El PSC celebra l'avançament electoral: «Estem preparats»

Salvador Illa aplaudeix la convocatòria d'Aragonès després del fracàs dels pressupostos i demana a la ciutadania que voti a favor de "passar pàgina": "Catalunya necessita un president i un Govern fort"

Salvador Illa, en una imatge d'arxiu
Salvador Illa, en una imatge d'arxiu | ACN
13 de març del 2024
Actualitzat el 15 de març a les 8:03h
Terratrèmol polític a Catalunya. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha convocat eleccions anticipades per al 12 de maig després del fracàs dels pressupostos. La primera reacció ha estat del PSC, guanyador de les eleccions, que ha celebrat l'avançament electoral. Salvador Illa, que ha comparegut acompanyat de tot el seu grup parlamentari, ha estat clar: "El PSC està preparat i jo estic preparat". Illa ha dit que "com més aviat votin els catalans, millor". "Celebrem la convocatòria electoral, Catalunya necessita un Govern fort i un president per avançar", ha remarcat.

El primer secretari del PSC, que revalidarà el càrrec en el congrés socialista d'aquest cap de setmana, ha dit que el país no necessita "desgovern", sinó un president per tenir "estabilitat". "Catalunya no necessita ni candidats, ni invents", ha ressaltat, i ha dit que els catalans hauran de decidir entre "passar pàgina o tornar al passat".
 

Eleccions davant la "irresponsabilitat"

El rebuig dels últims pressupostos de la legislatura d'Aragonès han provocat una convocatòria d'urgència del consell executiu. El president, reunit amb part de l'equip que l'ha acompanyat en els gairebé últims tres anys, ha decidit un avançament electoral. Un moviment que, ha dit, és per no dependre de la "irresponsabilitat" de l'oposició després de tastar la debilitat parlamentària en el projecte pressupostari. "Les línies vermelles i el bloqueig d'uns i altres han comportat que el pressupost amb més recursos de la història hagi estat rebutjat", ha afirmat.


Moncloa: "S'altera el tauler polític"

La Moncloa ja ha fet la primera reacció. La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, ha admès aquest dimecres que la convocatòria d'eleccions anticipades a Catalunya anunciada aquesta tarda pel president Pere Aragonès pot "alterar el taulell polític". En aquest sentit, ha admès que es contempla la possibilitat que no s'aprovin els pressupostos generals de l'Estat, malgrat que ha dit que no ha rebut encara cap missatge per part de Junts i ERC en aquest sentit. "Això torna a moure el tauler polític, veurem a les pròximes hores què traslladen públicament i què comuniquen al PSOE", ha remarcat la dirigent socialista abans de ressaltar que no es descarta cap escenari.  


Vilalta (ERC): "Oposició irresponsable"

Marta Vilalta (ERC) ha afirmat que s'han tombat uns pressupostos que "eren molt bons per Catalunya" i que ha passat per la "irresponsabilitat" dels partits d'oposició. Vilalta ha qualificat d'"excuses" l'impost de successions, que Junts exigia suprimir, i el Hard Rock, que els comuns volia impedir. Vilalta ha negat que la convocatòria tingui res a veure amb un intent d'impedir una candidatura efectiva de Carles Puigdemont: "Això és absurd. Però si avui mateix el portaveu de Junts, Albert Batet, ha demanat eleccions". La portaveu d'ERC ha subratllat que la voluntat d'Esquerra és que s'aprovi l'amnistia. 


Albiach:"La decisió més coherent"

Jèssica Albiach, dels comuns, ha considerat que la decisió de convocar eleccions era "coherent" després de la impossibilitat d'"articular una majoria". Ha definit l'executiu de "feble, sense projecte de país, que ha arribat tard a la gestió de la sequera, pròpia d'una legislatura de tràmits" i cada cop més condicionat pel PSC enfront el que havia de ser una legislatura "de transformació".

La portaveu dels comuns ha demanat a Aragonès que en aquests mesos de transició fins a les urnes i la constitució del nou govern, l'executiu no prengui cap decisió que faci irreversible el projecte del Hard Rock. Ha assenyalat l'habitatge, l'educació, la sanitat i la transició ecològica com els grans reptes de futur.  

Albiach ha acusat el president d'haver actuat com si tingués una majoria absoluta quan el que tenia era una "minoria absoluta". Ha plantejat les properes eleccions com una tria entre dos models, un model "sotmès als interessos de la Caixa i la patronal", i un model "valent" que assegura que Catalunya "no està en venda". 


