Junts tomba la llei d'amnistia per allargar la negociació

El PSOE es nega a incloure més canvis al text, que tornarà a la comissió de Justícia per acordar un nou dictamen que es portarà al ple d'aquí un mes

La portaveu de Junts Miriam Nogueras aquest dimarts al ple del Congrés dels Diputats
La portaveu de Junts Miriam Nogueras aquest dimarts al ple del Congrés dels Diputats | Europa Press
Oriol March / Bernat Surroca
30 de gener del 2024
Actualitzat a les 19:07h
Ni esmenes noves... ni llei d'amnistia. Almenys per ara. Les negociacions no han donat fruits i Junts ha tombat la proposició de llei que s'ha debatut aquest dimarts al Congrés, després que el PSOE s'hagi negat a incloure més retocs al text que es va aprovar en comissió la setmana passada. Les esmenes d'ERC i Junts pretenien eliminar el delicte de terrorisme protegir més les causes de Tsunami Democràtic. Per la seva banda, Junts també volia eliminar també el delicte de traïció, per protegir la causa Volhov, així com tenir més garanties per als casos de lawfare i l'aplicació ràpida de la llei. Davant del risc que els jutges trobin escletxes en l'actual redactat, Junts ha decidit tombar la proposició de llei (no pas el dictamen) i certificar la primera crisi de la majoria de la investidura. Ara, s'obre un nou termini negociador: el text tornarà ara a la comissió de Justícia, que haurà de pactar un altre dictamen, sense cap garantia que hi hagi canvis de fons. La tramitació de la llei, doncs, s'allarga.

La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, ha defensat que l'amnistia ha de ser "integral" i no deixar "ningú enrere" i ha defensat les esmenes, pactades tant amb ERC com amb el PNB. Nogueras ha destacat que l'acord amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez preveu precisament un amnistia que aturi tota la repressió. "Aturar la repressió a mitges no és aturar-la", ha afirmat. La dirigent independentista ha dit que esgotaran la negociació fins a l'últim minut i, tot i reconèixer que el text és un bon "punt de partida", ha demanat "corregir" la llei per "treure la pilota del poder dels jutges". Això es podrà fer, durant el proper mes, a la comissió de Justícia.

Nogueras ha denunciat que els independentistes han hagut de passar per la presó i l'exili per la seva ideologia i ha rebutjat una "amnistia selectiva" i "en diferit". En aquest sentit, ha denunciat les maniobres judicials dels jutges, concretament de Manuel García Castellón o Joaquín Aguirre. "No farem res?", s'ha preguntat la portaveu, que ha exigit al govern espanyol mostrar "tota la seva autoritat" davant les argúcies judicials que busquen driblar l'amnistia. Nogueras ha assegurat que la posició de Junts no la condicionen els jutges i s'ha erigit en els defensors dels drets fonamentals de tots els catalans. "Som els únics que no estem lligats de mans i peus", ha destacat. ERC ja ha dit que votarà a favor de l'actual text de la llei d'amnistia. 

La dirigent de Junts ha acusat el PSOE de "no estar preparat per trencar amb el franquisme". "Només depèn de la seva voluntat erradicar-lo", ha dit Nogueras als diputats socialistes. També els ha acusat de no protegir els independentistes del que ha considerat una "operació d'Estat". Ha lamentat, en aquest sentit, que no donin suport a les esmenes de Junts pel temor a què dirà la justícia europea. "No tinguin por d'amnistiar delictes que no s'han comès", ha dit. Les esmenes de Junts volen eliminar el terrorisme i la traïció del capítol de les exclusions de la llei. Nogueras ha estat especialment crítica amb els jutges "prevaricadors". "No poden tenir impunitat", ha dit, i ha exigit que els jutges deixin de condicionar l'agenda política. La portaveu de Junts ha advertit que si no s'avança per resoldre el conflicte polític és que no s'està complint l'acord d'investidura.
 

