Cremar-se amb els Jocs d'Hivern

Les apostes polítiques s'han de poder explicar amb naturalitat, i de la candidatura olímpica costa veure'n els beneficis. També són notícia la fricció entre Interior i Territori pels peatges a la C-32, David Torrents, els incendis i l'emergència climàtica, i el Sónar 2022

17 de juny de 2022, 06:00
Actualitzat: 6:48h

Rep el butlletí cada matí al teu correu

La Generalitat i el govern de l'Estat es reuniran aquest divendres en una subcomissió d'infraestructures marcada per la crisi de les inversions, l'última de les friccions entre els dos executius, que han vist com en els darrers mesos es deterioraven les relacions. La sessió tècnica no comptarà amb el concurs de consellers ni ministres mentre el Govern ja ha anunciat que no hi haurà la bilateral prevista per al juliol, amb l'argument que el contacte institucional no està normalitzat després del Catalangate. De fet, encara no hi ha data per a la reunió entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez. La convivència política va pel pedregar.

La candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern és un exemple il·lustratiu de la degradació en el contacte entre administracions. El que des de la Moncloa es projectava com una proposta per incentivar el retrobament amb Catalunya és avui una aposta fantasma, que la Generalitat vol ressuscitar en solitari després de tenir paciència amb l'Aragó. El govern de Sánchez no s'ha atrevit a enfrontar-se a Javier Lambán, decidit a posar tots els obstacles possibles per fer descarrilar l'acord que apadrinava el Comitè Olímpic Espanyol (COE). I davant el dilema d'avalar les aspiracions catalanes o estalviar-se un enfrontament pel fet que es deduís que s'actuava de forma complaent amb la Generalitat, la Moncloa ha contemporitzat en favor del baró del PSOE.

Atesos els discursos fets des de Madrid fins ara, s'endevina complicat que el COE s'entregui ara a la candidatura en solitari de Catalunya, per molt que Laura Vilagrà digui que en pot sortir victoriosa davant d'altres projectes que ja han fet camí a Lausana per convèncer el Comitè Olímpic Internacional (COI). I la crida de Salvador Illa a treballar "fins a l'últim minut" per a un projecte conjunt amb l'Aragó sona avui a missatge extemporani. A Palau, que ja van ajornar la consulta prevista per al 24 de juliol, es vol saber abans de les vacances d'estiu si el Govern pot competir per la cita olímpica del 2030. Més dilacions ja no tindrien sentit, insisteixen. 

Els Jocs dels interrogants -la incertesa ha marcat el debat des que es va recuperar el vell projecte olímpic del Pirineu- han erosionat el Govern. Resulta difícil trobar en l'anhel olímpic el benefici polític de tants esforços sobrers. L'executiu d'Aragonès no ha trobat la complicitat dels socis de la investidura -la CUP ha galvanitzat l'oposició i els comuns tampoc hi combreguen-, ha percebut contestació al Pirineu i, forçat per l'actitud de l'Aragó, ha accentuat la sensació d'improvisació amb els canvis en el calendari de la consulta. Les comarques implicades havien de decidir votant, però mai s'ha explicat quin és el pla B pel Pirineu si els Jocs no arriben, un fet que demostra que el Govern no ha actuat amb neutralitat.  

En termes polítics, la candidatura dels Jocs no ha estat un bon negoci, perquè no ha permès a l'executiu guanyar credibilitat. Ni ha esperonat el territori ni ha facilitat falcar el relat climàtic. Com es fa compatible la determinació per un esdeveniment olímpic d'hivern en un país mediterrani amb el decidit avenç cap a la transformació verda? Les apostes polítiques s'han de poder explicar amb naturalitat. I al carrer costa de fer entendre que, mentre patim per onades de calor que ja arriben a la primavera i alimenten incendis, no cal esglaiar-se per la falta de neu el 2030. Els Jocs tenen mal pronòstic i el Govern ha començat a cremar-se.
 

Avui no et perdis

»Catalunya impulsarà una candidatura en solitari als Jocs d'Hivern; per Sara González.

» En gestió autonòmica, tampoc: així s'ha deteriorat la relació Estat-Generalitat; per Oriol March.

» Foc sense treva: preocupa «l'enorme potencial» de l'incendi del Solsonès; per Lluís Girona i Albert Vilanova.

»El Govern preveu tancar parcs naturals a l'estiu per l'alt risc d'incendis; per Irene Montagut i Sara González.

»Divendres, el pitjor dia de l'onada de calor: tot el país, en perill; per Lluís Girona.

» Dades | Airbnb a Barcelona, un negoci per als grans tenidors: acaparen quasi un terç dels pisos; per Cayetano Manchón.

»Només un 6,9% de les sentències judicials es fan en català; per Oriol March.

