«Casc, paraigües i una escombra», els estris recomanats per protegir-se de les gavines als cementiris

Cementiris de Barcelona alerta que aquestes aus nidifiquen als fossars i això fa que siguin més agressives

S'aconsella no anar als fossars a les hores centrals del dia
S'aconsella no anar als fossars a les hores centrals del dia | Cedida
NacióDigital
14 de juny de 2022, 08:50
Actualitzat: 8:59h
Cementiris de Barcelona ha recomanat no anar als fossars a les hores centrals del dia per evitar ensurts amb les gavines. Per això, l'entitat ha aconsellat visitar-los a primera o a última hora del dia, quan fa menys calor i les aus estan "menys actives".

Darrerament, les gavines han fet dels cementiris de la ciutat el lloc ideal on posar els seus nius, quelcom que ha convertit aquests espais sagrats on resten els éssers estimats en llocs sagrats també per elles, ja que és on crien la seva descendència. Precisament per això, Cementiris de Barcelona ha aconsellat estar alerta.

Les gavines, a vegades, exhibeixen actituds molt agressives si consideren que les seves cries poden estar amenaçades. Fa només un any, l'entitat de les necròpolis recomanava dur paraigües per protegir-se de l'espècie. Aquest 2021, han tornat a aconsellar aquesta eina de protecció.

Un membre del cos de seguretat del cementiri, Francesc Vives, ha confirmat que les gavines sovint intenten "atacar-los", però que ja hi estan acostumats. Sobretot, ha posat el focus en l'època de nidificació, en la qual ens trobem ara. Vives ha relatat com “intenten picar-te i es fan caca al cotxe”. Un escenari que perdurarà fins a Sant Joan, quan la situació començarà a ser més tranquil·la.

S'ha trobat alguna solució a la problemàtica? 
El director general de Cementiris de Barcelona, Miquel Trepat, ha detallat que una de les mesures dissuasives que ja fa temps que fan servir al fossar de Montjuïc són les aus rapinyaires. Amb elles, han aconseguit que les gavines no s'agrupin en una mateixa zona i s'allunyin una mica del recinte. La meta és que entenguin que els cementiris no són un bon lloc per a la cria i, així, facin els nius a llocs més allunyats i alts, com per exemple, el Castell de Montjuïc.

Especialistes com Raül Aymí, de l’Institut Català d’Ornitologia ha assenyalat que un cop passi l'època de cria i neixin els polls, és a dir, passats els mesos de maig i juliol, l'agressivitat de les gavines acostuma a desaparèixer. També ha indicat que en aquelles zones amb més presència de gavines “dur casc, paraigua i fins i tot una escombra” pot ser una bona mesura per protegir-se’n. A més a més, Aymí ha confirmat que el nombre d’exemplars ha crescut a Barcelona els darrers anys. Per ell, un dels consells més importants per evitar la proliferació és, igual que en el cas dels coloms, evitar donar-les menjar.

Arxivat a