ERC veu un "parany" dels jutges

La portaveu d'ERC, Pilar Vallugera, ha defensat la posició d'ERC, favorable a la llei, i ha dit que no hauria de caldre una amnistia per uns delictes que no s'han comès. "La defensa de l'autodeterminació de Catalunya no pararà mai, i ha estat sempre pacífica, democràtica i consensuada", ha dit. Vallugera ha denunciat que el govern espanyol sempre hagi optat per la repressió davant les constants demandes de Catalunya. "La llei està dotada de la robustesa suficient per no anar canviant davant d'uns jutges que prevariquen", ha afirmat. Així, ha demanat a Junts aprovar la llei, perquè "garanteix a la major part" dels independentistes que quedin fora de la repressió. "Aquesta amnistia no va de Puigdemont o de Rovira", ha ressaltat.

En aquest sentit, ha dit que la llei no s'ha de fer pensant en els jutges "prevaricadors", sinó en garantir que la llei és impecable des d'un punt de vista jurídica. "La llei, ben utilitzada pels tribunals, garanteix l'amnistia a tota la nostra llei", ha garantit, i ha advertit que Junts cau en el "parany" d'anar-la "modificant en funció d'uns interessos espuris", ha dit. Les amnisties, ha ressaltat, afecta "conductes", no persones. "No hi va haver cap d'aquests delictes", ha afirmat, i ha afegit que s'havia arribat a pactes positius per enfortir la llei durant la fase d'esmenes. Vallugera ha denunciat tota la repressió patida per l'independentisme i ha ressaltat que la decisió que fa "més fàcil el retorn a la lluita i afavoreix més gent" és votar que sí a la llei d'amnistia.

"D'aquí a un mes, quan no s'hagi acceptat res, què farem?", ha preguntat la diputat dels republicans a Junts. En aquest sentit, ha remarcat que el problema de la llei no és d'articulat, sinó d'aplicabilitat, d'assumir que són els jutges els que apliquen la llei. "Continuarem negociant fins al final si s'obre un nou termini", ha afirmat. Si la llei no tira endavant aquest dimarts, tornarà a la comissió de Justícia i es podrà negociar de nou durant un mes. Segons Vallugera, el text ha de ser capaç de suportar recursos, qüestions d'inconstitucionalitat i prejudicials europees, i que el camí "serà llarg". "No serà d'avui per demà", ha dit. Totes les esmenes que es pactin han de poder passar el filtre del TC i de la justícia europea.
 

El PSOE només critica el PP

El portaveu del PSOE, Francisco Aranda, no ha fet ni una referència a Junts. En canvi, ha centrat tot el seu discurs a criticar el PP, ha defensat l'amnistia i a garantir que la Constitució és més forta que mai. "L'estat de dret i la Constitució són garants de la convivència i el diàleg", ha dit, i ha assegurat que l'amnistia té "totes les garanties" i respecta la separació de poders. Aranda ha retret als independentistes i a Sumar les crítiques al poder judicial i ha assegurat que l'amnistia és constitucional. "La llei és una aposta valenta per continuar avançant en el camí del retrobament i la convivència", ha dit, i ha assegurat que és "bona per Catalunya i per Espanya".

Aranda ha fet una clara defensa de la Constitució, que ha assegurat que "no està en risc" i que és el marc per treballar per la convivència. "La Constitució és més forta que mai", ha reblat. Ha assegurat, en aquest sentit, que se centren a criticar l'amnistia per no parlar de les bones dades econòmiques d'Espanya. "Espanya va bé, es millora la convivència i es protegeix a qui més ho necessita", ha afirmat. El portaveu ha dit que, ara, Catalunya ja no és la del 2017. "Els catalans volem viure al 2024 i alguns volen tornar al 2017", ha dit, i ha acusat el PP de ser la "rèmora" del progrés. El dirigent socialista ha retret al PP que utilitzin Catalunya per al seus interessos electorals. "Han renunciat a l'Espanya plural i han lligat el seu futur a l'extrema dreta", ha remarcat. 

