Racons del Ripollès: Sant Feliu de Rocabruna

Una proposta per redescobrir el nucli del municipi de Camprodon

Antonio Mora Vergés
25 de juliol de 2010
Sant Feliu de Rocabruna
Sant Feliu de Rocabruna | Antonio Mora
Sant Feliu de Rocabruna Foto: Antonio Mora

Feia via en direcció a Beget per la carretera estreta i sinuosa; al trencall de la C-38 hi ha un indicador que assenyala l’extrema bellesa d’aquell indret; res diu però del poble de Rocabruna, de les runes del seu castell i de la seva capella de Sant Llorenc, enrunats avui un i altre dalt d’un turó a escassos 1.000 metres del nucli de població; tampoc òbviament de l’església parroquial dedicada a Sant Feliu que s'alça a 972 metres d'altitud. Prop del bell edifici romànic del segle XII, com arraulint-se en les seves parets trobem el cementiri.

L’església és d'una sola nau, de planta rectangular capçada per un absis semicircular més estret que la nau; ambdós són coberts per una volta de canó seguida lleugerament apuntada; a la part occidental s'alça un campanar de torre coberta amb teulada –accessible des l’exterior dl temple– ens diuen que primitivament era d'espadanya de dos ulls. Aquí com en altres llocs, ens expliquen aquesta conversió, des de la necessitat de disposar d’un lloc permanent de guàrdia i bada, que reforçarcava les funcions que en aquesta matèria, s’exercien des del Castell. El temple fou restaurat l’any 1929.

Campanar de Sant Feliu de Rocabruna Foto: Antonio Mora

En aquestes terres altes encarà és habitual trobar-se les esglésies obertes; de l’interior auster, recullo un parell d’imatges, una de la nau i l’altra de la pica baptismal.

Coincideixo amb una parella, ell francès, de Perpinya, i ella crec recordar que tailandesa; vénen des de Molló a peu seguint les recomanacions d’una guia internacional del romànic català, on -allà si- es parla elogiosament de Sant Feliu de Rocabruna.

No hi ha cap competència possible pel que fa l’art entre els pobles; Camprodon, Beget, Molló, Rocabruna, i la quasi totalitat dels indrets que avui estan habitats , o van ser-ho en algun moment del passat, guarden –de vegades entre les runes- autèntics tresors del nostre patrimoni històric.

Una recomanació abans de fer una sortida; si porteu ulleres, renteu-les amb sabó i esbandiu-les amb aigua clara, tot sovint se’ns escapen meravelles com Sant Feliu de Rocabruna.

La nau de Sant Feliu de Rocabruna. Foto: Antonio Mora

-Secció Racons del Ripollès
- Crònica de l'excursió al bloc Conèixer Catalunya


Pica baptismal de l'església de Rocabruna. Foto: Antonio Mora