Aragonès i els comuns s'enroquen pel Hard Rock amb els pressupostos en risc

El president assenyala que no pot fer marxa enrere amb el macroprojecte perquè perdria el suport del PSC i exigeix "responsabilitat" al grup que lidera Jéssica Albiach

Pere Aragonès i Laura Vilagrà, aquest dimecres al Parlament.
Pere Aragonès i Laura Vilagrà, aquest dimecres al Parlament. | ACN
Carme Rocamora / Oriol March
06 de març del 2024
Actualitzat a les 11:06h
Els pressupostos han tornat a centrar la sessió de control al Parlament, perquè persisteix la incertesa sobre si el Govern serà capaç d'aprovar-los. L'endemà que els comuns anunciessin una esmena a la totalitat als comptes per les discrepàncies amb Pere Aragonès sobre la conveniència del Hard Rock, Jéssica Albiach, cap de files dels comuns a la cambra catalana, ha tornat a solemnitzar el rebuig al projecte, mentre que el president de la Generalitat ha indicat que no pot fer marxa enrere perquè, si ho fes, acabaria perdent el suport del PSC.

Segons Aragonès, els comuns "saben de la importància" del pressupost per fer un "salt endavant" en salut, educació i habitatge. "I no hi ha cap mesura relacionada amb el Hard Rock. Hem de ser conscients de la responsabilitat que requereix aquest país per deixar enrere les retallades i posar tots els recursos a la ciutadania", ha apuntat el president. Després, Albiach ha indicat que el projecte al Camp de Tarragona era una exigència del PSC, i l'ha definit com a "nefast" en matèria ambiental i de salut mental. "Perpetua un model propi dels vuitanta", ha apuntat la cap de files dels comuns, que considera que cal reformular el futur del país.

"Catalunya està en venda?", s'ha preguntat Albiach, que ha demanat al president que "esmenin l'error" sobre el macroprojecte. "Hi ha temps, rectifiquin", ha ressaltat la cap de files dels comuns. Aragonès, en l'última resposta, ha indicat que sense el Hard Rock no hi ha pressupostos, perquè es quedarien sense majoria: només comptarien, segons el president, amb els vots d'ERC i dels comuns, que només en sumen 41. "No ens fem trampes. M'estan demanant una cosa que, si l'accepto, un grup es retirarà", ha dit, en referència als socialistes.

Salvador Illa, primer secretari del PSC, ha reivindicat la "política útil" després de l'acord amb els pressupostos amb el Govern, i ha fet un retret implícit als comuns perquè l'any passat no van considerar el Hard Rock com una línia vermella. "Vostè i jo no compartim model de país, i divergim en l'horitzó cap a on volem portar Catalunya. Però celebro que haguem arribat a un acord sobre els comptes", ha ressaltat Aragonès. Illa ha demanat que es compleixin els compromisos adquirits sobre la sequera i els que es puguin teixir per a la pagesia.
 

Els retrets de Junts i de la CUP

Albert Batet, cap de files de Junts, ha pressionat Aragonès per les xifres d'inversió a Catalunya per part de l'Estat, que sempre es queden molt lluny del que es preveu als pressupostos elaborats pel govern espanyol. La crítica anava dirigida, de fet, a la circumstància que ERC hagi aprovat tots els comptes estatals des del 2021, i que la dinàmica sobre l'execució de les inversions no hagi canviat. "No podem continuar sent els que més paguem i els que menys rebem", ha apuntat Batet, que també ha demanat a Albiach i a Illa que pressionin des del govern espanyol per obtenir més recursos per a Catalunya. Aragonès ha demanat a Junts que faci costat als comptes catalans, tot i que la formació està molt distanciada del Govern.

La CUP, que ha intentat negociar els pressupostos per tercera vegada aquesta legislatura sense èxit, i que ja ha anunciat l'esmena a la totalitat, ha tornat a retreure al Govern que hagi escollit el "camí fàcil" tancant un acord amb el PSC, que "impedeix" combatre la crisi d’accés a l’habitatge o agreuja la segregació escolar, en paraules de la diputada Mar Ampurdanès. "Vostès han frustrat l'esperança de construir una alternativa d'esquerres", ha etzibat. Aragonès ha tornat a demanar el suport als anticapitalistes -amb qui les negociacions ja estan trencades- per aprovar els comptes, i els ha advertit que si no entren en vigor hi haurà un centenar de milions d’euros menys per polítiques d'habitatge i es mantindran les retallades al col·lectiu docent. "Els continuo allargant la mà perquè és un bon pressupost i si compta amb el seu suport serà encara millor", ha reblat el president, malgrat tenir assumit que la CUP s’ha desmarcat dels comptes.

L'única intervenció que no ha girat al voltant dels pressupostos ha estat per part del president parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, que ha fet una defensa de la llei d'amnistia quan queda un dia perquè es voti a la comissió de Justícia del Congrés. Tot està a l'espera d'un acord imminent entre el PSOE i Junts. En aquest sentit, Aragonès ha esperat que "tothom estigui a l'altura de la responsabilitat del moment" perquè aquesta és una oportunitat "única". "La llibertat i recuperació de drets que suposa l'amnistia ha de deixar enrere una repressió que ha afectat moltíssima gent, i celebro que hi hagi correccions i s'aprovi", ha tancat el president, donant per fet que l'acord entre socialistes i juntaires està enllestit i ja és una realitat.
 

El PP, contra la "cultura del no"

"En els comptes no hi ha cap partida per al Hard Rock", ha indicat Aragonès en resposta a Alejandro Fernández, cap de files del PP, que ha preguntat al president sobre el macroprojecte turístic al Camp de Tarragona, sobre l'ampliació de l'aeroport del Prat i sobre la B-40. Segons Fernández, a Catalunya s'hi ha imposat la cultura del "no a tot" gràcies a la CUP. "Com volen que visqui la gent? Només podran viure els partidaris del quissoflautisme, que són fills de papà", ha reflexionat el dirigent conservador. Aragonès ha assenyalat que, tot i que Fernández "ho ha intentat", no li ha fet "gràcia" aquesta intervenció. "La cultura del no és oposar-se a les inversions i al finançament, i a la fi de la repressió", ha respost. 

Aragonès també ha defensat els pressupostos davant dels retrets de Carlos Carrizosa, de Ciutadans, que l'ha responsabilitzat d'una "dècada perduda" a Catalunya, i ha criticat que els comptes incloguin diners per TV3 o per la política d'acció exterior "mentre hi ha llistes d’espera o els pitjors índexs educatius". El president ha reivindicat que si s'aproven els comptes s'hauran incrementat un 30% els pressupostos des de l’any 2021, un augment que han pogut dur a terme sense apujar "ni una sola tarifa d'un impost" i fins i tot reduint l'IRPF a les rendes baixes, com recull l'actual projecte pressupostari per les rendes inferiors a 35.000 euros. Així mateix, ha contestat que invertiran en els mitjans públics "perquè juguen un paper clau en l'enfortiment del català" i en l'acció exterior perquè "és bona pels interessos econòmics i socials".