Aragonès intenta apartar del cas Pegasus la secretària judicial que va fugir pel terrat el 20-S

La defensa del president sosté que hi ha "motius més que evidents" de manca d'imparcialitat en la lletrada de l'administració de justícia del jutjat 29 de Barcelona

Pere Aragonès, a les portes de la Ciutat de la Justícia
Pere Aragonès, a les portes de la Ciutat de la Justícia | Hugo Fernández
08 de gener del 2024
Actualitzat el 07 de març a les 14:24h

Montserrat del Toro, secretària judicial del jutjat d'instrucció 13 i vella coneguda de l'independentisme, ha reaparegut ara en el cas Pegasus que pilota el jutjat d'instrucció 29 i investiga l'espionatge a Pere Aragonès. El president, en un escrit avançat per TVE i al qual ha tingut accés Nació, ha demanat apartar-la de la causa per manca d'imparcialitat. Del Toro va formar part de la comitiva judicial que va entrar al Departament d'Economia durant les protestes del 20 de setembre de 2017 i va haver de fugir-ne pel terrat després de negar-se a sortir per la porta, també va ser una de les testimonis clau en el judici del procés contra els líders de l'1-O.

En l'escrit, de 13 pàgines, la defensa d'Aragonès assenyala que, fins ara, Del Toro no signava amb el seu nom i cognom. És per això que la identitat de la lletrada de l'administració de justícia s'ha conegut fa pocs dies, i no des que va començar el procediment. Quan Aragonès va declarar al jutjat, el 13 de desembre, ella no hi va assistir. No va ser fins a finals d'any que va transcendir el seu nom, arran d'una denúncia de la defensa del president per una prova "extraviada" i favorable als seus interessos. No va ser fins aleshores que els advocats van saber que Del Toro assumia aquestes funcions.

En l'escrit, el president diu que hi ha "motius més que evidents de falta de neutralitat". Concretament, acusa del Toro de "greus irregularitats" en la gestió de l'expedient, perquè va desaparèixer de les actuacions un informe pericial informàtic rellevant per als interessos d'Aragonès i no ha estat fins ara que s'ha recuperat. "Demostra una gestió molt deficient de la custòdia de l'expedient judicial, amb un impacte absolutament negatiu per als interessos de la víctima", assenyala la defensa. Entre les funcions de la lletrada de l'administració de justícia hi ha la custòdia de l'expedient.

Els advocats d'Aragonès també recorden que Del Toro és obertament contrària a la independència i als interessos i opinions d'Aragonès, que són el motiu pel qual s'ha espiat el president amb Pegasus. Alhora, va declarar en contra dels independentistes en el judici del procés i ho va fer com a testimoni protegit. "El 20-S vaig tenir por", va dir al Suprem. Del Toro també va rebre una medalla al mèrit per part de la Guàrdia Civil, a Facebook feia publicacions contra la independència, i també seguia pàgines d'ideologia ultraespanyolista. Per tot plegat, la defensa demana que s'aparti voluntàriament del cas i, si no, adverteix que la recusarà.