Pellicer (CUP): Aragonès, sense "projecte polític"

El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha assegurat que l’avançament electoral anunciat aquest dimecres pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, constata el seu "fracàs personal i polític". En una atenció als mitjans des del Parlament, els anticapitalistes han criticat que el cap de l’executiu hagi comparegut "culpant a tota la resta" i "sense fer autocrítica". "Aragonès ha fracassat per la manca de projecte polític", ha recriminat el diputat. D’altra banda, Pellicer ha avançat que la seva formació ja ha activat els mecanismes per escollir un candidat per a les pròximes eleccions, previstes pel 12 de maig.
 

Carrizosa: "Catalunya no ha de passar de pàgina, sinó de llibre"

Per Ciutadans, Carlos Carrizosa ha subratllat que els comptes eren "continuistes amb el procés" i que haguessin estat aprovats amb el suport de Salvador Illa. Ha recordat que havia qualificat com a "electoralistes" els pressupostos que no s'han aprovat. Ha destacat el "fracàs" d'ERC per atreure més suports i ha afirmat que Catalunya "no pot seguir passant les pàgines del mateix llibre": "Catalunya no ha de passar de pàgina, ha de passar de llibre".

Carrizosa ha dit que els darrers 40 anys els governants només han pensat "en la meitat de Catalunya" i que s'ha d'obrir una nova etapa en què "siguin més importants els serveis públics que les ambaixades". Ha posat en valor el paper de Ciutadans, "net, lliure, quan cada dia ens despertem amb casos de corrupció" i ha presentat el seu partit com el defensor dels catalans que no se senten representats. Carrizosa s'ha mostrat disposat a ser el candidat en aquestes eleccions. 


Fernández: "Acabar amb el procés i amb Sánchez"

Alejandro Fernández, líder del PP a Catalunya, ha afirmat que l'anunci d'Aragonès suposa la fi de l'etapa "més negativa de la nostra història" i ha invocat a la recuperació de la cultura de l'esforç, la convivència i el progrés, una etapa que és "impossible" que la pugui liderar un Salvador Illa a qui ha presentat ser un "còmplice del separatisme". Ha afirmat que el PP és l'únic que pot liderar una Catalunya constitucional per assolir dues coses a la vegada: acabar amb el procés i amb el sanchisme, tot a la vegada". Ha definit aquest moment com a "motivador". 


Sémper (PP): "Puigdemont s'ha de presentar davant d'un jutjat"

El portaveu del PP, Borja Sémper, ha assegurat aquest vespre que Carles Puigdemont "s'ha de presentar davant d'un jutjat i no a les eleccions catalanes". Ho ha dit en resposta a les declaracions de l'expresident que està estudiant la possibilitat "d'estar present" en el debat d'investidura, cosa que seria factible un cop aprovada la llei d'amnistia. Sémper ha criticat les estratègies de "càlcul permanent" de socialistes i independentistes, que han convertit la política en "una gestió contínua de crisis". 


Pimec: "Es perd una oportunitat"

Les patronals també han reaccionat. Pimec, l'organització de les pimes, ha "lamentat que no s'hagin configurat les majories necessàries" per tirar endavant els Pressupostos de la Generalitat. Ha suposat "perdre l'oportunitat de poder avançar en projectes estratègics, així com donar resposta als reptes econòmics i socials". La patronal que lidera Antoni Cañete ha reiterat que el bon funcionament de l'activitat econòmica requereix de la màxima "estabilitat institucional".


CCOO i UGT: "Molt negatiu"

CCOO ha valorat "molt negativament" la manca d'acord per aprovar els pressupostos que ha provocat la convocatòria anticipada les eleccions el 12 de maig, poques setmanes abans dels comicis europeus. Pel secretari general del sindicat a Catalunya, es comporta abocar a la ciutadania a una "borratxera electoral" que dificultarà assolir reptes com la plena ocupació, la transformació del model productiu o el reforç de l'estat del benestar. "L'esquerra no està fent cas dels riscos que tenim a l'hora de pensar que les polítiques reaccionaries, populistes i d'ultradreta estan tocant a les portes de les institucions", ha dit.

Per la seva banda, UGT ha qualificat el no als pressupostos que ha conduït a la convocatòria d'eleccions anticipades com una "irresponsabilitat política i una molt mala notícia". El sindicat ha lamentat especialment que la negativa als comptes per part d'En Comú Podem s'hagi justificat per no donar suport al projecte de macrocasino del Hard Rock, "una qüestió que no estava als pressupostos" quan en la resta de matèries hi havia acord. "Els polítics no han estat a l'alçada de la situació", ha assegurat el secretari general de l'organització a Catalunya, Camil Ros.




Hi haurà ampliació.