Illa reclama a ERC i Junts que no vetin el «canvi tranquil» a Catalunya

El primer secretari del PSC, en la cloenda del congrés, assegura davant Sánchez que està "preparat" per governar i es reivindica com el candidat capaç de tornar a "unir" el país després d'una dècada de procés

Salvador Illa, després de ser confirmat com a primer secretari i candidat del PSC a les eleccions
Salvador Illa, després de ser confirmat com a primer secretari i candidat del PSC a les eleccions | Hugo Fernández Alcaraz
Bernat Surroca / Oriol March
17 de març del 2024
Actualitzat a les 15:18h

Les eleccions catalanes del 12-M no es dirimiran només a les urnes, sinó que també hi tindran a veure els despatxos, perquè les aliances seran fonamentals per saber qui governa. En aquest sentit, Salvador Illa, primer secretari del PSC i candidat dels socialistes als comicis, ha demanat a Junts i a ERC que no "vetin" el "canvi tranquil" que, segons ell, representa el seu partit a Catalunya. En un acte al costat de Pedro Sánchez que s'ha acabat amb Els Segadors -i després la Internacional- i una senyera de grans dimensions projectada a la pantalla, el dirigent del PSC s'ha definit com a "preparat" per governar en la recta final cap a les eleccions anticipades.

En una intervenció que ha arrencat en castellà, Illa ha tingut paraules d'agraiment per a Pedro Sánchez, president del govern espanyol i amb qui l'uneix una bona relació, i li ha garantit que els socialistes catalans estan "preparats". "Gràcies al teu compromís amb Catalunya, que és el mateix que agrair-te el compromís amb l'Espanya plural i diversa", ha ressaltat l'exministre de Sanitat, que també ha agraït la presència de Josep Maria Jové -ERC-, Josep Rius -Junts-, David Bonvehí -PDECat- i altres formacions polítiques en el tancament del congrés.

"Em comprometo a fer una campanya respectuosa i propositiva, de propostes. Volem una Catalunya pròspera, líder, implicada i compromesa amb l'Espanya plural i diversa. S'ha de girar full. Fa deu anys que no hem funcionat prou bé", ha indicat en una fase del discurs en què ha combinat indistintament el català amb el castellà. Què vol dir passar pàgina? El primer, ha dit, és "unir" els catalans. "No es tracta de fomentar la divisió, de convertir la llengua o la manera de pensar en fronteres mentals, sinó d'enriquir-nos. Unir no és el mateix que uniformar", ha dit.

El primer secretari del PSC ha estat crític amb la manera que el Govern -i els anteriors executius- han gestionat la sequera. "Cal girar full perquè el procés no ha funcionat. Han estat anys protagonitzats per dues formacions com ERC i Junts. Catalunya ha de tornar a les coses. Unir i servir, i això és la democràcia: l'alternança amb tranquil·litat. El canvi tranquil", ha remarcat Illa, que ha demanat aixecar "vetos" i "exclusions". "La Catalunya que vol girar full demana pas", ha ressaltat el candidat del PSC a les eleccions del 12-M, pensant ja en les aliances postelectorals.

Suport de Sánchez

"En tot el que s'han posat d'acord els protagonistes del 2017 és en què no siguis president de la Generalitat. Però seran els catalans de tot tipus de sensibilitats els que t'hi portaran", ha determinat Sánchez en la intervenció prèvia a la del primer secertari del PSC. En un ambient de complicitat, el president del govern espanyol ha indicat que hi ha un "projecte" socialista per a Catalunya i per a l'Estat, a diferència de la "destrucció" que proposa -segons ell- la dreta i la ultradreta. "La il·legalització de partits, l'estat d'excepció permanent a Catalunya i per tant a Espanya. El que demostren, a més d'una enorme frustració, és que no accepten Espanya tal com és, amb diferents llengües i cultures que són un actiu", ha indicat Sánchez.

El líder del PSOE ha aprofitat per colar missatges crítics amb el PP a tomb del frau fiscal presumptament comès per la parella d'Isabel Díaz Ayuso. "El seu patriotisme acaba a les seves butxaques. Menys lliçons de patriotisme, i més complir amb la pàtria pagant impostos", ha remcarcat el president del govern espanyol, que ha posat en valor els resultats obtinguts a Catalunya a les eleccions del 23-J per portar-lo a la Moncloa tot i quedar per darrere del PP. "Els únics que podem governar amb aquesta complexitat som els socialistes", ha ressaltat Sánchez, que ha revindicat la "temprança" per fer política que, segons ell, destil·la Illa.

"Ningú pot discutir que Catalunya està millor que el 2017, i això és gràcies al govern socialista", ha assenyalat el president del govern espanyol. Fa set anys, diu, es parlava de crisi econòmica, de les conseqüències de la "resposta neoliberal" a l'últim gran crash financer, i ara en canvi hi ha "una de les inflacions més baixes de la zona euro" i uan temporalitat menor en el mercat de treball. En aquest punt, Sánchez ha agraït la tasca que, des del seu punt de vista, han fet els sindicats en els últims anys. Pel que fa als indults i l'amnistia, el líder del PSOE les ha definit com a "eines" per a la "convivència", un factor clau, diu, per millorar l'estabilitat arreu de l'Estat.

Per això, ha dit, cal continuar proposant "avançar", i fins i tot ha assenyalat que "val la pena" el soroll que fa la dreta, perquè permet solidificar l'agenda progressista i "servir la majoria social". "Aquesta és la disjuntiva de les eleccions del 12 de maig: si volem unir o dividir, si volem avançar o continuar amb el declivi de l'última dècada", ha ressaltat Sánchez, que ha definit com a "protagonista" el paper que jugarà el PSC en les properes eleccions. La clau de volta, ha dit, serà l'autogovern, reforçar-lo, per fer front a la sequera, per acabar amb les llistes d'espera, per millorar els resultats de l'informe PISA i per refer els serveis públics de qualitat.