Junts descarta l'abstenció en la investidura de Sánchez: sí o repetició electoral

Els de Carles Puigdemont, ara que Coalició Canària s'ha obert a investir el candidat del PSOE, bloquejarien l'elecció si no segellen un acord favorable amb els socialistes

05 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 21:31h
Els diputats de Junts al Congrés.
Els diputats de Junts al Congrés. | Alberto Ortega / Europa Press
S'acaben les especulacions. Junts no contempla regalar una abstenció a Pedro Sánchez en la seva investidura, i només contempla un vot a favor o en contra segons com avancin les negociacions. És a dir, si l'amnistia prospera i també s'obre la porta a la resta de qüestions que reclamen els de Carles Puigdemont, Sánchez comptarà amb els vots a favor dels juntaires. Del contrari, votarien en contra i forçarien un bloqueig que comportaria una repetició electoral, prevista pel 14 de gener. Però en cap cas, si no cristalitzen les converses, contemplen l'abstenció per facilitar la investidura, segons han assegurat fonts del partit a Nació.

Aquesta posició podria no tenir importància inicialment, però pren rellevància ara que Coalició Canària, que va votar a favor de la investidura del candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, s'ha obert a investir Sánchez. Si el vot de la diputada canària Cristina Valido acabés sent afirmatiu, Sánchez en tindria prou amb els vots a favor de tot el bloc progressista i sobiranista, però no li caldria l'afirmatiu de Junts, ja que amb una abstenció dels juntaires el candidat del PSOE tindria més vots a favor (els 172 que sumarien PSOE, Sumar, PNB, CC, Bildu i ERC) que en contra (els 171 de PP, Vox i UPN), suficient en la segona votació per ser investit president.

Però aquest escenari no serà possible. Amb aquest posicionament, Junts reivindica així el seu pes i més després que Coalició Canària hagi expressat que una de les motivacions per votar a favor de la investidura de Sánchez seria per convertir els de Puigdemont en un "actor secundari". "Estem en disposició. Així el vot afirmatiu de Junts deixaria de ser rellevant", ha expressat el president de Canàries, Fernando Clavijo.