Els prorussos de l'est d'Ucraïna anuncien un referèndum per unir-se a Rússia

Les autoproclamades repúbliques de Donetsk, Lugansk i els territoris de Kherson i Zaporíjia volen celebrar la votació des d'aquest divendres i fins dimarts de la setmana que ve

Un soldat a Ucraïna, en una imatge d'arxiu
Un soldat a Ucraïna, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Lluís Girona
20 de setembre del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 18:02h
Moviments dels prorussos de l'est d'Ucraïna després de la contraofensiva de les tropes de Kíiv. Les autoritats de les autoproclamades repúbliques de DonetskLugansk i els territoris de Kherson i Zaporíjia han anunciat la celebració d'un referèndum per annexionar-se a Rússia. La votació, segona la previsió que han fet els rebels, començaria aquest divendres i s'allargaria fins dimarts de la setmana que ve.

L'anunci l'ha fet el president de parlament de Lugansk, Denis Miroshnichenko, hores després que els membres de la Cambra Pública aprovessin per unanimitat una llei sobre la celebració del referèndum. Poc després, la Cambra Pública de Donetsk ha confirmat que la votació en aquest territori tindrà lloc a les mateixes dates.

Cal recordar que el país presidit per Vladímir Putin va envair Ucraïna el passat 24 de febrer després de reconèixer la independència d'aquestes dues regions i al·legant que l'"operació militar especial" es feia per protegir la població del Donbass de les tropes ucraïneses. Anys enrere, la península de Crimea també va ser annexionada.

I no són els dos únics territoris que optaran pel referèndum. L'últim en sumar-se ha estat Kherson, que a través del consell cívic instal·lat per les autoritats prorusses ha presentat aquest dimarts una iniciativa per celebrar un referèndum sobre l'annexió a Rússia. Així, ha mostrat la seva confiança que la iniciativa rebrà el suport de la població i que la unió a la Federació Russa "garantirà la seguretat al territori de la regió".

Tampoc és el primer intent dels prorussos a Kherson. A principis d'aquest mes de setembre les mateixes autoritats van anunciar el cessament temporal del procés d'adhesió a Rússia argumentant motius de seguretat, en el marc de la contraofensiva llançada per les tropes ucraïneses en aquesta zona. Per últim, més tard i en la mateixa línia, el governador prorús de Zaporíjia, Ievhen Balitski, ha informat que aquest mateix dimarts ha signat "un reglament per fer un referèndum" sobre l'adhesió a Rússia.