El projecte en fase de construcció i muntatge de l'edifici de tretze habitatges amb espais comunitaris de la cooperativa feminista La Renegà, situat a Santa Maria de Palautordera, va avançant i agafant forma. Es tracta d'una cooperativa d'habitatges en cessió d'ús promoguda sobre terreny privat. Divendres de la setmana passada va tenir lloc una visita d'obra, amb la presència de la consellera de Territori, Ester Capella i Farré, alguns alcaldes de la comarca, com el de Santa Maria de Palautordera, així com altres representants polítics i tècnics de l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i altres entitats locals i del sector de l'habitatge cooperatiu
Està impulsat per un grup de dones que, acompanyades per la gestora d'acompanyament integral Perviure i la cooperativa d’arquitectura, enginyeria i urbanisme Celobert, han fet possible el somni d'imaginar i construir casa seva. El projecte ha comptat amb el finançament de Coop57 i amb el suport de persones i d'entitats del territori, també de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya.
La Renegà és un projecte innovador des del punt de vista del procés de promoció. Això es deu aquatre aspectes: El planejament urbanístic que ha permès augmentar el nombre d'habitatges pel fet de ser habitatges protegits (HPO). El projecte, ubicat a un terreny que inicialment estava destinat a vuit habitatges unifamiliars, ha requerit dues modificacions de planejament per generar habitatge plurifamiliar; La contractació col·laborativa de l'obra en fase inicial que ha permès un control rigorós dels costos; El sistema industrialitzat de l'edifici que ha permès reduir els terminis d'obra a 6 mesos en comptes dels 18 habituals, així com reduir residus i riscos d'obra; El disseny participatiu i bioclimàtic de l'edifici amb espaisi instal·lacions comunitàries, que suposarà una demanda energètica mínima.
A més, el procés de disseny de l'edifici s’ha fet conjuntament amb les futures habitants de l'edifici i ha incorporat una mirada feminista que ha abordat, de forma conjunta, els reptes de viure en comunitat i ha apostat per compartir espais, serveis, recursos i coneixements. Això es tradueix en incorporar espais comunitaris a l'edifici (espai exterior, sala polivalent, zona de rentadores), una estructura flexible en els habitatges que permet adaptar-se a les necessitats de les unitats de convivència, també de les diferents etapes vitals de les persones que hi viuran. A més, dos d'aquests tretze habitatges es destinaran a dones que han patit violència masclista, i des del projecteja s'està creant xarxa amb altres entitats feministes del territori.
El futur de l'habitatge passa per l’habitatge cooperatiu
L'habitatge cooperatiu en cessió d'ús impulsat pel sector cooperatiu és un camí d'innovació i de generació d'habitatge assequible fora de les lògiques del mercat lliure, si disposa dels ajuts necessaris per part de l'administració pública. Aquests poden ser en forma de subvencions, de bonificacions fiscals o de cessió de sòl o patrimoni de titularitat pública. La consellera Ester Capella va remarcar la importància de seguir treballant en aquesta línia per seguir impulsant nous mecanismes de generació d’habitatge assequible i desmercantilitzat.
Però el cooperativisme d'habitatge no només esdevé un mecanisme per garantir el dret a l'habitatge, sinó també de crear comunitat arreu del territori. El projecte de La Renegà ho està demostrant des de Santa Maria de Palautordera.