Els arbres i el punt d'aigua tornaran al Passeig de la Plaça Major

L'Ajuntament ha dissenyat un projecte que recupera l'essència original de l'espai central de la ciutat | Es preveu que un cop s'hagin fet les aportacions ciutadanes corresponents es pugui establir un pressupost i un calendari

El projecte del Passeig de la Plaça Major de Sabadell
El projecte del Passeig de la Plaça Major de Sabadell | Ajuntament de Sabadell
30 de juny de 2017, 12:52
Actualitzat: 15:05h
Ombra, arbres, punt d'aigua... aquests són alguns dels elements que defineixen el Passeig de la Plaça Major de Sabadell en l'imaginari col·lectiu, una mescla de records i romanticisme que ara, amb el solar actual, dista molt del que un dia va ser. L'Ajuntament ha dissenyat un nou projecte amb l'objectiu de recuperar-los i construir un Passeig digne, amb ombra, espais oberts a la ciutadania i d'estada, amb bancs i arbres. Un cop s'hagi analitzat i s'hi hagin incorporat les propostes que convinguin, es farà el pas per a fer el projecte executiu.

El govern assegura que el projecte s’ha fet en base al que s’han trobat sobre el terreny, un espai obert amb una llosa de formigó que fa impossible plantar-hi directament cap arbre. Per aquest motiu, s’ha treballat per trobar sistemes alternatius que permetin instal·lar-hi arbres, que se situarien a l’espai central, entre els carrers del Pedregar i Mestre Rius.
 

Maqueta del projecte. Foto: Albert Segura



A més, es recupera el punt d’aigua, que no s’ha definit com a font, però canviant la seva ubicació. Si originalment es trobada a l’alçada del carrer Palanca, al nord de la Plaça Major, ara se situaria a la confluència amb el Racó del Campanar.

La sortida de l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) comptarà amb una zona porxada per aixoplugar els viatgers que arribin a Sabadell, de manera que es connectaria l’enllaç des del subsòl a la superfície a través d’un element semblant a una coberta. Això exclou de totes totes el plantejament d’instal·lar-hi una coberta com la d’Alfons Borrell, prevista en aquest mateix tram del Passeig.
 

Maqueta del projecte. Foto: Albert Segura


“Els elements principals són els que en un moment o un altre hem pensat que serien necessaris de recuperar, principalment els arbres, que ocupen la part principal del projecte i que suposen també la part més complexa per fer-la viable tècnicament, i que crearan una zona d’estada, però també un espai amb una coberta sortint de l’estació i un punt d’aigua”, ha explicat l’alcalde, Juli Fernàndez. En aquest sentit, l’existència d’una llosa de formigó entre la superfície i l’estació dels FGC impedeix plantar-hi directament cap arbre, motiu pel qual es buscarà una solució tècnica per a recuperar l’arbrat a la zona.

“No és un projecte executiu, és una primera disposició d’elements per acabar de formalitzar-los, ja s’ha parlat amb FGC, amb Territori i Sostenibilitat, i som conscients de les dificultats que tindrem per resoldre-ho, però també de les capacitats que tenim per trobar les solucions necessàries que permetin arbrar”, ha afegit el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant. 
 

Zona d'ombra artificial al Passeig. Foto: Albert Segura


L’ombra provisional

Fernàndez i Serracant també han sortit al pas de les crítiques que ha generat l’espai d’ombra provisional que s’ha instal·lat al Passeig de la Plaça Major, on els ciutadans critiquen que s’hagin utilitzat bastides a estructura nua i que l’ombra obtinguda no és la desitjada. “Ha estat una proposta, una manera de passar aquest estiu, que de ben segur té peròs i contres”, ha reconegut l’alcalde.

En aquest espai, l’Ajuntament hi ha instal·lat uns panells informatius en què s’explica l’abans i l’ara de l’espai central de la ciutat, i on també s’hi exposa el projecte dissenyat per al Passeig.
 

Juli Fernàndez i Maties Serracant, amb el panell del projecte. Foto: Albert Segura