El 81% de catalans defensa regular el preu dels lloguers

Els simpatitzants de tots els partits estan d'acord amb aquesta mesura, fins i tot els de PP i Vox, segons el CEO

Pisos en venda i lloguer en una immobiliària en el barri del Eixample
Pisos en venda i lloguer en una immobiliària en el barri del Eixample | Hugo Fernández
21 de febrer del 2024
Actualitzat a les 11:55h
Vuit de cada deu catalans estan d'acord amb regular per llei els preus dels lloguers de pisos. Així ho assenyala l'Enquesta sobre valors a Catalunya, elaborada pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) i presentada aquest dimecres pel seu director, Jordi Muñoz. Aquest percentatge, a més, ronda el 85% de suports entre les dones i entre els joves fins a 35 anys.

En general, un 81% respon que hi està d'acord o molt d'acord, mentre que només un 10% hi està en desacord o molt en desacord. Entre els electorats que hi estan més a favor, però, destaquen els simpatitzants de la CUP (95%), per davant dels de Sumar (91%) i ERC (87%), tot i que l'aval també és majoritari entre les bases del PSC (83%), Junts (76%), Cs (68%), Vox (66%) i PP (62%). No hi ha cap partit, per tant, que tingui unes bases que s'oposen a aquesta mesura.

Per altra banda, també rep un grau d'acord molt elevat la idea conforme l'escola ha d'ensenyar els nens a obeir l'autoritat (56%) i que la llei ha de ser obeïda en tota circumstància (52%). En aquests casos, però, els simpatitzants independentistes i de Sumar no hi estan majoritàriament a favor, excepte els de Junts pel que fa a la primera qüestió.

Igualment, la meitat de catalans creu que el canvi de sexe de les persones trans només s'ha de permetre si hi ha un informe psicològic favorable i quasi la meitat (el 47%) també opina que els pares haurien de donar permís a una menor perquè avorti. En tots dos casos, les bases d'ERC, Sumar i la CUP presenten percentatges inferiors al 50%. Finalment, només una minoria creu que cal que el Govern intervingui menys en economia (25%), que cal abaixar impostos encara que es redueixin els serveis i prestacions públiques (24%) o que el creixement econòmic ha de primar per sobre de la protecció del medi ambient (21%).

Les respostes a l'enquesta es van recollir entre el 29 de setembre i el 30 de novembre de l'any passat, entre població catalana de 16 anys i més. Els qüestionaris es van respondre en línia i per carta —tal com és cada cop més habitual en els sondejos del CEO— i se'n van rebre 7.685 respostes.