​Un documental explica la tràgica situació del sector lleter al Ripollès

És obra de Liam Kelly, un estudiant de disseny que ha reunit diferents agents del sector en un reportatge que gira entorn d'una explotació que es veu obligada a tancar

Imatge del documental
Imatge del documental | Imatge del documental
Redacció
01 d'agost de 2022, 11:26
Actualitzat: 11:27h
Què està passant en el sector lleter del Ripollès? Quin és el seu futur? Com es pot salvar? Són preguntes que busquen resposta en un documental audiovisual que tracta aquestes qüestions. És obra de Liam Kelly, estudiant de 26 anys de disseny a l'escola Elisava de Barcelona.

En Liam va decidir dedicar el seu projecte final de carrera a aquesta temàtica que al Ripollès està de viva actualitat a causa de l'abandonament de la producció de llet. En el documental, es relata la història d'en Xavier Gironès, un productor de Sant Pau de Segúries que es veu obligat a tancar la seva explotació després de trenta anys per falta de relleu generacional.

Kelly va conèixer aquesta història i va decidir dur a terme el documental per tal de donar a conèixer la situació que s'està produint a la comarca i al sector lleter. "Vaig creure que no podia quedar-m'ho per a mi", diu Kelly en declaracions a NacióRipollès. L'autor del reportatge també explica que el projecte "parteix de la pregunta de si com a consumidors som conscients de l'impacte que genera allò que posem a taula".



Sota el nom d'El funeral de la llet el documental reuneix diferents actors i productors del món de la llet en un dinar a plena natura. A través de la conversa, l'espectador pot conèixer de primera mà què significa i quines conseqüències té el tancament d'una explotació. El documental també recull entrevistes a agents implicats en la cadena productiva de la llet, com per exemple el sector de la restauració. En aquest cas, apareix la figura de Jordi Roca, d'El Celler de Can Roca. A més, al final del projecte, també es donen dosis d'esperança amb nous models productius i maneres de fer reflotar el sector de la llet. 

Després de gravar el documental, Kelly diu que ha adquirit una nova sensibilitat: "Tinc una sensibilitat pel territori i el producte que m'agradaria que tothom tingués. Penso que com a societat estem desconnectats del que mengem i ara sento que he connectat". De la mateixa manera, l'autor deixa clar que amb el reportatge no representa el sector: "És la meva visió com a dissenyador. Que cap de les meves paraules es puguin encapçalar en la situació que viuen les famílies".

El documental dura 60 minuts i es podrà veure a partir del setembre a través de diferents canals, encara pendents de confirmar. La intenció del jove estudiant d'Elisava és "que el vegi com més gent millor" i té previst presentar-lo a festivals audiovisuals.