Neix la càtedra «Salut i canvi climàtic» de MútuaTerrassa i la UB

La càtedra té l'objectiu d'aprofundir en els efectes del canvi climàtic sobre la salut de les persones

L'Hospital Universitari MútuaTerassa és hospital de la UB
L'Hospital Universitari MútuaTerassa és hospital de la UB | Roger Navarro
Nació
19 de setembre del 2023
Actualitzat a les 20:06h
La Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa i la Universitat de Barcelona (UB) han presentat la Càtedra salut i canvi climàtic UB - MútuaTerrassa, que vol aprofundir en investigar l'impacte que té el canvi climàtic sobre la salut de les persones en termes científics, divulgatius, docents i formatius, a nivell de la societat i la població catalana en particular.

La catedrà fomentarà activitats a nivells de docència, investigació, formació, documentació i divulgació, i esdevindrà una plataforma de referència per impulsar projectes de recercatranslacionals - és a dir, una recerca bàsica orientada a una aplicació específica en la recerca clínica - especialment de patologies cròniques prevalents i estudis prospectius de la cohort poblacional de MútuaTerrassa, que és d'unes 300.000 persones. També permetrà transferir coneixements adreçats a professionals sanitaris, l'àmbit universitari i la societat en general, així com crear sinergies amb altres grups de recerca de la UB i externs.

Joan Guàrdia, rector de la UB, ha valorat que l'acord amb la Fundació permetrà avançar en un camp "tan important" com la recerca en salut i en l'estudi de com hi impacta el canvi climàtic, ja que "és objectiu nostre millorar la vida dels nostres conciutadans".

Per la seva banda, el president de MútuaTerrassa, Antoni Abad, ha assegurat que amb la càtedra "ens conjurem per avançar i aprofundir en el camp de la recerca i de la docència en la mitigació dels efectes del canvi climàtic". Abad també ha recordat que Mútua ja compta amb un pla d'acció climàtica, el Compromís Verd, que interpel·la els professionals de la salut a ser "prescriptors de sostenibilitat".
 

Antoni Abad, director de MútuaTerrassa, i Joan Guàrdia, rector de la UB Foto: Cedida


Finalment, el director de la càtedra, David Damau, ha afirmat que aquesta serà "una àgora on diferents interlocutors establiran sinergies amb l'objectiu de millorar la salut de les persones estudiant l'efecte del canvi climàtic". A més, es faran jornades i seminaris nacionals i internacionals relacionats amb la temàtica de la càtedra, es crearan programes de formació pràctica en aquesta matèria i es fomentaran premis, beques i ajudes per a projectes d'aquesta naturalesa.

La càtedra quedarà adscrita a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB, que serà la seu, ja que l'Hospital Universitari MútuaTerrassa és hospital de la UB. David Dalmau, el director, és doctor en Medicina, especialista en Medicina Interna i Malalties infeccioses, professor associat de la UB i director de la Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa. Una desena més de facultatius de Mútua de diverses especialitats formaran part dels professionals adscrits a la càtedra.

L'impacte del canvi climàtic en la salut

El canvi climàtic i els impactes que tenen sobre la salut de les persones són "el repte més important que les societats humanes han afrontat mai". I és que l'escalfament global no és un problema exclusivament ambiental, sinó que afecta la biodiversitat, el model econòmic, la mobilitat, el comerç, la sobirania alimentària, l'accés a l'aigua i els recursos naturals, les infraestructures i la salut. És per això que cada vegada repercutirà més en les polítiques a escala mundial, nacional i local.

L'alteració de les variables climàtiques i l'augment de freqüència i intensitat dels fenòmens meteorològics extrems ja són un risc per als ecosistemes, per a la preservació de la diversitat i per a les persones, i les malalties cròniques són molt prevalents en societats industrialitzades, com la catalana. Unes malalties que fan que les persones siguin més vulnerables a altres patologies i més fràgils davan les circumstàncies adverses, ja que tenen menys capacitat d'adaptabilitat.

La conca mediterrània occidental, i en especial la Península Ibèrica, serà una de les regions d'Europa on el canvi climàtic tindrà un efecte més precoç i on es manifestarà amb major intensitat. MútuaTerrassa ja té un conveni amb el Meteocat, signat el passat mes de juliol, que permetrà extreure indicadors científics que permetin anticipar-se i incidir en la millora de la salut de les persones que presenten malalties cròniques.