El portaveu de Sumar, Gerardo Pisarello, ha carregat contra el jutge García Castellón, que ha dit que és "cec" davant la corrupció del PP, però, en canvi, ha començat a veure terrorisme a Tsunami un cop s'ha començat a tramitar l'amnistia. "És un jutge parcial, que ha de ser acusat de prevaricació i recusat en aquesta causa, és un jutge de partit", ha dit. Així, ha reconegut que en aquesta situació no hi pot haver "seguretat jurídica", i ha acusat al "bloc reaccionari" que es cregui amb el dret de governar sempre. Pisarello ha ressaltat que el missatge "pacificador" de l'amnistia cada cop té més suport entre la societat. Segons el portaveu, l'objectiu final del bloc reaccionari atacant l'amnistia és que la majoria progressista fracassi i no pugui dur a terme mesures que millorin la vida de la gent. "Tindrem amnistia per obrir un nou temps de diàleg, perquè ningú mai més utilitzi les clavegueres, i no per tornar al passat sinó per avançar", ha reblat.
 

El PP constata les "humiliacions" de Junts a Sánchez

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha destacat les constants "humiliacions" dels socis d'investidura a Pedro Sánchez i al PSOE. També ha destacat que, davant dels atacs de Nogueras al poder judical, el ministre de Justícia ha abandonat el ple. "Vostès mantenen el despatx gràcies a Puigdemont", ha dit als membres del govern espanyol presents al debat. Feijóo ha titllat la llei d'"infame" i que les esmenes afegides només volen "esquivar l'acció dels jutges". "Es pensen que en aquesta cambra es pot fer tot, que el poder legislatiu no té límits", ha criticat. El dirigent conservador ha retret al PSOE haver acceptat una esmena que consagra un "terrorisme light" per intentar incloure la causa de Tsunami. "Tot terrorisme vulnera els drets humans", ha afirmat. Sigui com sigui, el líder del PP ha garantit que recorreran a la justícia per totes les vies, demanaran protecció a la Unió Europea, intentaran frenar l'amnistia al Senat i "rescataran" Espanya de la "misèria moral" del PSOE. 
 

EH Bildu i el PNB defensen la llei

El portaveu d'EH Bildu, Jon Iñarritu, ha destacat que la llei d'amnistia és "bona" i "necessària" per aconseguir que el conflicte català es pugui resoldre per la via política, i treure'l de l'àmbit judicial. "Serà una llei justa i bona, no només per Catalunya, també per a l'Estat", ha assegurat. El dirigent abertzale ha destacat que en els darrers dies s'han vist les maniobres dels jutges en contra de la norma i ha destacat que l'amnistia ha de ser tan àmplia com sigui possible. Ara bé, no es pot tenir la seguretat total que s'aplicarà bé. "Sempre hi pot haver jutges prevaricadors", ha reconegut. Malgrat tot, el dirigent d'EH Bildu ha demanat aprofitar aquesta "oportunitat històrica". "No podem donar més temps als enemics de l'amnistia ni cap victòria política", ha dit. Iñarritu ha denunciat que els jutges no només volen "carregar-se la llei", sinó també el govern espanyol i la majoria plurinacional. "L'extrema dreta s'està movent", ha reblat.

El portaveu del PNB, Mikel Legarda, que ha pactat esmenes amb Junts, ha denunciat la judicialització del procés i ha celebrat que l'amnistia pot allunyar els jutges d'un conflicte polític. En un discurs amb crítiques al PP, Legarda ha defensat que la llei té encaix en la Constitució i ha destacat que cal "tancar un cicle polític traumàtic" amb una norma d'aquestes característiques, que ha de permetre recuperar el diàleg i la negociació. "Amb l'amnistia posen en marxa una operació política de llarg abast per millorar la convivència i la pau social, en la línia dels indults i la reforma del codi penal", ha resumit el dirigent nacionalista basc. Legarda ha recordat que el poder judicial ha d'aplicar la normativa vigent, no pas valorar-la, i ha criticat que els jutges estiguin "banalitzant" el terrorisme a través d'un "activisme judicial", que es pot veure en la causa de Tsunami.