiva. Entre els noms destacats de la direcció hi ha el de l'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, que serà la vicesecretària primera i número dos d'Illa, i l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, serà la portaveu.

També guanya força la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, que ocuparà el càrrec de secretària d'economia, o l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, com a adjunt a la primera secretaria. L'ambaixador d'Espanya a la Unesco, Miquel Iceta, i l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, mantindran els càrrecs de president i vicepresidenta, respectivament.