La Generalitat assumeix el premi Guillem Agulló després del veto de PP i Vox al País Valencià

El jurat estarà format pels pares del jove assassinat per la ultradreta, per David Fernàndez i per Enric Morera, president del parlament autonòmic en les dues últimes legislatures

Imatge de Guillem Agulló.
Imatge de Guillem Agulló. | TW
12 de març del 2024
Actualitzat a les 12:52h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comunicat aquest dimarts als membres del Govern que s'assumirà des de Catalunya l'organització del premi Guillem Agulló. La decisió arriba després que el guardó fos cancel·lat per part de les Corts valencianes gràcies a la majoria del PP i Vox. "Els molesten les reivindicacions antifeixistes", ha apuntat Patrícia Plaja, portaveu de l'executiu. El jurat estarà format pels pares del jove assassinat per la ultradreta, per David Fernàndez i també per Enric Morera, president del parlament valencià les últimes dues legislatures. Les bases del premi s'elaboraran en les properes setmanes.

La cambra valenciana va aconseguit tombar el guardó gràcies a la majoria de PP i Vox i a proposta d'aquest últim grup, al·legant que el nom del reconeixement va ser una "decisió unilateral" de Morera. Entre l'oposició, el diputat socialista José Muñoz, va mostrar-se "indignat" per l'eliminació del premi, ja que va recordat que la declaració del 2016 -que permetia crear el guardó- al·ludia específicament a Agulló. "Carlos Mazón [president de la Generalitat valenciana i del PP] permet que l'extrema dreta inoculi el seu virus al País Valencià", va denunciar.

La memòria és una de les obsessions de la dreta i l'extrema dreta des que mana a València. El regidor de Parc i Jardins i segon tinent d'alcalde de la capital, Juan Manuel Badenas, va anunciar la setmana passada que retiraran el nom d'Agulló d'un dels passejos de la ciutat. El representant de Vox va aclarir que "òbviament" retiraran aquesta denominació perquè és una "imposició d'una part dels valencians" que, després de les últimes eleccions, és "minoria".