Així queda l'ANC després de la cadena de dimissions

L'entitat, debilitada després de la successió de baixes, inclosa la de Jordi Pesarrodona com a secretari nacional, afronta una cita important aquest cap de setmana amb poc entusiasme intern

Els parlaments durant una manifestació de l'ANC
Els parlaments durant una manifestació de l'ANC | Adrià Costa
09 de març del 2023
Actualitzat a les 9:49h
Semblava que la crisi a l'ANC s'havia refredat després de la dimissió en bloc de diversos secretaris nacionals en el ple del gener, però la decisió de l'exvicepresident Jordi Pesarrodona de trencar definitivament amb la direcció de l'entitat, avançada per Nació, ha fet evident que el problema és ben viu. L'entitat, debilitada després de la successió de baixes, afronta una cita important aquest cap de setmana. Dissabte i diumenge s'ha convocat la Conferència Nacional del Moviment Civil Independentista, on participaran una quarantena d'entitats sobiranistes de la societat civil -com ara Òmnium, el Consell per la República o Plataforma per la Llengua- i mig miler de persones per mirar de plantejar sortides a un moviment independentista mancat de rumb des de 2017.

La Conferència és important per l'ANC i tindrà ponents de pes, com l'expresidenta de l'entitat Elisenda Paluzie o els catedràtics Jaume Ventura o Elisabet Almeda. També Josep Costa, que col·labora sovint amb l'ANC en la promoció de la "llista cívica" arreu del territori. De fet, la qüestió del quart espai és la que inquieta els crítics, que dubten que les conclusions que surtin de la cita del cap de setmana tinguin recorregut. "Tenim poca credibilitat", assenyala una font del secretariat. El corrent contrari a la direcció de Dolors Feliu fa mesos que alerta que la direcció ha plantejat aquesta trobada com una plataforma per impulsar la "llista cívica", cosa que neguen des de la cúpula de l'entitat. El cert és que hi ha previstes diverses ponències i només en una es fa referència a l'articulació d'un quart espai independentista.

Sigui com sigui, la cita del cap de setmana arribarà marcada per la sortida de Pesarrodona, que durant els darrers mesos ha mirat de fer de "pont" entre sectors fins que en el darrer ple va optar per dimitir com a vicepresident. En les últimes setmanes, qui va ser el secretari nacional més votat per les bases, s'ha alineat amb el corrent crític contrari a Feliu, que ja treballa per recollir signatures i forçar noves eleccions de cara a l'estiu. En un primer moment, Pesarrodona havia optat per una solució intermèdia -deixar el comitè permanent, però continuar al secretariat-, però ara ha decidit trencar completament amb la direcció. Ho va comunicar dimarts a la direcció. Fonts de l'entitat remarquen que ha estat un missatge "amable", i que Pesarrodona s'ha posat a disposició de l'entitat.

Els motius que han portat l'exvicepresident a fer el pas passen són diversos. La distància amb Feliu -presidenta i vicepresident no s'han entès al capdavant de l'entitat- n'és un, però també hi ha motius personals pel mig, com ha al·legat l'activista en el missatge a la direcció. No són poques les veus de l'ANC que el veuen amb opcions per rellevar Feliu a la presidència, si ell fa el pas de presentar-se. Ja va ser el candidat al secretariat més votat pels socis i també apareixia en totes les travesses per a la presidència. Finalment, després d'un llarg debat, Feliu va obtenir la majoria necessària per ser presidenta, i Pesarrodona va quedar com a vicepresident. L'acord amb Uriel Bertran per repartir-se la vicepresidència va saltar pels aires quan va esclatar la crisi, al gener.

La seva sortida, doncs, aguditza la crisi a les portes d'una cita rellevant per l'organització i quan tot just fa un any que Feliu, que descarta dimitir, va arribar a la presidència. Els crítics denuncien la manca de respecte de la direcció amb la democràcia interna de l'entitat, i també la gestió que s'està fent del quart espai, proposta estrella de la direcció, alimentada per Feliu i que no compta amb l'aval dels actuals partits independentistes. "Una 'llista cívica' per treure 3 o 4 diputats no té cap sentit", deia en una entrevista a Nació un dels portaveus del col·lectiu Indesinenter, Joan Carles Manzanero. També exvicepresidents i exsecretaris de l'ANC alerten dels riscos de centrar els esforços de l'organització en un quart espai, i reclamen un replantejament estratègic per obrir un nou "procés de lluita".