L'Ajuntament de Premià de Dalt (Junts-PSC) fitxa l'empresa Desokupa com a assessora

El consistori maresmenc pagarà 3.000 euros a una companyia que acumula denúncies per coaccions i vincles amb l'extrema dreta

Regidors i alcalde de Premià de Dalt juntament amb Daniel Esteve, de Desokupa
Regidors i alcalde de Premià de Dalt juntament amb Daniel Esteve, de Desokupa | Ajuntament de Premià de Dalt
19 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 17:23h
L'Ajuntament de Premià de Dalt, liderat per Junts i amb presència del PSC, ha anunciat aquest dimecres la contractació de l'empresa Desokupa com a assessors en matèria de "recuperació de la possessió de béns immobles ocupats de forma mafiosa o delinqüencial". El mateix consistori s'ha encarregat de fer-ho públic en un comunicat en què fa constar que la companyia, amb múltiples denúncies per protagonitzar coaccions cap a famílies vulnerables i tenir treballadors amb vincles directes amb l'extrema dreta, rebrà uns 3.000 euros de l'administració local. El contracte té una durada d'un any.

L'alcalde Josep Triadó defensa que això suposa un pas en la política de "tolerància zero" amb les "ocupacions mafioses", sense aclarir a quina mena de màfies o processos delinqüencials fa referència. En una entrevista posterior a El Matí de Catalunya Ràdio, el mateix alcalde ha assegurat que actualment no tenen cap ocupació al municipi com la que anuncien que volen perseguir. L'objectiu de la contractació a Desokupa, doncs, guardaria relació amb un "efecte dissuasiu". Segons el mateix batlle, l'any passat es van produir tres exemples d'aquestes situacions conflictives.

Triadó ha justificat aquest dimecres al matí la contractació de Desokupa. "Nosaltres no entrem en la seva ideologia, sinó en la seva experiència. Nosaltres valorem els informes de la polícia i l'objectiu és tenir la màxima seguretat possible al nostre municipi", ha explicat el mateix batlle en declaracions al programa Aquí Catalunya, de Ser Catalunya. El pas de la contractació d'aquesta empresa suposa la primera vegada que una administració pública mostra una vinculació directa amb Desokupa, fins ara mantinguda al marge de les institucions després d'anys de denúncies per parts de col·lectius socials. Així, si bé l'empresa ha fet augmentar la seva popularitat com a servei especialitzat en facilitar desallotjaments ràpids al marge dels mandats judicials, una part important d'aquesta tasca s'ha basat en pressionar persones en situació de vulnerabilitat habitacional. 

A la imatge en què es mostra el pacte amb la companyia apareix l'alcalde, acompanyat del regidor d'Esports, Juli Giner, tots dos de Junts, i el regidor de Seguretat ciutadana i convivència, Ginés Martín, socialista. Amb ells, el cap de Desokupa, Daniel Esteve. És la posada de llarg d'un acord en què l'ajuntament valora el "mètode alternatiu" que es basa en una "resolució amistosa de la controvèrsia existent" en casos d'ocupació, diu el comunicat.

La presidenta de Junts, Laura Borràs, s'ha desmarcat de Triadó en un tuit publicat aquest dimecres, en què ha assegurat que el partit no comparteix "aquestes contractacions". "El compromís de JxCat és combatre les màfies d'ocupació il·legal impulsant les reformes per acabar amb aquestes pràctiques il·lícites", ha defensat.

"Pràctiques violentes"
La decisió ha indignat part de l'oposició del municipi. "En comptes d'aplicar polítiques socials, davant del fet que cada vegada més gent ha hagut de marxar del poble pels preus abusius del mercat, l'alcalde privatitza la seguretat i contracta una empresa amb pràctiques violentes i extorsions en el seu historial", ha assenyalat el portaveu de la Crida Premianenca, Jaume Batlle, a aquest diari. 

Entre l'historial de Desokupa hi ha diversos membres assenyalats pels vincles amb l'extrema dreta. No és només que el líder de l'empresa, Daniel Esteve, hagi organitzat actes amb la candidata de Vox a Andalusia, Macarena Olona, o que l'any 2008 fos detingut pels Mossos d'Esquadra per extorsió, detenció il·legal, lesions, vexacions i associació il·lícita, sinó que altres treballadors que han passat per la companyia els últims anys -com Ernesto Navas- exposen tatuatges de simbologia nazi amb esvàstiques al braç o han participat a la milícia d'extrema dreta Alba Ortodoxa, com Jivko Ivanov. Igualment, el gruix de la plantilla exhibeix un físic corpulent que acostuma a utilitzar-se com a primera barrera d'intimidació en les intervencions que 

Recorregut històric de Desokupa
La companyia està dirigida pel mateix Esteve, qui ha aplegat nombroses intervencions a espais mediàtics de TVE, El progama de Ana Rosa de Telecinco o Espejo Público d'Antena 3, els últims anys. També té un canal propi de difusió, a través de les xarxes, on mostra algunes de les seves intervencions. En altres casos, són els activistes pel dret a l'habitatge els que exposen les pràctiques de la seva empresa. Una de les últimes intervencions polèmiques a Catalunya va ser la presència de la companyia en el desnonament del conegut com a Bloc Llavors, l'any passat. En un dels vídeos enregistrats aquell matí s'aprecia com un dels treballadors empeny una dona que protesta, fent-la caure a terra.