Collboni nega un acord tancat però fixa calendari: govern i pressupost «abans de la primavera»

L'alcalde de Barcelona rebutja el plantejament d'un pacte ja fet amb Junts i assegura que no hi ha hagut cap avenç substancial les darreres setmanes: "Som on érem"

Jaume Collboni, en el darrer ple municipal
Jaume Collboni, en el darrer ple municipal | ACN / Blanca Blay
08 de gener del 2024
Actualitzat el 07 de març a les 14:33h

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, rebutja les veus que donen per fet un nou govern a la ciutat. Fa temps que va acceptar que no començaria el 2024 amb un pressupost aprovat. Amb aquesta pressió desapareguda, sempre ha situat la primera meitat de l'any com el moment per aclarir quin serà l'executiu definitiu. En la seva primera compareixença després de les festes nadalenques, Collboni ha assegurat que a partir d'ara es reprendran les converses perquè "abans de la primavera" ja hi hagi "pressupostos i govern". Aquesta és la intenció socialista: resoldre-ho aviat, però assegurant que encara no està tancat. 

El batlle barceloní ha insistit que el marc de les negociacions segueix obert. "Som on érem", ha dit, especialment en relació a una possible entesa amb Junts, que es manté com a principal candidata a tancar un govern de coalició amb els socialistes. Si s'unissin, les dues forces sumarien majoria absoluta a l'Ajuntament i enfilarien un mandat plàcid. Almenys pel que fa a les votacions del plenari municipal. A més, el líder dels juntaires -Xavier Trias- la setmana passada es va mostrar predisposat a entrar al govern de Barcelona esquivant el principal escull de l'operació: acceptar que l'alcaldia sigui socialista, malgrat que el PSC té menys regidors (10) que Junts (11). "No està sobre la taula partir-se l'alcaldia", va dir Trias, alhora que mantenia la mà estesa a l'alcalde de la capital catalana.


La mirada complicada cap a comuns i ERC

Ara, Collboni ha comentat que es reunirà els pròxims dies amb els grups que han mostrat predisposició per apuntalar "la governabilitat" de la ciutat, recull l'Agència Catalana de Notícies. Això amplia el focus més enllà de Junts, i mira cap a comuns i ERC. Aquestes dues formacions havien reclamat al PSC que bastís un tripartit que superés la majoria absoluta i virés cap a l'esquerra. Tanmateix, l'opció ara com ara sembla llunyana.

Les darreres setmanes la distància entre socialistes i el partit d'Ada Colau (9 regidors) s'ha anat accentuant, també públicament. A les discussions al ple de l'Ajuntament s'han expressat retrets cada vegada més explícits entre els regidors que fins fa poc més de mig any compartien govern. Els comuns retreien al PSC que no cuidés les relacions internes i que hagi caigut en la "paràlisi" municipal. La primera tinent d'alcaldia, Laia Bonet, reclamava a Barcelona en Comú més "humilitat" i els acusava de torpedinar un possible acord per tenir una actitud excessivament bel·ligerant, al seu parer.

A banda, la quarta figura rellevant d'aquest trencaclosques és ERC (5 regidors). Fins ara, hi havia veus destacades que s'inclinaven per acostar-se als socialistes i incidir des de l'executiu. Fruït d'un debat intern, però, això ha anat capgirant-se. El pla actual està més centrat a dissenyar un mandat a l'oposició, tal com explicava aquest diari aquest cap de setmana. Fonts republicanes donen per garantit un govern sociovergent i plantegen un període de reconstrucció per convertir-se en alternativa als comuns a les properes eleccions.