Les infermeres pacten amb Salut i desconvoquen la vaga indefinida

El Departament accedeix a millores organitzatives i les treballadores renuncien al complement salarial que reclamaven mentre el govern espanyol no les requalifica

Manifestació d'infermeres a Barcelona
Manifestació d'infermeres a Barcelona | Hugo Fernández
Nació
25 de gener del 2024
Actualitzat a les 19:33h
El sindicat Infermeres de Catalunya i el Departament de Salut han arribat finalment a un acord per desconvocar la vaga indefinida que el sindicat va iniciar el passat 12 de desembre. Després d’hores de reunió, la conselleria i el sindicat en vaga han acordat millores organitzatives, però les treballadores han renunciat al complement salarial d’entre 400 i 600 euros mensuals que reclamaven mentre el govern espanyol no fa la requalificació de la professió a la categoria funcionarial A1.

El Govern s’ha compromès a prioritzar aquesta petició de requalificació a Madrid. Les mesures ja s’havien anunciat, però ara s’han ratificat. Així, es reconeixerà les infermeres com a figures vàlides per fer de cap de torn i de guàrdia i es garantirà el dret a la desconnexió digital amb la creació d’un codi de desconnexió digital durant el 2024.

També s’estudiaran les necessitats reals de la flota de vehicles del territori i s’augmentarà segons aquesta avaluació durant el primer semestre d’aquest any per poder garantir la cartera de serveis d’atenció domiciliària dels CAP de l’Institut Català de la Salut (ICS). A banda, les infermeres han aconseguit un compromís “ferm” en el reconeixement de les especialitats d’infermeria i una borsa de treball de places específiques.

Infermeres de Catalunya, sindicat sense representació a la mesa sectorial, s’ha reunit aquest dijous amb el conseller del Salut, Manel Balcells, després de més d’un mes i mig en vaga per reivindicar millores econòmiques i en el reconeixement de la professió. El sindicat va començar l’aturada indefinida el passat 12 de desembre i les negociacions amb la conselleria havien quedat encallades des d’aleshores.

El sindicat diu que no és l’acord que volien signar perquè no han aconseguit totes les reivindicacions, però “és un primer pas” i desconvoquen la vaga per “donar un respir a la infermeria i a la població”. Els acords, segons el sindicat, no signifiquen el final, i ha remarcat que no els “tremolarà el pols” per tornar a convocar una vaga. El sindicat diu que s’han acordat eines de treball i s’ha creat un espaibilateral per fer un seguiment dels acords cada dos mesos.

El sindicat va convocar l’aturada en protesta pel tercer conveni de l’ICS, pactat entre el Departament de Salut i els sindicats Metges de Catalunya, CCOO, UGT i SATSE. L’acord pel tercer conveni afecta uns 55.000 treballadors sanitaris de Catalunya i contempla una partida de 320 milions d'euros addicionals a l’any.
 

Les reclamacions de les infermeres

Per posar fi a la vaga, les infermeres reclamaven el reconeixement professional i econòmic de l'A1, ja que a hores d'ara les infermeres es troben en la categoria professional A2, tot i que des de fa anys són graduades. La reclassificació formal, però, depèn del Ministeri de Sanitat.

Per això, en tant no arriba aquesta, les infermeres demanen al Govern un complement salarial d’entre 400 i 600 euros als pressupostos que remuneri aquesta homologació al nivell A1. Tanmateix, Salut s’ha negat des del primer moment a atorgar aquest complement atès que el sindicat no té representació a la mesa i que, a més, suposaria una partida de 350 milions d’euros anuals, superior a la que contempla el tercer conveni.

Altres demandes dels treballadors en vaga eren el reconeixement de les especialitats "en condicions" -el tercer conveni de l'ICS crea complements per reconèixer les especialistes amb títol reconegut i les especialitzades via màster o expertesa, però no és suficient per als convocants de la vaga-, així com no haver d'utilitzar el vehicle propi per a les tasques d'infermeres.