Missatge de calma dels Bombers tot i el perill del foc de Lladurs

El conseller d'Interior assegura estar "on es volia", però demana "precaució" davant l'alerta per les altes temperatures previstes per aquest divendres

L'alcalde de Lladurs, Daniel Rovira, amb efectius de l'UME
L'alcalde de Lladurs, Daniel Rovira, amb efectius de l'UME | ACN
17 de juny de 2022, 16:44
Actualitzat: 19:53h
Tercer dia amb incendis a Catalunya amb una situació "continguda però extrema". Això és el que s'extreu de les declaracions del conseller d'Interior Joan Ignasi Elena, i el cap dels Bombers, David Borrell d'aquest divendres. Borrell ha apuntat que el cos que dirigeix ha "patit molt", però que es troben "on volíem estar ahir".


De fet, Bombers i conseller han volgut donar un missatge de calma a la població davant la multitud d'incendis que aquest dijous van afectar Catalunya. Durant aquesta matinada, el cos ha pogut estabilitzar i perimetrar els incendis de Corbera d'Ebre i de Castellar de la Ribera, tots dos amb una superfície aproximada de 400 hectàrees cremades, i el de Sallent, al Bages, que preocupava pel seu potencial d'extensió al Baix Llobregat.

"Estem tranquils, anem sota el pla d'acció que tenim definit, cal estar molt atents", ha dit Borrell. I és que les temperatures per aquest divendres es preveuen molt altes i, per tant, es poden generar nous focus arreu. En aquest sentit, el conseller Elena ha fet una crida a la prudència dels ciutadans i ciutadanes i ha demanat que es gaudeixi de la natura amb molta precaució.

En el cas de Corbera d'Ebre, els Bombers aquest migdia han donat per controlat el foc. És per això que la sotsinspectora de Bombers Laura Ramoneda ha explicat a l’ACN que aquesta tarda es reduiran a la meitat les dotacions, que passaran a ser del 25% a la nit. La màxima preocupació es troba ara al Solsonès, el del municipi de Lladurs genera molta inquietud, no tant pel que ja ha cremat, que són unes 50 hectàrees, sinó perquè té un potencial de fins a 50.000.

Així ho ha assegurat el cap d'intervenció dels incendis del Solsonès, Eduard Martínez, que ha dit que "ara estem en el pitjor moment. Estem molt amatents a qualsevol represa per extingir-la, ja que les condicions són extraordinàriament crítiques". Martínez també ha afirmat que la zona de treball és "complicada" perquè hi ha molta pendent i línies elèctriques que dificulten el treball dels mitjans aeris. A més a més, hi ha zones que "han cremat malament i pot haver-hi alguna represa o focus latent". Durant la nit s'hi ha treballat amb línia d'aigua i foc tècnic i s'ha pogut perimetrar, però de manera inestable. A la zona continuen treballant una quarantena de dotacions de Bombers, que esperen donar-lo per estabilitzat a última hora d'aquest divendres. L'estratègia, ha dit Martínez, és seguir treballant amb maquinària pesada amb col·laboració de voluntaris locals, les ADF i també les UME i "ancorar una zona segura per evitar represes".

En el cas d'Artesa de Segre és el que més ha cremat fins ara, amb més de 1.000 hectàrees, i el territori afectat se situa entre les 1.800 i 2.000. "Evoluciona tal com estava previst", ha apuntat Borrell, que també ha informat que els Bombers han pogut mantenir el flanc dret i només l'esquerre continua actiu.

Després d'un dijous molt intens, Elena ha elogiat la feinada de les ADF, Bombers i pagesos, que ha considerat "fonamental" per evitar un descontrol i que petits focs es convertissin en grans incendis forestals. Com a mostra d'agraïment, el conseller ha visitat una de les zones afectades, Castellar de la Ribera aquest matí. Sobre les queixes de les ADF que apuntaven al fet que no les deixaven accedir a determinades zones, Elena les ha tret importància i ha dit que són "poc rellevants". De fet, el conseller ha detallat que s'han trucat aquests dies i que aviat tindran oportunitat de parlar-ne amb més calma. "S'han de prendre decisions", ha conclòs, i la conselleria ha de veure les "prioritats de cada moment". 

La "visió estratègica" que ha explicat Borrell es continuarà aplicant aquest divendres al Solsonès: "Revisarem llamps a la zona, en alguns hi actuarem i d'altres els deixarem cremar perquè no preocupen". Quant a Sant Joan, Joan Ignasi Elena ha previst "dies durs". La previsió meteorològica estima que les temperatures baixaran els pròxims dies, però dimecres hi haurà un repunt. "Es prendran mesures", ha afirmat, "però s'explicaran en temps i forma".