ERC utilitzarà el català «sense excepcions» al Congrés i al Senat

Marta Rovira ordena als diputats i senadors que facin servir únicament la llengua del país a partir d'aquest dimarts en tota l'activitat parlamentària i Joan Tardà li ho critica

Un ple de la cambra baixa, en imatge d'arxiu
Un ple de la cambra baixa, en imatge d'arxiu | Congrés
16 de setembre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 17:45h

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha demanat als diputats i senadors del partit que només facin servir el català en tota l'activitat que tinguin tant al Senat com al Congrés, segons han explicat a Nació fonts d'ERC. "Sense excepcions", hauria estat la premissa que ha llençat la republicana als homes i dones d'entre les seves files durant el consell nacional d'aquest dissabte. Sigui en plenaris, comissions i on sigui tothom utilitzarà únicament la llengua del país en les dues cambres de l'Estat.

Justament aquest dimarts ha d'entrar en vigor l'acord, adoptat amb els vots del PSOE i Sumar i l'oposició del PP, perquè les llengües oficials diferents del castellà puguin fer-se servir al parlament. La cambra té previst contractar traductors i establir un sistema similar al del Senat perquè els idiomes tinguin presència en els debats. Així, el debat del dia 19 obrirà un període de transició de "mesos" per anar adequant totes les instàncies del Congrés per a l'ús del català, però també del basc i del gallec, que es podran fer servir, per tant, en el debat d'investidura del popular Alberto Núñez Feijóo.


L'exportaveu d'ERC a Madrid, Joan Tardà, que va tenir un paper destacat reivindicant l'ús del català a la cambra baixa, havia dit en les darreres hores que els representants del partit havien d'usar la llengua que els resultés "més funcional". Rovira, però, ha tallat el debat en sec davant la situació d'emergència lingüística que el partit i el Govern sostenen que hi ha. Ara, Tardà ha replicat la seva secretària general a través del seu perfil d'X i ha apuntat que si la decisió ha estat aprovada per l'executiva del partit, "caldrà demanar que s'hi pronunciï el consell nacional". A parer seu, i en línia amb el que ja va argumentar, parlar en català a les Corts és "prioritari". No obstant això, ha qualificat de "greu error" deixar de fer independentisme català en castellà.

La decisió adoptada per Rovira podria respondre a una mena d'estratègia de pressió enfront de les crítiques. Aquest divendres una seixantena de polítics -entre els quals 24 exdiputats socialistes, tres exministres i dos expresidents del Senat, juntament amb 37 exdirigents del PP- han demanat a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que retiri la mesura de les llengües oficials a la cambra baixa perquè, defensen, "contradiu la Constitució". Les seves crítiques collen encara més el govern espanyol en plena negociació per a la investidura de l'actual president i candidat socialista, Pedro Sánchez, i se sumen al front comú contra l'amnistia promogut per l'expresident estatal i líder conservador, José María Aznar