»L'advocat general de la UE recomana rebutjar el recurs de Junqueras contra la retirada del seu escó; per Bernat Surroca.

»Barcelona instal·la sonòmetres per afrontar la polèmica pel soroll nocturn.

»Més de la meitat dels economistes catalans esperen poc dels fons europeus; per Pep Martí.

»El govern espanyol rectifica i diu ara que la quarta dosi serà només per a majors de 80 anys; per Víctor Rodrigo.

»ERC ratifica la tria de Jaume Graells com a candidat a l'Hospitalet de Llobregat; per Joan Serra Carné.

» Opinió: «Els partits no són tribunals»; per Oriol March.

» Opinió: «Política i vida privada»; per Francesc-Marc Álvaro.

» La portaveu del Govern, sobre la polèmica de l'escot: «No em feia sentir incòmoda».

»Berga retalla els concerts de Patum per adaptar-se a la sentència d'un jutge; per Joan Obiols.

»Així serà la final d'«Eufòria».
 

 El passadís

L'anunci de noves mesures que el Govern preveu aplicar a l'AP-7 per mitigar el caos de trànsit de les últimes setmanes ha derivat en unafricció entre les conselleries d'Interior i Territori per la gestió dels peatges a la C-32. El conseller Joan Ignasi Elena va suggerir dimecres que obrir puntualment les barreres del tram sud de la C-32 podria ser una "solució" per descongestionar l'AP-7. Poc després, el vicepresident Jordi Puigneró el contradeia, amb l'argument que la mesura no resoldria els embussos. Tot i que els dos membres de l'executiu assenyalaven els incompliments de l'Estat en els seus argumentaris per justificar els problemes de trànsit en vies ràpides del país, la discrepància s'ha fet evident en les últimes hores.

Als calaixos de la Generalitat hi ha un estudi, elaborat el setembre del 2018 i centrat en els efectes dels peatges a la C-32, en què s'analitzaven "escenaris" de transvasament de trànsit amb el corredor de l'AP-7. L'informe, de 114 pàgines i fet amb el suport de la Diputació de Barcelona, apuntava que la reducció de peatges a la C-32 representaria que el trànsit augmentés un 90% en aquesta via, amb una relació directa sobre la situació de mobilitat a l'AP-7.

Vist i llegit

Catalunya està afrontant un inici complicat de la campanya forestal, per la mescla d'incendis simultanis i calor extrema, un còctel molt perillós. Els Bombers treballaven aquest dijous en l'estabilització dels focs principals, amb preocupació afegida per l'evolució de les flames Castellar de la Ribera, al Solsonès. La realitat de la setmana no es pot deslligar dels fenòmens extrems provocats per l'emergència climàtica, com l'escalada de les temperatures a la primavera, en forma d'onada de calor. Per obrir el focus i prendre perspectiva, és pertinent recuperar el30 minuts del 5 de juny, una producció de la BBC que documentava com el temps havia iniciat un procés d'embogiment. S'hi detallaven fenòmens climàtics radicals succeïts en el darrer any al Canadà, Alemanya, Corea del Sud, l'Índia i Austràlia. L'emissió de TV3 anava acompanyada d'un treball de producció pròpia -Emergència climàtica, l'ultimàtum del mar- sobre l'impacte del canvi climàtic sobre el litoral català i les seves conseqüències socials.

 El nom propi

DavidTorrents ha necessitat dues votacions per convertir-se en secretari d'organització de Junts, una figura clau en el funcionament intern de qualsevol formació, encara més quan s'han de confegir candidatures per a les eleccions municipals. El regidor de Badalona no va rebre els suports necessaris en el congrés d'Argelers -en un vot de càstig que s'interpretava com un toc d'atenció d'un sector del partit a Laura Borràs, avaladora de Torrents-, però Jordi Turull li va concedir una segona oportunitat. En un moviment que perseguia projectar unitat, el secretari general el va proposar de nou per al càrrec. I aquest dijous, Torrents va superar el sedàs definitiu -i imprescindible- de les bases. Això sí, amb gairebé un 38% de vots en contra. Va votar només el 31% de la militància. Torrents serà secretari d'organització, tal com volia Borràs. Però dels resultats en queda la lectura que la unitat a Junts, tan repetida per la cúpula de la formació, és fràgil. 

 Els imperdibles

La cita musical del cap de setmana és el Sónar 2022, que ha arrencat aquest dijous. En una edició en què destaca el xou audiovisual de The Chemical Brothers, al cartell del festival de Barcelona hi figuren C. Tangana, Nathy Peluso, The Blaze, Princess Nokia o Moderat, sense oblidar el concert de Maria Arnal i Marcel Bagés i l'espectacle de Samantha Hudson. Una cita obligada del mes de juny. Bon cap de setmana!  

 
Joan Serra Carné
redactor en cap de NacióDigital

Vols rebre els butlletins de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic?