​«Identitat»: cinquanta anys d'art militant de Jordi Roca Tubau

El pintor, nascut a Ripoll però establert a Sabadell, exposa una retrospectiva a la sala Abat Senjust amb el compromís nacional com a fil conductor

Inauguració de l'exposició «Identitat» de Jordi Roca i Tubau
Inauguració de l'exposició «Identitat» de Jordi Roca i Tubau | Arnau Urgell
09 de juliol de 2022, 10:15
Actualitzat: 10:50h
Català idioma oficial (1970), Presos polítics (1971), Amnistia (1975), Diguem no (1976) i Catalunya independent (1976) són, cronològicament, les primeres obres d'Identitat 1970/2022, la mostra retrospectiva que l'artista Jordi Roca i Tubau exposa fins a l'11 de setembre a la sala Abat Senjust de Ripoll.

Un compromís nacional que el pintor ha mantingut al llarg de cinquanta anys i que també mostra com el país sembla haver tornat a la casella de sortida. De fet, les darreres obres de la mostra retrospectiva són Exigim l'alliberament dels presos polítics (2019), Català: identitat, llengua i cultura (2011-2022) i La llengua catalana és un bé universal. Salvem-la (2022). “Les obres de fa mig segle són de rabiosa actualitat”, va assenyalar Jordi Munell, alcalde de Ripoll, en la inauguració de l'exposició celebrada aquest divendres.

Fill del carrer Sant Jaume de Ripoll
Jordi Roca i Tubau va néixer un dia de neu de l'hivern de 1933 al carrer Sant Jaume de Ripoll. Tanmateix, quan tenia 12 anys la seva família va canviar el bressol de Catalunya per una altra ciutat amb tradició industrial com Sabadell per buscar oportunitats laborals.

A la ciutat vallesana va desenvolupar el seu compromís polític i nacional –la militància al PSUC i el contacte amb l'exili franquista el va dur a la presó- i també la seva carrera professional i artística. Primer com a pintor industrial, després com a impressor i, finalment, com a dissenyador, però, sobretot, com a artista polifacètic: pintor, dibuixant, gravador, escultor i, fins i tot, com a poeta.

Amb el nou segle, es va produir el retrobament amb les arrels ripolleses. El 2001 el claustre del Monestir de Santa Maria va acollir una exposició de les il·lustracions d'El poema del pessebre de Joan Alavedra. El 2013, en el marc de la Capital de la Cultura Catalana, va entregar un petit fons de llibres per fer present la seva obra plàstica i literària al seu municipi natal. 

Tanmateix, la gran exposició havia d'arribar el 2020 amb Identitat, una antologia de cinquanta anys d'obra pictòrica i compromís nacional. La pandèmia va obligar a ajornar-ho, però aquest divendres 8 de juliol es va poder inaugurar amb la presència de l'artista i de la seva esposa Joana Soler.

 Exposició: Identitat 1970/2022
 Antologia de Jordi Roca i Tubau
 On? Sala Abat Senjust. Plaça Ajuntament, 3. Ripoll
 Oberta del 8 de juliol a l'11 de setembre
 Horaris: divendres i dissabtes (18.00 a 20.00) i diumenges i festius (12.00 a 14.00 i 18.00 a 20.00)


“Art explícitament militant”
La defensa de la llengua i la cultura, la reivindicació de l'exili, la denúncia de la repressió, l'anhel d'independència i el record dels orígens –un acrílic sobre tauler del 1999 està dedicat a Ripoll, simbolitzat amb el gall-, són els temes recurrents de l'antologia Identitat.