El PSC exigeix a Aragonès que «clarifiqui» si vol negociar els pressupostos amb ells

Els socialistes reiteren la mà estesa per aprovar els comptes i consideren una "irresponsabilitat total" que no estiguin en vigor l'1 de gener

Salvador Illa, amb Pere Aragonès.
Salvador Illa, amb Pere Aragonès. | Adrià Costa
28 de novembre del 2022
Actualitzat a les 17:20h
El PSC urgeix el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a "clarificar" si vol aprovar amb ells els pressupostos per al 2023. En aquests termes s'ha expressat aquest dilluns la portaveu dels socialistes, Èlia Tortolero, en la roda de premsa posterior a l'executiva del partit. També ha remarcat que encara no han rebut la documentació que van demanar fa més d'una setmana, i que la situació s'abordarà en una reunió del grup de treball sobre els comptes que ha posat en marxa el partit. Tortolero, en la línia del que insisteixen els socialistes en les últimes setmanes, ha situat Aragonès com a "màxim responsable" del fet que Catalunya no disposi de comptes aprovats l'1 de gener. "És una irresponsabilitat total", ha ressaltat en el transcurs de la roda de premsa.

"Els catalans no tindran uns pressupostos que incorporin més de 3.000 milions. Aragonès ha de clarificar si vol negociar els comptes amb nosaltres", ha apuntat Tortolero. Per obrir converses, ha dit, es requereixen tots els documents necessaris que ja s'han reclamat. Avui per avui, ha insistit, no els consta que els números del Govern siguin aprovats la setmana vinent en el marc del consell executiu. Preguntada sobre si el suport als pressupostos està vinculat a la reforma del codi penal, Tortolero ha remarcat que es tractaria, exclusivament, d'una "negociació clàssica".

Què demana el PSC per parlar dels pressupostos? "Que hi hagi una negociació honesta. Demanem la informació: ara no tenim ni la previsió d'ingressos", assenyalava aquest cap de setmana Alícia Romero, portaveu parlamentària del PSC, en una entrevista a NacióDigital. Els socialistes acumulen queixes per com s'estan gestionant les converses: "Pel que fa a la despesa, no ens quadren els números, en referència al que ens deia l'exconseller Jaume Giró. No hi ha detall de partides. Sembla que a cada reunió ens enganyin. Ens han ensenyat diapositives sense detall. Aquesta desconfiança de no donar-nos la informació ni la documentació abans de la negociació... Si som aquí, no sé si hi ha voluntat del Govern per negociar", reflexionava Romero, que insistia que no hi hauria contrapartides polítiques a l'hora de validar els comptes.

Tortolero ha posat de manifest el "lideratge indiscutible" de Pedro Sánchez a nivell internacional després d'haver estat escollit com a màxim dirigent de la Internacional Socialista. També ha assenyalat que Illa farà un viatge de dos dies a París per parlar sobre governança de les regions i per reunir-se amb l'alcaldessa de la ciutat, Anne Hidalgo. "Compagina la seva agenda internacional amb una agenda de treball per tot Catalunya, portant la política útil a tot el país", ha ressaltat la portaveu del PSC, situació que ha contraposat amb un Govern "incapaç" de presentar els pressupostos. "L'únic responsable és Aragonès. Per això els demanem que clarifiquin si volen negociar amb nosaltres uns pressupostos de país", ha insistit la dirigent dels socialistes.


L'equip negociador del PSC, reunit


Més enllà de les declaracions del matí, a la tarda els socialistes han mantingut una reunió de l'equip negociador per "determinar" quins són els comptes més adients perquè Catalunya afronti les seves necessitats. "Estem disposats a parlar i a avançar. Per això seguim treballant internament", ha sostingut Alícia Romero després d'encapçalar la trobada. I ha insistit, ben igual que Tortolero, a demanar a Aragonès i a ERC que "clarifiquin" si volen negociar amb ells. "Catalunya no es mereix aquesta passivitat del Govern en un moment tan delicat", ha afegit la portaveu parlamentària. A la reunió, hi han assistit el diputat Jordi Riba, l’exsecretari general d’Economia, Martí Carnicer, el secretari d’Economia del PSC, Francesc Trillas, la portaveu de Pressupostos al Congrés, Montse Mínguez, la coordinadora del Grup Socialistes i Units per Avançar, Nèlia Martínez, i l’economista del grup, Victor Sòria.
 

Trobada de l'equip negociador del PSC. Foto: PSC